懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有無mama患過妊娠血壓高

你地幾多週開始有血壓高?
因我14wks現時已時高時低.... :-(

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Re: 有無mama患過妊娠血壓高

我個時係3十幾週後期至有, 後來到生之前血壓高+蛋白尿, 醫生驚有妊娠毒血症, 所以要提早開刀, 生完之後血壓都重高, 要食血壓藥, 直至出院2星期後返去覆診至正常返, 所以, 你要小心check 住呀!

複式洋房

我係35/36 週開始有高血壓, 所以提早(吹生), 唔好行禁多, 因為血壓會高d. take care!!

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

lingchi 寫道:
我個時係3十幾週後期至有, 後來到生之前血壓高+蛋白尿, 醫生驚有妊娠毒血症, 所以要提早開刀, 生完之後血壓都重高, 要食血壓藥, 直至出院2星期後返去覆診至正常返, 所以, 你要小心check 住呀!

我都差唔多~不過本身未有b前都偏高
30+wk 高到17x/9x
37+wk 我叫dr. 俾我入院等開刀 (嗰日210/121)
最後都等唔到book咗嗰日, 38wk1d emergency 開刀

今日 (生咗未夠3wk, 食緊藥) 110/72~可以唔食藥喇!

你最好買部血壓計, 日日喺屋企check住bor!

水晶宮

我去到37wk先發現在血壓高同蛋白尿, 所以都係即時入院開刀囉

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我第一胎都是到37-38w開始血壓高, 一路都偏高要入院待產(待38w7)醫生決定催生, 但今次(第二胎)一知有到現在26w3, 每次做檢查是都很高 (上壓由14x 至 17x);(下壓9x), 最初怕有問題醫生叫住院check, 在住院期間血壓正常(真氣死!! ), 及後在檢查時如果發現"偏高", 須要第二天(到醫院在血壓醫療室坐上5小時check<我己去了4次, 真怕怕), 好彩近多次檢查時(最初是偏高, 因偏高是可即看醫生), 到見醫生後再check血壓正常(13x/8x)
**我覺得最好提早30分鐘坐, 待心情平靜會好些!!
:-P :-P

水晶宮

我今胎暫時都ok, 7x /11x囉

男爵府

我第一胎生嗰日高8×/16×,生完兩星期回覆!
e +第二胎都好驚会發,e 生話10分1機会有......
第二胎嘅mama 咁你哋有冇戒口呀?

大宅

我之前間唔中都下壓高左小小, 但而家上下壓都高!!請問係米要開刀呀?

waowaoB ~ 7 Lbs

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

原帖由 waowaowao 於 09-9-7 13:14 發表
我之前間唔中都下壓高左小小, 但而家上下壓都高!!請問係米要開刀呀?

唔一定
我緊急開刀嗰日, 医生仲問我試唔試順產, 佢話如果我想, 佢會幫我.. 但係當時實在太高 (over 180) 我要留返條命仔, 所以唔想試喇!

如果你血壓只係高少少, 放心啦, 可以順產架!

大宅

第一胎時血壓高, 37週要開刀,

第二胎每次去醫院一見到部血壓機就血壓上升, 返屋企就冇事 ... 之前見血入院, 用手提的血壓機量就冇事, 一用推嗰部機就高, 個醫生都忍唔住笑我話我一見部機就出事, 叫我下次唔好望部機 ...

大宅

之前檢查量血壓有時都剛剛合格,有時 failded, 係屋企量緊係無問題啦!! 但近來係屋企量都唔合格呀!! 今個星期尾要見E生!! 心理 & 生理 都好緊張呀!!

侯爵府

原帖由 waowaowao 於 09-9-8 00:49 發表
之前檢查量血壓有時都剛剛合格,有時 failded, 係屋企量緊係無問題啦!! 但近來係屋企量都唔合格呀!! 今個星期尾要見E生!! 心理 & 生理 都好緊張呀!! ...

放鬆啦.. 第一, 阿b都有36wk, 無嘢要擔心
第二, 越擔心血壓就越高!

大宅

我都有d擔心呀,我而家28wk,昨天去健康院檢查第一次量血壓都過高,145/? ,姑娘要我坐30分鐘再check,第2次都偏高, 140/?,姑娘再用傳統果隻水銀血壓計量,低番d, 13x。

想問有經驗媽媽,係咪wk數越大,血壓會越高架?

大宅

原帖由 小曳人 於 09-9-8 06:58 發表

放鬆啦.. 第一, 阿b都有36wk, 無嘢要擔心
第二, 越擔心血壓就越高!

多謝你既支持呀!! 有時自己都好想relax 下!好似有心無力!! Anyway, 為左阿B我要試下!!

侯爵府

原帖由 natabie 於 09-9-8 08:23 發表
我都有d擔心呀,我而家28wk,昨天去健康院檢查第一次量血壓都過高,145/? ,姑娘要我坐30分鐘再check,第2次都偏高, 140/?,姑娘再用傳統果隻水銀血壓計量,低番d, 13x。

想問有經驗媽媽,係咪wk數越大,血壓會越高架? ...

如果你有血壓高傾向嘅, 到中期之後係會越嚟越高架!
你可以做d 運動, e.g. 同老公散步, 郁吓手腳
食low salt diet, 都有幫助架!
你可以考慮自己買部血壓計, relax 一輪先度, 然後寫低, 每日都度, 然後下次覆診攞俾医生睇! 好多人只係緊張所以上壓突然高咗, 但係平時係ok架!

你得28wk, 更加應該努力學放鬆自己呀!
其實有血壓藥可以幫到媽媽控制血壓嘅, 睇吓有無需要啦.. 副作用: 唯有相信係無!
我自從生咗第一胎之後, 血壓都係高 (遺傳架) e+都一路要食血壓藥, 医生話咗對bb無乜影響.. 尋日睇医生, 遲d可能要改藥..
希望小b健康成長啦! 我e+d血壓好鬼正呀!

btw, 我喺呢半年試咗隻supplement叫co-enzyme Q10, 降血壓嘅能力比我一路食緊話大肚都食得嘅血壓藥強.. 我會一路食, 但係如果你地唔放心嘅, 可以試吓問医生, 不過大部份西医唔信supplement可以幫到d乜.. 而Q10係一d身體原本有嘅嘢, 理論上無副作用, 而功效上係增加血管彈性.. 如果問題, 可以請教自然療法医師

侯爵府

原帖由 waowaowao 於 09-9-8 08:52 發表

多謝你既支持呀!! 有時自己都好想relax 下!好似有心無力!! Anyway, 為左阿B我要試下!!

一齊努力加油呀! 我仲有排捱呀!

子爵府

Prayer is both a gift of grace and a determined response on our part.

大宅

原帖由 小曳人 於 09-9-8 10:25 發表

如果你有血壓高傾向嘅, 到中期之後係會越嚟越高架!
你可以做d 運動, e.g. 同老公散步, 郁吓手腳
食low salt diet, 都有幫助架!
你可以考慮自己買部血壓計, relax 一輪先度, 然後寫低, 每日都度, 然後下次覆診攞俾 ...

謝謝你的建議和分享!

大宅

我都係33周左右血壓高,時高時抵, 最高160/100 左右 , 我 37周吹生(順產), 但係bb 只係得4磅都冇, e生話高血壓影響左bb 吸收營養, 所以咁輕, 而家bb 11個月大, 都有19磅, 但係如果我想再生第二個, 係咪都會好大機會血壓高, 因為我血壓高唔緊要, 最怕右生了一個唔足磅bb, 影響左佢健康..

首頁

尾頁

跳至