自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

不計個人因素,一般學鋼琴要幾多年先到五級? 我計緊買數碼鋼琴, 定是買普通鋼琴..
另有冇人賣二手鋼琴, 請pm我價錢,牌子,琴齡 和有冇證書..

男爵府

正常一年一級咪要5年到5級.

但有d小朋友好勤力或有天份既2-3年都可以, 好睇個小朋友.

原帖由 冰紫嫣 於 09-9-14 22:58 發表
不計個人因素,一般學鋼琴要幾多年先到五級? 我計緊買數碼鋼琴, 定是買普通鋼琴..
另有冇人賣二手鋼琴, 請pm我價錢,牌子,琴齡 和有冇證書..

大宅

Thanks
原帖由 G-Ma 於 09-9-14 23:10 發表
正常一年一級咪要5年到5級.

但有d小朋友好勤力或有天份既2-3年都可以, 好睇個小朋友.

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 睛靈勳章

都係睇個人同埋老師, 我仔小一開始學, 小三暑假就考五級琴試, 準備一月考埋五級學理 (佢而家岩岩升小四)

大宅

請問樂理是考些什麼?
你仔仔是在琴行學琴嗎?他是否跟同一個老師學?
原帖由 starry^.^ 於 09-9-15 11:38 發表
都係睇個人同埋老師, 我仔小一開始學, 小三暑假就考五級琴試, 準備一月考埋五級學理 (佢而家岩岩升小四)

珍珠宮

環保接龍勳章

原帖由 冰紫嫣 於 09-9-15 11:43 發表

請問樂理是考些什麼?

mud唔係要有5級樂理先可以考5級琴試咩??? 我n咁多年前學係咁, 原來已經改左了.

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

男爵府

叻仔
原帖由 starry^.^ 於 09-9-15 11:38 發表

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

原帖由 gracelam 於 09-9-15 11:57 發表

mud唔係要有5級樂理先可以考5級琴試咩??? 我n咁多年前學係咁, 原來已經改左了.

考6級以上先要有5級樂理

子爵府

一般都要五年左右, 朋友個女學左三年, 今年考五級, 佢個同學仔都係一齊學, 都係剛考了五級, 唔知同佢老師有無關係, 唔知係咪名師出高徒, 因為個老師收好貴. 每月學費要1,800.

原帖由 CrabPincers 於 09-9-15 13:25 發表

考6級以上先要有5級樂理

[img align=left]http://www.pau.com.hk/liwood/IMG_0764.gif[/img]Liwood Ma Ma [url=liwood.pau.com.hk/gallery]MyBB Album[/url] [email protected]

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

3-4年

我以前係學左一年半左右就考3級,之後1年考1級。
盡我一己之力,發放正能量!

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我女由p.1開始學到今年f.3都係6級咋~11月先考6級試

水晶宮

我囝囝K3學琴,小二已考了五級,(又考了五級大提琴),現升小三,下月10日考5級樂理,現在做緊 pass paper(趁唔洗返學), 希望一 take 過 pass!!!

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

appleyuen,
我呀仔
p.1-p.4, 現在升p.5 連級都未考
原帖由 appleyuen 於 09-9-15 13:43 發表
我女由p.1開始學到今年f.3都係6級咋~11月先考6級試

侯爵府

好媽媽勳章

原帖由 Martin媽咪 於 09-9-15 13:50 發表
appleyuen,
我呀仔

我囡都係學得好慢
其實係小朋友既問題定係老師既問題?
[fly/imgIMG_4704 - 捷徑]

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 liwoodma 於 09-9-15 13:36 發表
一般都要五年左右, 朋友個女學左三年, 今年考五級, 佢個同學仔都係一齊學, 都係剛考了五級, 唔知同佢老師有無關係, 唔知係咪名師出高徒, 因為個老師收好貴. 每月學費要1,800.

...

$1800? 請問知唔知$1800係上幾多堂? 你話貴, 咁請問你可以話我知普通學琴係幾多錢一堂? 我咩都唔識, thank you!

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 Martin媽咪 於 09-9-15 01:50 PM 發表
appleyuen,
我呀仔

一係妳囝囝根本冇心學,一係個老師冇心教或唔識教(dum波鐘賺妳錢)

伯爵府

樂理都好多野考, 我又唔識唔知點講你知, sorry!

我仔係私人老師教, 樂理都係跟同一位老師!

原帖由 冰紫嫣 於 09-9-15 11:43 發表

請問樂理是考些什麼?

超級版主

原帖由 lyhv 於 09-9-15 01:54 PM 發表

$1800? 請問知唔知$1800係上幾多堂? 你話貴, 咁請問你可以話我知普通學琴係幾多錢一堂? 我咩都唔識, thank you!

我估係1800蚊4堂,每堂1小時(我十幾年前學已經差不多1600蚊個月)

伯爵府

我仔琴老師話無所謂, 總之要上六級就一定要考五級樂理, 唔會理你幾時考. 我朋友個女鋼琴都未彈到五級, 已經操緊五級樂理下個月考!

原帖由 gracelam 於 09-9-15 11:57 發表

水晶宮

$1800 一堂學幾耐??? 如1個 hr, OK la....

首頁
12345...7

尾頁

跳至