論盡家傭

跳至

首頁
12345...8

尾頁

別墅

我俾一個月通知個工人,上AGENT到當面賠錢(俾足工資、假放足、機票買好)俾佢走,我送埋5個旅行袋俾佢收拾野呀!!
點知惡夢開始啦!!!5月尾突然收到佢寄返機票俾我。收到佢告我。我就上勞工處啦!!去到調解主任問佢野,佢又認左,我有俾錢佢,係佢欠AGENT錢,AGENT唔俾返佢,SO佢告我。但佢係親手收錢架喎!!個主任問佢,咁你唔報警,你係告AGENT唔係僱主喎!!!問佢明唔明。佢答明,但都要叫我俾錢。連個主任都話,佢都唔知我有乜要再俾佢。但工人可以有權告喎!!OK就又同佢上勞資審裁處啦!!
好啦!!條又仔又再刻意俾錯地址勞工處,佢就自己寄俾我的野就無錯地址喎!!我自己打去問先知,原來我已經遲左見個官。結果,通宵寫申辯書。第二日去見個主任。
個賤人份口供全部都係大話。屈我尖酸刻簿佢喎!!!激到我死。我當佢大帝咁呀!!來我家10個月,都唔敢大大聲話過佢,做野就打破野多過食飯.其他就眼不見為乾淨啦!!!人質在佢手,有邊個敢鬧佢呀!!!
好啦!!辛辛苦苦準備同佢死過。上第一堂,個官已經鬧佢知唔知自己答乜,話所有野都係我迫人佢簽,佢無收過錢、無放過假喎!!個官問佢,你咁都肯??佢話怕我鬧喎!!個官問佢,人地都炒你,你都要驚???佢話唔知。個官話你有無見僱主攞錢出來呀??佢話無見過。
個官就話你僱主買機票俾你,你做乜寄返俾佢呀??工人話佢無收錢,人地話佢知,佢諗諗下就唔返去,SO寄返俾我喎!!
個官話如果僱主係唔俾你,就連機票都寫在紙上要你簽啦!!買機票俾你做乜呀???錢多呀??個工人收聲。
當期時個官鬧完佢,亦有問我地問題啦!!我地亦有齊所有的文件,連見證收簽的人證都有喎!!!
個官跟住舉左好多案例,話依家一個星期都最少10單8單,個個的內容都一樣。但唔知點解好多都做左2﹀個合約先告僱主喎!!!個個乜大話都有。但兩方面,一定係有一個講大話,邊個講大話心知肚明啦!!
再同我地講,你唔好以為工人攞左錢,全部都係佢架!!你地就當捐去慈善機構啦!!!
OF COURSE我地唔俾啦!!!我又無錯。個官就叫我地搵個主任調解下先啦!!OK。
去到調解主任到,個主任就話啦!!方下成見先,大家互相協調社會就和諧"D"。我地就好嬲啦!!唔通要放棄公義就要我地俾咩??我俾左,都要再俾??有無搞錯呀??個個都係咁,佢地就好發啦???法律唔係公平咩??佢就話依家日日都有幾宗依"D"案。放鬆"D"唔好理邊個對或錯,付出少少解決事情。俾機會我地學習見識下喎!!
我地就話無得傾。叫佢同個工人傾先啦!!!我唔會俾。

一傾個工人傾左9個幾字。個主任再叫我地入去,,就話個工人誓神話無收過錢。佢要的數我地都唔會俾。我就話佢要幾多呀!!我都好想知。佢話全數$11379。我話佢都傻架!!!NO!!個主任話都可以6至7千蚊都收。我話無可能。如果我無俾佢,我OF COURSE俾你,佢之前都認左收錢,依家又話無??咁機票收左,又話無,但又寄返俾我喎!!!!
我人至義盡俾一百蚊佢搭車去機場。但要佢道歉。個主任就行過對面房,同工人講,工人就死話要6千。我就好嬲,同老公行去對面房問個工人。
"姐姐,我對你咁好,你要的錢走時我都俾多你啦!!!你告我??你對唔對得住我呀??"工人就低頭,旁邊的人就拍下佢,佢就再望住我,我話我知你要在香港搵工,我都買OPEN TICKET俾你,你想我點???
個官就話唔好咁啦!!上庭俾官安排啦!!
好啦!!再上到庭,個官問和解點呀??我地話唔成功。個官就問我地相方要的價錢。跟住就話,有好多案例無話邊個一定WIN OR LOST架!!依家解決就最好啦!!
官就話,不如3千蚊啦!!個工人話要6千,個官就鬧佢3千蚊係唔係你應得,你心中有數。你告人,你分分鐘一毫子都無呀!!個工人都要答想要6千。個官好嬲:你要一萬都得架!!依家我話3千你要唔要???
跟住問我地俾唔俾?我地話唔俾。跟住個官就舉左幾個例子俾我地知,大意如下"你為左啖氣,嬴左可能俾依家要付出的更多。因為上庭開始,你要俾庭費、佢就可以申請法援,你就自己俾錢打,最後你嬴左,佢無錢賠俾你,你又無得追。咁又係你要俾錢。
我聽到後,開始喊,點解咁唔公平,即係我點都要俾錢???我真係好唔服,但想下佢確實係無付出,而我地就要付出時間、精神。好辛苦呀!!我就要求佢道歉,我就施捨3千蚊俾佢。個官話,佢地唔可以要求工人道歉。再問工人3千蚊要唔要,個工人望下公會的人,即時好開心點頭話好。
我老公問個官,到底我地點保障自己?文件,出糧樣樣簽好,證人都有,都要俾人屈。個官話:無野可以保障你。我自己的工人都係出現金、簽名、佢要告我都無法。我唔好彩。
那一刻...我真係想死。點解我地的法律係咁。明知個工人講大話,都要我賠???我的錢唔係血汗錢咩??
後來,出左庭我行到工人面前,我問陪佢來的人,你係基督教"X"會的人,點解神愛公義,你地幫佢做唔公義的事????佢答我:基督教"X"會,根本就已經唔係基督教,佢只係另一個教會的義工陪工人上庭。佢都係上庭先知我的事。佢都好明白我的委屈。我當時真係好想打佢一身。OF COURSE我唔會咁做啦!!我就走左。
下午去主任到俾錢,我真係俾得好唔咁心,我問個主任,今次俾唔該有無法力效用先??上一次勞工處佢承認左都可以再用更大的大話屈我。
個主任話OK,我俾左錢個工人好開心咁走。個主任問佢,你幾時走呀??你一定要一路順風啦!!果一刻我真係想笑。
我地本來都起身走。個主任叫我先坐低。佢話依家工人好多都係咁,公會越來越多,心情要放開"D"當上左一課,一個月佢見百幾單,我俾得好少架啦!!!以後唔好請工人啦!!連法庭的印尼翻譯都話,我明白你好唔開心,但算啦!!可憐佢,俾左錢件事告一段落。唔好傷心。依家佢地唔係警局就係法庭,日日都有工開。

我想同大家分享的係,真係唔好對工人太信任。我之前對佢好,佢反過來咁對我。我真係好唔開心。錢唔見左唔緊要,係好似俾人呃左一份感情,你對佢好好,佢當你傻仔。

同埋我真係對香港的法律有一萬個失望。法律係俾有錢人同窮人玩的。我地普通人家無份。
依家明明俾人打劫,去左報警,但警察話你知,唔緊要啦!!破財消災。無奈。

kufubaby  你寫得好詳細, 好能明白當時的情況!  發表於 11-6-29 22:05
我一生一世必有恩惠慈愛隨我,我且要住在耶和華的殿中,直到永遠!

禁止訪問

大宅

政府無能, 工人同工會超賤; 果d 官/ 調解員超變態. 睇完我都好嬲, 死人政府高官, 醒未呀!
原帖由 小百合mama 於 09-9-4 21:50 發表
我俾一個月通知個工人,上AGENT到當面賠錢(俾足工資、假放足、機票買好)俾佢走,我送埋5個旅行袋俾佢收拾野呀!!
點知惡夢開始啦!!!5月尾突然收到佢寄返機票俾我。收到佢告我。我就上勞工處啦!!去到調解主任問佢野,佢又認 ...

大宅

其實 勞工處d人 + 法官有無良知, 係咪要咁縱容d工人 / 工會, 佢地先有糧出. 睇來, 政府要請多d勞工處 staff , 因為呢d case 只會日趨嚴重, 越來越多.

禁止訪問

大宅

" 香港的法律有一萬個失望。法律係俾有錢人同窮人玩的。我地普通人家無份。
依家明明俾人打劫,去左報警,但警察話你知,唔緊要啦!!破財消災。無奈。"
我都覺得係咁!

男爵府

樓主, 我鄧您無奈. 但係, 換著我, 我會同官講:

大人, 你係公義的主持人. 您的責任係維護社會公義, 唔係息事寧人. 如果連你都保護唔到公義呢兩個字, 呢個社會仲講乜野法治.

我唔係為啖氣, 唔係為幾多錢, 係為公平, 係為公義. 如果我申請唔到法援, 我會將我呢個 case 講出去, 全香港幾十萬僱主, 一人夾100蚊都一定有人支持我呢場官司打落去, 因為, 我係為公義而戰, 為所有僱主以後不使再含冤受屈而戰.

大宅

係 ar, 我之前都上左一個好寶貴的課堂. . . .

所以我好讚成佢地加人工到 $10,000 一個月, 咁我地就可以一刀切, 真係肯放棄唔再請工人. . .

別墅

老實講,我覺得今次提堂依一個官、調解主任&翻譯人員都唔係話真係無良知,佢地都知"D"印印係玩野,但佢地都要跟香港的垃圾法律做事。
我自己見個官都有恐個工人,要個工人知難而退,但公會太勁啦!!香港的法律的確保了障佢地多過僱主。個官都明知佢地玩野係會用法援,僱主的損失可能更大,佢已經將個工人要的數減到4分一,我雖然好唔想俾,但見個官不斷講案例,似暗示我地咁做係最平的方法,SO我地先屈服。

我諗邊幾間公會出的招數,"D"官根本就知。

個官俾我的案例,令我最後俾錢的係...有一個工人開始時追僱主放少假AND UNDER PAID,要求2萬幾蚊。但個僱主有證據,無咁做。個僱主WIN左,個工人就申請法援上數,個僱主就再同佢打,OF COURSE人地有律師,僱主就俾人"線"到。結果上到高院、僱主輸左。法援俾張單個僱主....係一共28萬,未計庭費AND其他。個僱主OF COURSE唔服,再返勞工處從新請律師打。就係為左啖氣。結果,上到終審,僱主WIN,但係個工人無錢賠,僱主出左的錢無得攞返。又要買機票俾工人走。

我聽完之後就喊,然後就諗個官都講得有道理,工人就爛命一條,輸左無損失,在香港日日玩有公會俾佢食。我地呢???老公要請假,你要心掛掛。算啦!!!俾佢當乞兒啦!!
心真係好唔憤氣。我在旁聽位舉手,個官就做叫我安靜的手勢,我都忍唔住講:法律一"D"都唔公平,根本就係俾人打劫一樣。然後就走左出去。真係好嬲。

kufubaby  我覺得hk要立法, d所謂工會要負責paid$(如果佢幫既工最後輸左)  發表於 11-6-29 22:09
我一生一世必有恩惠慈愛隨我,我且要住在耶和華的殿中,直到永遠!

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

好同情你遭遇。我之前的經歴同你有点相似。我已放下了,希望你亦可以。問心無愧亦毋需為此等悲劣者過份氣憤。這法庭是常有不公平,但我相信這有排都改不了,不用再為改不到的事實來勞氣。跟家人吃餐好吧!神永遠照住你!!!

別墅

POLLYW,

多謝你。我都明白,但內心好難受,兩日啦!!我一到晚上,瞓的時候就好不覺喊。我唔係話好肉痛錢呀!!而係我對個工人真係好好架!!佢屈我,我唔明白,點解佢已經達到佢要的錢,我只係要你還我清白,我由始到終都無對你唔好。你道個歉都唔得咩?
個主任話,係調解,你俾錢無代表係你的錯。係俾錢解決事情。咁佢向我道歉都唔得咩?工人的錢都已經袋好左啦!!一句SORRY都唔講。

我都好希望自己快快放底件事呀!!!真係不吐不快。
依家唔敢請工人,都唔知點算。

男爵府

睇到我都想喊...希望你快平伏...

D PK一定不得好死...

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 小百合mama 於 09-9-4 23:14 發表
POLLYW,

多謝你。我都明白,但內心好難受,兩日啦!!我一到晚上,瞓的時候就好不覺喊。我唔係話好肉痛錢呀!!而係我對個工人真係好好架!!佢屈我,我唔明白,點解佢已經達到佢要的錢,我只係要你還我清白,我由始到終都無對你唔好。你道個歉都唔得咩?
...
當然明白您的不忿。但不是單一,我信有不少被屈過的僱主亦曾有着你的心情,包括我。你再圍遶着這几点去想來想去,只会得一个結果…就係激死。訓不着的應該是那條粉腸(イ巨咁陰質),不是你。唯有檢討今後自己對エ人抱的態度同期望,其實就已經可大覺訓。希望你都能好快回復心情。

子爵府

真係好無奈...

我地請工人無試用期, 無任何保障, 無得自己缺定出幾$$$糧(工人做得好唔好都要俾咁多), 包食包住包來回機票(就算捉到佢做衰野, 報埋警, 炒佢都要賠機票), 俾佢放埋勞工假, 仲要睇埋佢面色, 呢d咁既筍工, 除左香港, 睇怕全世界其他地方都好難搵到.

尋日外傭工會仲話不滿凍薪, 要搞遊行爭取最低工資, 真係不知所謂!

洋房

我睇完都好想喊…

洋房

我睇完呢單case真係好嬲,淚水也按奈不住掉了下來!
忍唔住e咗封信畀特首辦,copy埋呢個案例,希望阿特首大人有幸睇到!
[email protected]
結尾我咁寫:
何為息事寧人?法律不是公道平等嗎?為何在這個年代還可以被這樣冤枉?特首認為全港聘請外傭的家庭,都可以有能力,為了息事寧人而「畀完又畀」?這一班簡直是「狗官」!

洋房

我睇完都好嬲架! 個班正人渣!貪得無厭!!我個工人11/9到,攪到我都好驚! 你個係印or賓??

男爵府

好媽媽勳章

個3,000當做白金比個乞兒啦! 其實請賓會唔會好啲呢? 通常告僱主個啲好像都係印...

別墅

我睇完好嬲同好驚!好多謝你打呢篇野出黎比我地知道比人告之後既所有野,香港既法律真係垃圾!幫外人都唔幫自己人!有乜可能佢輸左冇錢比堂費要你比!?唔係WIN左就唔使比咩!比人屈仲要咁!痴Q線!
我會將呢篇野PRINT比我屋企人睇,因為佢地當正工人係屋企人,好信佢對佢好好!相反我就只當佢係工人!因為係到睇得太多都驚!最後祝福樓主福運齊來!遇到好多好多好事!中MARK SIX!
盡快忘記呢條PK佢!佢咁賤,自然有天收!

大宅

香港政府無能力保護香港市民, 對外有無途徑尋求協助?

我睇左樓主寫既野都好嬲...佢可以話告就告, 比我都好想報警拉佢入青山, 我懷疑佢思覺失調, 做過既野以為自己無做過, 危害公眾安全... 咁樣黎發個難渣洩憤又得唔得呀(橫惦都要賠)?:-x

想問如果出支票會唔會好D呢?

另外, 有無邊個部門可以見證出糧? 無謂口同鼻咬.

首頁
12345...8

尾頁

跳至