跳至

首頁
12345...16

尾頁

大宅

我女女來年就係依間小學返學啦.....

有無人派到呀?

男爵府

oliviapylo Hi! 我囡囡不是今年升小一,她升小二.以後有什麼乜可交流下!
原帖由 oliviapylo 於 09-6-10 13:51 發表

有無人派到呀?

大宅

原帖由 於 09-6-10 13:51 發表

有無人派到呀?

Mandyfung, oliviapylo 問是銀禧呀, 你是廣褔, 莫非你轉咗去

oliviapylo,我女女的唐家姐今年升四年級, 終於開始佢你全日制的生活了.

男爵府

HealthYan

Yes! 我囡囡由九月份會轉到銀禧學校升小二.近好多,加上對陸校長有信心.希望囡囡開開心心地學習.

請問有無升小二的家長可以交流下.
原帖由 HealthYan 於 09-7-6 12:54 發表

Mandyfung, oliviapylo 問是銀禧呀, 你是廣褔, 莫非你轉咗去

oliviapylo,我女女的唐家姐今年升四年級, 終於開始佢你全日制的生活了.

大宅

原帖由 mandyfung 於 09-7-6 18:50 發表
HealthYan

Yes! 我囡囡由九月份會轉到銀禧學校升小二.近好多,加上對陸校長有信心.希望囡囡開開心心地學習.

Hi ! Mandy Fung,
你好, 我個仔今年升小二, 係2c 班, 你個女編左入哪一班, 日後請多多交流

大宅

原帖由 mandyfung 於 09-7-6 18:50 發表
HealthYan

原來如此, 係呀, 陸校長確係一個好好的校長, 以前未轉全日制時, 2 個校長都一早回校, 番足全日, 都幾勞心勞力, 我都祝你囡囡在新環境, 新同學都開開心心學習.

咁你囡囡轉去後, 有冇選擇用普教中呀 ???

男爵府

Chong_fanfan 真係好啦!未返學已經可以認識到新同學.我囡囡都係2C班,以後請你多多指教就真.我囡囡寫家課不清楚,二年級又沒有得在學網上看,現在可以請你們幫忙幫忙! 我囡囡叫子蕎,你仔仔叫什麼名子?
原帖由 Chong_fanfan 於 09-7-7 10:47 發表

Hi ! Mandy Fung,
你好, 我個仔今年升小二, 係2c 班, 你個女編左入哪一班, 日後請多多交流

男爵府

HealthYan 我有選擇用普教中,囡囡好好彩可以安排入到普通話班.希望囡囡如你所說在新環境和新同學一起開開心心地學習.謝謝!
原帖由 HealthYan 於 09-7-7 12:00 發表

原來如此, 係呀, 陸校長確係一個好好的校長, 以前未轉全日制時, 2 個校長都一早回校, 番足全日, 都幾勞心勞力, 我都祝你囡囡在新環境, 新同學都開開心心學習.

咁你囡囡轉去後, 有冇選擇用普教中呀 ??? ...

大宅

原帖由 mandyfung 於 09-7-7 22:55 發表
Chong_fanfan 真係好啦!未返學已經可以認識到新同學.我囡囡都係2C班,以後請你多多指教就真.我囡囡寫家課不清楚,二年級又沒有得在學網上看,現在可以請你們幫忙幫忙! 我囡囡叫子蕎,你仔仔叫什麼名子? ...

Dear mandy ,

好呀, 日後可以多多關照 , 我個仔叫臻岳

男爵府

fanfan 你不要這樣說.是我囡囡要你們多多關照就真. 你仔仔一年級都係下午班嗎?總括來說,你覺得下午班的老師是否有愛心和教得好嗎?謝謝!
原帖由 Chong_fanfan 於 09-7-8 01:25 發表

Dear mandy ,

好呀, 日後可以多多關照 , 我個仔叫臻岳

大宅

原帖由 mandyfung 於 09-7-7 22:59 發表
HealthYan 我有選擇用普教中,囡囡好好彩可以安排入到普通話班.希望囡囡如你所說在新環境和新同學一起開開心心地學習.謝謝!

叻女呀 ! 其實有冇同你地家長傾過你的小朋友是否適合用普教中 ?? 今次輪到我問你呀, hahaha....因我都要同妺妹計劃吓啦 !

洋房

mandyfung,

小女將會是阮鄭廣福校既小一生, 想請教以下幾條問題:

1. 校服及運動服各需要買多少套 ?
2. 有否冷氣外套 ? 還是自己加冷衫 ? 什麼顏色 ?
3. 女仔是否一定要bun 孖辨 ?

大宅

[quote]原帖由 marriagesec 於 09-7-8 16:47 發表
mandyfung,

小女將會是阮鄭廣福校既小一生, 想請教以下幾條問題:

1. 校服及運動服各需要買多少套 ? (我各買2套)
2. 有否冷氣外套 ? 還是自己加冷衫 ? 什麼顏色 ? (自己買, 白色 or 藍色)
3. 女仔是否一定要bun 孖辨 ? (如果比較長, 就要bun 孖辮, 唔可以扎馬尾, 要扎 2 條)

開學前 1-2 星期應該會有迎新日, 到時老師會同你地講要注意什麼及規則.

男爵府

HealthYan 學校沒有特別說小朋友是否合適用普教中.有通告請家庭選擇是否想選入用普教中班,之後學校就會因應小朋友的中文和普通話科的成績來安排是否選入.我囡囡不是叻,睇完試卷無眼睇,明明識,考試時好似睡左咁!
原帖由 HealthYan 於 09-7-8 10:56 發表

叻女呀 ! 其實有冇同你地家長傾過你的小朋友是否適合用普教中 ?? 今次輪到我問你呀, hahaha....因我都要同妺妹計劃吓啦 !

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

HealthYan是我, 你還記得我嗎? 我囝囝今年升3年級在正校, 我們上年開始以普教中, 開頭學校出通告是會因應小朋友的中文和普通話科的成績來安排是否選以普教中, 其實選完已經變了是精英班的,因一年級成績好這些全部在2D,2E班的, 我有朋友是D班教各科的書都有分別的, 校長好緊張初初成日入班房睇, Health Yan如你囡囡可以比佢入呀!我囝囝就入不到了, 但係其他班我囝囝名次都好前, 但級名次bye bye 啦!

複式洋房

煩太太, 想問下書單唔係一樣既咩?同級用既書唔一樣嫁咩?
我仔今年升小二, 唔係入普通話班, 其實我都冇幫佢選入普通話班, 因我覺得用廣東話學中文好的, 但你話其實普通話班變了是精英班, 而呢個選擇係維持幾年既, 即係就算2,3,4年級成績好既都唔可以入精英班如果唔係入普通話班?!

原帖由 煩太太 於 09-7-9 23:24 發表
HealthYan是我, 你還記得我嗎? 我囝囝今年升3年級在正校, 我們上年開始以普教中, 開頭學校出通告是會因應小朋友的中文和普通話科的成績來安排是否選以普教中, 其實選完已經變了是精英班的,因一年級成績好這些全部在2 ...

大宅

HealthYan是我, 你還記得我嗎? 我囝囝今年升3年級在正校, 我們上年開始以普教中, 開頭學校出通告是會因應小朋友的中文和普通話科的成績來安排是否選以普教中, 其實選完已經變了是精英班的,因一年級成績好這些全部在2 ...

煩太太, 我記得你, 其實普教中, 只不過是現在大圍催勢, 有 d 家長, 一定要揾用普教中的小學, 不是的, no way, 我唔會選擇你. 因為學校在 4 年級是分成績, 而普教中暫定是由 2至4 年級試行, 聽你這樣說, 真係好似有點變相提早分精英班. 但始終你們這批開始普教中的學生, 都是剛升去 3 年級, 都未太清楚升 4 時是怎樣分班, 或者每種都會再分精英班,但入不到普教中, 也未必壞事, 如果小朋友應付唔到, 相反佢仲會怕咗上堂. 在家比多d 普通話 cartoon 佢睇, 一樣可以學懂好多普通話

大宅

煩太太, 唔記得問你, 你話你囝囝的級名次比較後, 但學校應該唔講佢地的班及級名次喎, 阿囡升小四, 從來都唔知喎 唔通改咗制 ??

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 HealthYan 於 09-7-10 13:46 發表

煩太太, 我記得你, 其實普教中, 只不過是現在大圍催勢, 有 d 家長, 一定要揾用普教中的小學, 不是的, no way, 我唔會選擇你. 因為學校在 4 年級是分成績, 而普教中暫定是由 2至4 年級試行, 聽你這樣說, 真係好似 ...

見家長時輕輕地問班主任的, 你見家長無問到????到我們升四都麻煩, 我們是第一批以普教中, 到四年級唔知點分精英班呀, 可能到時一班普通話精英班一班正常精英班. 因今年都無分班原班上.

男爵府

我嗰囡都係2C班,請多多指教...

首頁
12345...16

尾頁

跳至