跳至

首頁

尾頁

伯爵府

請問有無家長可以分享對這間學校睇法呢 ?

因今年9月要輪到自己選小一啦

只知道只是用國語& 英文教學 , 放學後可以留到7:00 鐘在學校做功課 咋 , 5知道d 老師好不好呢 ?

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你可以去了解下架,老師校長好樂意解答你架,我個女9月讀會係呢間讀p1啦,我都係留意左佢2年之後先選佢架,不過呢間唔係一間出名既學校(聲譽因為佢之前係一間殺校合併既)所以一般或低,但我(同係裡面識到一啲選呢間學校既mama)都覺得ok,老師有愛心,小班教學,對小朋友關顧好啲,你可以去報佢既英普沉浸班,應該暑假會開班,你上佢網看下啦,我暫時只可以話你小小,看下一陣有無其他mama會入呢講咩細啲

原帖由 peckykoo 於 09-5-29 14:18 發表
請問有無家長可以分享對這間學校睇法呢 ?

因今年9月要輪到自己選小一啦

只知道只是用國語& 英文教學 , 放學後可以留到7:00 鐘在學校做功課 咋 , 5知道d 老師好不好呢 ? ...

水晶宮

我都想知

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 jamieconnie 於 09-5-29 14:58 發表
你可以去了解下架,老師校長好樂意解答你架,我個女9月讀會係呢間讀p1啦,我都係留意左佢2年之後先選佢架,不過呢間唔係一間出名既學校(聲譽因為佢之前係一間殺校合併既)所以一般或低,但我(同係裡面識到一啲選呢間學校既 ...

其實校風幾ok ga, 亞仔而家讀2年級,
學校人少d, 管理都易d,
五六級年級嗰d同細嗰d都相處得幾螎洽,
亞仔有時都會返嚟話d師兄點點點同佢哋玩,
就算小息排隊打波都好有秩序,
起碼唔駛驚大洽細先啦

至於老師同校長真係好有愛心ga
新年嗰排亞仔腸胃炎入咗醫院,
校長同主任親自嚟醫院探佢
不過因為亞仔要隔離, 所以校長入唔到去
跟住校長同主任係病房門外鼓勵吓我, 同幫亞仔祈禱
其他老師同學就造咗張咭送比亞仔

別墅

我今年9月都要幫呀囡選小一呀..都有留意呢間學校。

我上倆個星期都參加了佢地的英普沉浸課程, 發覺校園氣氛真係幾好..小息時感到小朋友好開心, 見到副長唔會話驚到走開, 反而好開心咁主動走近副長同佢分享小息時的趣事。你諗吓係我地讀書的年代, 邊度會同校長呀, 主任呀friend 呀 ? 真係離遠見到都調頭走啦 !
在老師分享教學心得時, 我都感覺到 老師好有愛心同耐性, 尤其是對成績追唔上的小朋友..唔會好似其他傳統學校咁唔埋佢地, 呢方面我覺得好重要呀!

jamieconnie , 想問下你女女係自己考or 派位入到呢間 的 ? 你幼稚園讀邊間呀?

原帖由 jamieconnie 於 09-5-29 14:58 發表
你可以去了解下架,老師校長好樂意解答你架,我個女9月讀會係呢間讀p1啦,我都係留意左佢2年之後先選佢架,不過呢間唔係一間出名既學校(聲譽因為佢之前係一間殺校合併既)所以一般或低,但我(同係裡面識到一啲選呢間學校既 ...

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我個仔都會係今年9月讀呢間......我揀左兆霖之後都有d人問我點解會揀呢間,過呢間學校唔好,甚至叫我考慮轉校....但我自己覺得你都冇俾機會自己個仔讀呢間已經話唔好?....加上我揀呢間學校亦考慮過好多野...自己都周圍搵過好多資料同親身去學校了解.....學校俾我既感覺好好....雖然校舍係細...但我覺得呢個都係一個優點...就係學生唔會好多...而老師校長校工同d學生會似一個家庭咁....加上老師同副校長俾我覺得係好有愛心同耐性教學生....雖然呢d只係我自己既感覺...亦都真係唔知學校係唔係真係咁....但我覺得只要我自己覺得冇幫我仔仔選錯就得啦...亦都希望佢第時讀既時候會開心~

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我個女係自選已收了她,我個女已經join左好多期既英普班,佢自己都選呢個學校架,我地幼稚園有帶我地去參觀其他小學,千禧,鄧肇堅,何日東,佢都話要讀呢間,可能佢鍾意呢間學校既老師同氣氛,我見佢做佢地既功課都ok,佢話好好玩
副校長係幾有心,我係個女k1時就打過電話去學校,剛剛是副校聽佢同我傾左1/2hr添,我試過send email去學校,都好快有回覆,

重有呀,我女已經上左英文預備班,呢緊6月會上普通話預備班,等佢地再熟習上堂既模式
原帖由 lovely_jac 於 09-5-31 00:52 發表
我今年9月都要幫呀囡選小一呀..都有留意呢間學校。

我上倆個星期都參加了佢地的英普沉浸課程, 發覺校園氣氛真係幾好..小息時感到小朋友好開心, 見到副長唔會話驚到走開, 反而好開心咁主動走近副長同佢分享小息時的 ...

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 jamieconnie 於 09-5-31 01:37 發表
我個女係自選已收了她,我個女已經join左好多期既英普班,佢自己都選呢個學校架,我地幼稚園有帶我地去參觀其他小學,千禧,鄧肇堅,何日東,佢都話要讀呢間,可能佢鍾意呢間學校既老師同氣氛,我見佢做佢地既功課都ok,佢話好 ...

其實老師真係好有愛心
我最安慰係佢哋可以將我個全無自信心ga囝囝, 教到可以一個人好大胆咁企上台對住全校師生用普通話或英文朗誦, 報天氣,做畫劇, 返到屋企又會好主動咁同我用英文普通話溝通

大宅

請問有無人知道校車路線?

原帖由 健朗媽咪 於 09-5-31 15:28 發表

其實老師真係好有愛心
我最安慰係佢哋可以將我個全無自信心ga囝囝, 教到可以一個人好大胆咁企上台對住全校師生用普通話或英文朗誦, 報天氣,做畫劇, 返到屋企又會好主動咁同我用英文普通話溝通 ...

大宅

畀面勳章

回覆 1# candybarhk 的文章

我都想今年9月申請入哩間, 但仔仔d同學媽咪, 個個都話無口碑, 升中又嘛嘛, 聽聽埋埋攪到我心大心細, 又驚揀錯. 我最希望仔仔讀得開心, 愉快成長.

大宅

好媽媽勳章

想知升中資料...

珍珠宮

呢個情況同我都好似呀,因為我識既朋友佢地仔女都係讀何日東,胡少渠,知道我選呢間都話我顛既,選間垃圾學校,話第日派位你就知,但我見佢地仔女都唔派得好好,只係仁2,迦密,咁BAND1 既實有大把人入到,但呢間都有派BAND1呀,可能係少啲,但聽聞,好多小朋友都入到頭3志願,(其實呢幾界都重係舊式教學架,英著今年先係第3年,同圓玄同年架都未有派位,)我自己就想個女能夠有愉快既學習環境,我唔相信除左幾他出名學校之外其他就學唔到野既,6年後咩世界都唔知啦,你看教育政策咪又改,

原帖由 hipong 於 09-6-1 11:25 發表
我都想今年9月申請入哩間, 但仔仔d同學媽咪, 個個都話無口碑, 升中又嘛嘛, 聽聽埋埋攪到我心大心細, 又驚揀錯. 我最希望仔仔讀得開心, 愉快成長.

男爵府

我今年9月都揀學校,我都係揀呢間,我去過學校觀課,感覺一流,跟住5月份幫孖囡報咗英普班,佢地好喜歡呢到,仲話問我點解英普班咁快就完,點解唔同佢報名,我話唔係,佢未有班開咋。小朋友感覺最真,係好係唔好佢地最直接,8月佢再有英普班,網上未有得報名,你可以打去問吓,孖妹己報咗,我無理人地講咩嘢,我只知我對囡需要咩,佢需要老師多d留意同關心,呢間就有la,其實我都由9月份開始留意佢個網頁(通告同功課),我真係唔想佢向功課方面太大壓力呀....

翡翠宮

原帖由 rl2999 於 09-6-6 20:31 發表
我今年9月都揀學校,我都係揀呢間,我去過學校觀課,感覺一流,跟住5月份幫孖囡報咗英普班,佢地好喜歡呢到,仲話問我點解英普班咁快就完,點解唔同佢報名,我話唔係,佢未有班開咋。小朋友感覺最真,係好係唔好佢地最直接,8月佢再有英普 ...

去過學校觀課??? 我想問通常几時会有既??? 小學有得去觀課???

男爵府

原帖由 aurora1204 於 09-6-6 20:50 發表

去過學校觀課??? 我想問通常几時会有既??? 小學有得去觀課???

我去觀課個日係08年9月的時候,上個月尾都有觀課,嚟緊應該係今年9月才有la.....你上去佢個網睇吓,至於暑期英普班將8月13-15日舉行,你可以打去兆霖報名。

大宅

唔好意思請問係咪美樂花園對住果間??
請問幾時會有open day嫁,定要打去問嫁??
THANKS

翡翠宮

原帖由 rl2999 於 09-6-7 22:35 發表

我去觀課個日係08年9月的時候,上個月尾都有觀課,嚟緊應該係今年9月才有la.....你上去佢個網睇吓,至於暑期英普班將8月13-15日舉行,你可以打去兆霖報名。 ...

明白, thank you.

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我在教育局看到資料 (2008小學概覽) 8/4/2008註冊班次/人數 ; 每班級只有一班, (全校學生只有191人),
大家會擔心學校會 " 殺學 ". ..
**但在學校綱上看到有P1 & P2 各有 <2班> ; P3 -P6 得一班,
請問各位知否 P1 & P2 每班學生有多少..?????
(我有2個小朋友, 如大個入咗, 好順道想細個一同讀), 如殺學會好煩.

珍珠宮

只是在第一年實施英著教學時得一班,之後都2班啦,今年已收到2班人數,未知第2輪收幾多人,每班有25人,我唔擔心佢會再殺校呀

原帖由 waswinlmo 於 09-6-11 10:01 發表
我在教育局看到資料 (2008小學概覽) 8/4/2008註冊班次/人數 ; 每班級只有一班, (全校學生只有191人),
大家會擔心學校會 " 殺學 ". ..
**但在學校綱上看到有P1 & P2 各有 ; P3 -P6 得一班,
請問各位知否 P1 ...

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

請問妳是否有小朋友在讀書中,
另知否升中派位資料 (派那些中學)
謝謝

quote]原帖由 jamieconnie 於 09-6-11 10:32 發表
只是在第一年實施英著教學時得一班,之後都2班啦,今年已收到2班人數,未知第2輪收幾多人,每班有25人,我唔擔心佢會再殺校呀

[/quote]

首頁

尾頁

跳至