親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問有無人有經驗呀?? 當時天氣點呢?? 會唔會好凍?? 使唔使帶厚褸?? 定係外套已經可以呢??

BB十三個月大, 去到你地會比咩佢食呢??

仲有, 請問有咩平靚正可以買比BB架?? 有咩舖頭一定要去呢???

大宅

我上年9月尾帶當時只得一歲的小王子去過,天氣都涼,所以要帶長袖衫加外套,當日我們更去了層雲夾,但太凍了,我給他穿上厚褸也不敢帶他上山頂。SHOPPING方面一定要去西松屋,因為應是轉季減價的尾聲,當日夏天短袖T-SHIRT只是99日元,即不用八元港幣,雖是大陸製造,但質地OK,最緊要香港無禁平。今年十月初我們應會再去。

伯爵府

8 月初早晚得20度多d, 中午有太陽可以去到30度, 同bb去帶定厚褸一定用得著

男爵府

irispktsang
嘩~ 你十月又再去過呀, 你好鍾意北海道喎, 咁舊年你比咩小王子食呢??

登登登
唔該哂, 咁我都帶多件褸比bb先, 原來溫差咁大~ 好難帶衫........

別墅

我上年八都去過, 早晚都很涼..要著厚外套.
當時我阿女得1.5歲, 都係食拉面/烏冬, 食奶, 雪糕...
shopping梗係扎晃既Akachan la.
極力推介自駕遊, 自由又自在

http://www.akachan.jp/store/01.html

大宅

Hi leunter,

請問扎幌的 Akachan 係咪係扎幌車站個商場? 易唔易搵架 ? 我地 10 月中會帶囡囡去, 想第一站先去買尿片個d baby 用品... 另外, 你知唔知扎幌會有有 Toy r us 嗎?

原帖由 leunter 於 09-8-31 15:12 發表
我上年八都去過, 早晚都很涼..要著厚外套.
當時我阿女得1.5歲, 都係食拉面/烏冬, 食奶, 雪糕...
shopping梗係扎晃既Akachan la.
極力推介自駕遊, 自由又自在

http://www.akachan.jp/store/01.html ...

大宅

請問 10 月中去北海道, 須唔須要帶羽裓給 20 個月的囡囡 ? 好似好誇張, 但又驚帶唔夠衫... 請各位指教一下. Thanks~

別墅

Thlm,
無錯, 就係扎幌車站上面, 好易搵..好大, 應有盡有. 不過而家yen 高企, 可能會貴過香港買. 我上次去入左6 can 奶粉..上年去對.0.0703.

toyrus 我就唔知有無啦.

原帖由 thlm 於 09-8-31 16:03 發表
Hi leunter,

請問扎幌的 Akachan 係咪係扎幌車站個商場? 易唔易搵架 ? 我地 10 月中會帶囡囡去, 想第一站先去買尿片個d baby 用品... 另外, 你知唔知扎幌會有有 Toy r us 嗎?

...

別墅

我唸北海度 十月都好涼, 你可以帶一的長袖有freeze既衫, 外套厚錦, 我唸都夠啦.

其實下午都有20度, 係早晚涼....

原帖由 thlm 於 09-8-31 16:09 發表
請問 10 月中去北海道, 須唔須要帶羽裓給 20 個月的囡囡 ? 好似好誇張, 但又驚帶唔夠衫... 請各位指教一下. Thanks~

大宅

Thanks leunter~ 係啦! 而家d yen 成 82 呀, 好貴! 不過因為唔想帶咁多行李, 唯有係當地買...

別墅

咁都係既..有小朋友..每次我都要預一個旅行箱係FOR佢的物品, 真係帶小的都唔得

大宅

我地舊年九月尾都同呀女去咗北海道, 中午都好大風, 一定要著厚褸, 但室內或出太陽就好熱, 所以最好入面著短袖t-shirt.
我地原本都plan咗去大雪山旭岳睇紅葉, 不過太冷無去...

札幌akachan係 ESTA 入面, 買滿2000yen, 免費泊2小時. 如果買奶粉,尿片, 泊駕車係到, 唔駛攞得咁辛苦.

Toysrus係札幌Sapporo-Factory有分店.
http://www2.toysrus.co.jp/toy/storeinfo/store/list_area.php?area=hokaido

大宅

如果只係買奶粉,尿片, bb食品, 其實去 Aeon mall (Jusco) 都可以. Aeon mall 有多d分店.
http://www.aeon-hokkaido.jp/store.html

原帖由 thlm 於 09-8-31 16:03 發表

...

大宅

Hi littlebb.ng,

其實我就係想帶一件羽裓+短袖/薄衫,可以輕d... haha... 唔該哂~

原來有Aeon mall (Jusco)架? 咁睇下到時邊度會近d 先...

請問妳上年 9 月尾去係咪已經有紅葉睇喇? 我地會 10 月中去, 唔知仲睇唔睇到呢? 可唔可以分享吓妳既行程參考吓呀? 唔好意思, 咁多問題...

大宅

我地無上旭岳, 但其他地方都開始有紅葉, 你可以上旭岳website check 情報
http://wakasaresort.com/asahidakeropeway/flower/index.htm

Jusco d 尿片係地下supermarket, 奶粉要上樓上bb用品部.

原帖由 thlm 於 09-9-1 16:02 發表

其實我就係想帶一件羽裓+短袖/薄衫,可以輕d... haha... 唔該哂~

原來有Aeon mall (Jusco)架? 咁睇下到時邊度會近d 先...

請問妳上年 9 月尾去係咪已經有紅葉睇喇? 我地會 10 月中去, 唔知仲睇唔 ...

大宅

行程:
Day1: 香港 -> 苫小牧 (係toysrus買野) 東横イン
Day2: 苫小牧 -> 帯広/十勝 十勝観月苑
Day3: 友夢牧場,睇熊,新得そばの館 Yorkshire Farm
Day4: Yorkshire,富良野 Himawari
Day5: 旭山動物園 Himawari
Day6: 仁木町摘apple,西梅, 小樽 小樽
Day7, 8: 小樽,札幌 札幌

另外,九月尾係石狩有石狩鍋(即Salmon鍋)食, 好好味,不過最好預先訂位. 係旭川去札幌途中會經過石狩.
http://www.city.ishikari.hokkaido.jp/sightseeing/sightseeing/syoukour02251.html

原帖由 thlm 於 09-9-1 16:02 發表

請問妳上年 9 月尾去係咪已經有紅葉睇喇? 我地會 10 月中去, 唔知仲睇唔 ...

大宅

Thanks for your useful information! 我唔熟北海道,只係跟團去過一次... 所以我要慢慢研究吓先得.

男爵府

THLM / littlebb.ng
想問反斗城有咩平野買?? 點解要去呢??
咁你地之前有無去過麵包超人館?? 同埋機場隔離既OUTLET有無去過?? 值得去嗎???

大宅

反斗城都係主要買玩具啦..
苫小牧店同札幌アリオ間babies r us 有bb food,bb鞋衫買, 其他分店就唔太清楚, 因為無去過..

其實我覺得Ario都好多野行.. 好過去Rera outlet... 除非想買名牌... 上次我去Rera只買咗gap...

Ario website: http://www.ario-sapporo.jp/

無去過麵包超人館, 因為我唔鍾意麵包超人

原帖由 涼粉涼浸浸 於 09-9-3 02:43 發表
咁你地之前有無去過麵包超人館?? 同埋機場隔離既OUTLET有無去過?? 值得去嗎???

大宅

涼粉涼浸浸,

聽人講北海道既麵包超人館冇東京個咁多野玩... 所以今次我地都唔打算去喇...

你 9 月中去, plan咗行程未呀? 係自駕遊定搭火車? 我地應該會租幾日車+搭火車, 不過行程仲未confirm呀...

原帖由 涼粉涼浸浸 於 09-9-3 02:43 發表

首頁

尾頁

跳至