自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

亞仔開左學2個星期..學校話亞仔可能係資優兒童, 叫我盡快帶佢去TEST, 而且亞仔D情緒同行為都有別於其他同學..佢班主任希望大家都可以找到一個最好的方法去幫亞仔, 所以叫我搵專家比D意見, 但亞仔只得3歲, 可以TEST嗎?同埋D TEST可靠嗎?

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

long time no see 奀奀.
學校冇比資料你?

男爵府

協康會囉。
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

中大啦.

不過要5yr or 以上先得喎.
3 yr, 大細喇, check 唔到喎.

你個仔間幼稚園, 成間幼稚園都無老師讀過特殊教育o既o羊?
應該有方法可以暫時管理架喎, 唔係咁唔負責任, 淨係叫你揾專家俾意見呀~~

王國長老

王國長老

你過去教育王國資優兒童版應該有好多資料既.
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

奀奀未問完又走咗mouth:

子爵府

唔該晒甘多位!
學校有比資料我, 我都有問過, 但都因為亞仔太細唔做得!
學校都唔係不負責任, 佢地都好比心機去了解我個仔, 亦好用心TUM佢, 只不過大家都想用一個最好方法去幫亞仔!
至於資優教育同智能評估果邊我都有去過, 好多都係Email呀, pm呀...等,實質點去管教or控制小朋友d情緒都冇咩點提及.
可能因為昨天我發問時太匆忙, 令家誤會左, 我沒有詳細說清楚, 唔好意思.
亦因為經濟上唔容許我去d太貴既私人機構做, 所以想收集多d資料比較一下.

子爵府

原帖由 wendykaka 於 09-8-30 16:54 發表
奀奀未問完又走咗mouth:mouth:" />

嬸嬸,
sorry, 因為亞仔arm arm訓醒, 所以走左
因為亞仔真係好難揍, 所以都沒有時間上來, 你們近來好嗎?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 奀奀豬0702 於 09-8-31 11:08 發表
唔該晒甘多位!
學校都唔係不負責任, 佢地都好比心機去了解我個仔, 亦好用心TUM佢, 只不過大家都想用一個最好方法去幫亞仔!
至於資優教育同智能評估果邊我都有 ...

其實好貴架.
好似中大咁, 收3000-4000架.

真係貴到無命~~mouth:

王國長老

王國長老

聽講太細做出黎唔準喎.
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

大宅

好媽媽勳章

hi...樓主:我想知點解老師會甘講呢??
佢有咩特別行為令老師覺得係呢~~
因我仔仔2.5歲返左3個weeks成日都俾老師投訴佢唔專心,有一次(約2week左右)上唱歌堂時,老師話佢太悶玩自己隻鞋,佢地唱隻歌都識晒(返左學5日到已經識唱啦~~)
我仔仔講野好叻,歲幾已識得對答,依家駁咀tim....
所以我想知多d你仔仔情況.....thx~~~

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 奀奀豬0702 於 09-8-31 11:08 發表
唔該晒甘多位!
至於資優教育同智能評估果邊我都有 ...

資優一定會有d情緒問題的~
我唔知亞囡算唔算係,不過平時響學校成日攪同學,離開位,容易發脾氣同喊~ 老師話學野快,所以好快就自己閃左,一係就攪同學~ 我好頭痛,不過都唔想花咁多錢睇私人醫生~最後我帶左亞囡去健康院見完姑娘見醫生,寫左轉介紙比我去兒童體能智力測驗中心再見醫生~
懷疑亞囡有過度活躍或專注力不足~
你試下去健康院登記先啦~ 因為健康院約見醫生都要等1個月有多呀~

大宅

2~椅,我個女都有哩d病徵喎~
佢好易發皮氣,甚至連講句野都好悔氣,唔想同你講咁架喎

原帖由 maggielau0705 於 09-8-31 23:51 發表

資優一定會有d情緒問題的~
我唔知亞囡算唔算係,不過平時響學校成日攪同學,離開位,容易發脾氣同喊~ 老師話學野快,所以好快就自己閃左,一係就攪同學~ 我好頭痛,不過都唔想花咁多錢睇私人醫生~最後我帶左亞囡去健康院 ...

子爵府

原帖由 ^_^! 於 09-8-31 23:46 發表
hi...樓主:我想知點解老師會甘講呢??
佢有咩特別行為令老師覺得係呢~~
因我仔仔2.5歲返左3個weeks成日都俾老師投訴佢唔專心,有一次(約2week左右)上唱歌堂時,老師話佢太悶玩自己隻鞋,佢地唱隻歌都識晒(返左學5日到已 ...

其實亞仔之前果2個WEEKS都係適應週, 都冇咩特別表現, 佢老師話因為之前接觸過一個學生, 行為同情緒同亞仔好相似, 後來個學生CHECK出來真係好高IQ, 加上亞仔又係講野好叻, 記憶力強, 經常發問..我估係甘, 所以佢老師叫我去CHECK吓掛, 我個仔D脾氣真係唔係一般人, 係好嚇人..個人好固執, 初初以為佢係自閉症, 後來知道自閉症係說話表達比較差, 佢又唔係WOR, 仲講得好叻, 一句完整句子2歲前已經識, 亦可以簡單講述一件事發生既經過, 記憶力強, 2歲時已經記得晒屋企8,9個人全名, 手提電話號碼, 屋企地址, 仲要你隔幾耐問返佢都唔會錯, 勁鍾意數字, 2歲時已經可以數1~100, 倒數都得, 3歲前雙位數加減單位數對佢來說冇問題, 鍾意特登張D說話倒轉講, 例如:叫我咪媽, 桶圾垃等, 我一講錯野就比佢發現, 睇鐘睇時間都可以, 如果差唔多到下一個鐘頭時佢都會睇錯, 但概念上佢OK, 現在3歲仲要問我乘數表, 都記得少部分!我唔係想講我個仔有幾叻, 我一直以為呢D係我"早教"既成果, 後來發現好多我都唔想教佢住既野佢都好有興趣知, 例如乘數表, 日曆上農曆既節氣, 為什麼23冇野可以乘倒出來, 我告訴他這些叫"質數", 他又開始問邊D係質數, 我怕我唔答佢, 佢又失去左求知欲, 教佢又怕佢太細..之前我以為佢係自閉症其中一種---亞氏保加症, 所以6月中都去左兒童智力中心排期, 但要排一年,現在我真係唔知點處理佢D情緒...對住佢真係好辛苦, 好累...係唔係資優唔重要, 最重要係可以有方法穩定佢D情緒行為, 又怕好多時我STOP佢去做某一D野OR我唔識點去教佢, 影響左佢既發展...真係好大壓力

男爵府

原帖由 奀奀豬0702 於 09-9-2 10:02 發表

其實亞仔之前果2個WEEKS都係適應週, 都冇咩特別表現, 佢老師話因為之前接觸過一個學生, 行為同情緒同亞仔好相似, 後來個學生CHECK出來真係好高IQ, 加上亞仔又係講野好叻, 記憶力強, 經常發問..我估係甘, 所以佢老師 ...

邊種情緒問題?可否講下? 依家你要冷靜先. 學習的路好長..好長..唔需要擔心阻礙住佢發展同求知.況且,有啲嘢,需要小朋友經歷失敗先成長.
快樂的甜芋快樂的甜芋

伯爵府

我個女嘅case:

出世2日自己識轉身, 3個月大時竟然自己企起身, 1日都瞓唔到5個鐘返健康院問e生, e生寫紙比我哋去搵佢個同學(私家e生, 係中大做資優研究), 之後check咗好多嘢, 由於我女係特別case, 1毫子都無收過...

我知道如果要walk in入去check係要好貴同埋起碼5歲,

你可以去健康院問吓...

子爵府

原帖由 甜芋 於 09-9-2 10:10 發表

邊種情緒問題?可否講下? 依家你要冷靜先. 學習的路好長..好長..唔需要擔心阻礙住佢發展同求知.況且,有啲嘢,需要小朋友經歷失敗先成長.

經想因小事大發脾氣, 例如我做緊野, 佢叫我, 我話等一等就來, 好快架, 甘佢就發脾氣, 一叫我一定要即到, 一秒都唔等得, 好多時我都即刻走埋去, 但有時真係去緊TOILET, 洗緊手MA, 佢會不斷大叫, 叫到自己面都紅晒. 又例如佢玩緊我個手提電話叫我睇吓佢禁左D咩, 我都即刻走埋去, 點知個畫面已經唔同左, 佢又發脾氣叫我走開, 跟住一手掉左我個電話, 好像昨天我揍佢放學抱佢回家, 到達LIFT大堂時我同佢講話你個書包從我膊頭上滑左落來, 你落地先啦, 我整返好再抱你啦,點知一放佢落地佢就發脾氣, 不斷係LIFT大堂跑來跑去, 大叫:我走LAmouth: 嚇死D等LIFT既人, 我即時就抱返佢, 佢仲要推開我, 後來有LIFT我強行抱走佢...仲有好多好多
在學校..人人都去音樂室唱歌佢又發脾氣唔入去, 去操場玩時佢又企定定係操場中心唔郁..成日都比人地D車仔撞倒, 老師叫佢企埋一邊又唔聽, 又喊, 食茶點又喊, 好多時都係食D佢都鍾意食既食物, 佢都唔食, 又喊, 去TOILET又喊, 課室內周圍行, 總之, 其他小朋友都係聽老師指令, 佢硬係別樹一格mouth:
經常都話我要咩咩咩, 人地一定要咩咩咩...人地唔做就大發脾氣等等啦, 太多LA

子爵府

原帖由 giraheiyear 於 09-9-2 10:15 發表
我個女嘅case:

出世2日自己識轉身, 3個月大時竟然自己企起身, 1日都瞓唔到5個鐘返健康院問e生, e生寫紙比我哋去搵佢個同學(私家e生, 係中大做資優研究), 之後check咗好多嘢, 由於我女係特別case, 1毫子都無收過...
...

你個女叫YEAR呀係咪, 我係0607見過你, 甘CHECK左有咩結果?要點做?講起訓覺, 同我仔訓覺簡直係一種折磨, 晚晚同要1~1.5個鐘先訓得著...好似好多野諗甘, 我真係想死, 試過好多方法都係甘..

男爵府

原帖由 奀奀豬0702 於 09-9-2 10:45 發表

經想因小事大發脾氣, 例如我做緊野, 佢叫我, 我話等一等就來, 好快架, 甘佢就發脾氣, 一叫我一定要即到, 一秒都唔等得, 好多時我都即刻走埋去, 但有時真係去緊TOILET, 洗緊手MA, 佢會不斷大叫, 叫到自己面都紅晒. ...

"佢叫我, 我話等一等就來, 好快架, 甘佢就發脾氣, 一叫我一定要即到"-----呢樣嘢,如果你未滿足到,佢會發脾氣發成點?定係嬲你大喊,但唔會做傷害自己的行為? 如果佢凈係大喊,係安全的範圍內,等佢喊.但係你冷靜,唔好俾佢大喊而影響到你的情緒.比如:可以行過去,摸下佢頭,安撫佢,如果佢都係發爛砸.試下俾佢大喊,得唔得?喊完,講佢可以明白理解的道理. 仲有:比如有一個時刻,佢好安靜,冇發脾氣.你即時讚佢.大聲讚,眼望住佢.講:"奀豬豬好叻喎,好安靜坐係度喎.冇發脾氣喎.媽媽好開心." 睇下你家奀豬咩反應. 唔好要求佢,你落藥,即時見效.慢慢黎先.比如由一分鐘冇發脾氣慢慢可以做到10分鐘都冇發脾氣.

快樂的甜芋快樂的甜芋

水晶宮

畀面勳章

樓主,
嘩,乜真係同我個仔既情況咁似??????????
直頭係一模一樣咁滯!!!!
佢今年返小一喇,佢響幼稚園時d脾氣臭到出晒名!!!
同你小朋友一樣,佢一搵我我就要即刻報到架喇,一遲少少佢就發晒脾氣。成日周身郁鍾意搞搞震。但係做佢自己有興趣既野時佢又會好專心架喎。例如佢鍾意砌lego,佢可以坐響度砌足既個鐘頭,砌出黎既作品睇到我眼都凸埋,係好好心機果種。不過佢成日整爛又發晒脾氣。係好激果種。佢又係鍾意每事問(真係乜都問),鍾意計數。
我問過佢以前個老師,佢似唔似有問題既小朋友,佢老師又話唔似。只不過係佢怕失敗,叫我去搵d專注力不足既class俾佢上。
我對住佢都投晒降架喇,今年返小一,我都諗緊老師會唔會投訴佢。唉!

首頁

尾頁

跳至