夫婦情感

跳至

首頁
12345...6

尾頁

禁止發言

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

你一早就知佢窮, 知佢學歷低, 佢又無呃你, 12年之後生埋仔係先來埋怨?

不過, 幾十歲人仲打機又真係好浪費時間, 如果佢戒左打機同埋肯進修一下...不一定要讀個degree, 可以實際D, 進修下英文/普通話, 你會唔會覺得好過D?

現在經濟差, 你都唔好望佢人工會在可見既未來多過你, 人比人, 比死人, 男人有錢做大生意就自然多女人, 針無兩頭利, 至少現在你個C6仲未有咩對唔住你既事, 又唔係唔理個仔, 只係方法有問題, 假設佢真係一朝發達養起你全家仲可以養多個女人, 同時出面應酬多多, 又少番屋企陪你, 你會點選擇?

大宅

個男人讀得書多唔代表係湊仔上同妳諗法一致嘅,不過妳話食飯飲茶要自己找數,明白好難受

生活冇十全十美嘅,佢好愛妳嘅話,妳咪多d諗下佢優點囉

大宅

你結左婚12年黎都係咁架啦,點解而家突然會接受唔到?係咪有人給你白眼/講過D咩說話?

再回想一下當初你係為左咩同佢一齊再嫁比佢之後生埋仔仔??

我只係覺得佢教仔個到真係好唔掂!比我會私底下為左個仔同佢開火

原帖由 prosperityyan 於 09-9-18 15:03 發表
我同老公結左婚 12年了,有個小孩. 在結婚之前, 已知自己學歷, 知識都在老公之上, 不過當初一心為了愛情,亦盼望佢有一日會有機會搵多d錢,所以沒有計較, 只單純為了愛而結婚了. 至今, 已12年, 他仍是搵一萬以下, 而我, ...

大宅

其實學歷收入既差異一早已知, 唔係今日既事, 好難怪佢, 可能有d人真係唔係讀書既材料, 你唔喜歡佢浪費時間打機, 可以勸佢搵d佢有興趣既野進修下, 就算唔會幫到收入提升, 都叫做有d意義.

至於教導小朋友既方法又冇話一定你啱晒, 更加冇話高學歷嗰方既方法最適合, 全職媽媽零收入, 但係佢地教小朋友可能好過佢地老公, 有時比爸爸縱下小朋友, 一次半次冇傷干. 既然你話佢收入9成都比晒你, 又顧家, 其實都唔錯, 有時要問下自己到底邊樣野對你重要, 係未嫁個有錢佬就最快樂呢? 諗番自己當初喜歡佢d咩野, 人比人比死人.

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

其實每個人對生活要求唔同,可能你C6好滿足現況呢....你地加埋都有差不多4萬個月,對好多人黎講好好洗架啦。

雖然,男人係應該有d上進心,但性格係天生的,無得勉強,你識佢咁耐,應該一早知佢係咩人啦。

人比人比死人...其實你C6都算係咁啦....好過有D男人搵十萬先俾一萬你啦....佢願意為你付出9成收入喎,唔係佢唔想俾,而係佢已經盡力啦。

我結婚嘅時候,公司啱啱出左BONUS (有6位數字),但到月尾我戶口都係得返幾百蚊咋...D錢咪找晒數囉...有時候覺得難得搵到個對自己好嘅人真係唔易...錢都係身外物啫。
不過我c6都好好,一出糧就俾晒d錢我由我分配。

其實你c6都算唔錯啦,都幾顧家咁...試下多d欣賞佢嘅優點啦 :)

大宅

原帖由 prosperityyan 於 09-9-18 15:03 發表
我同老公結左婚 12年了,有個小孩. 在結婚之前, 已知自己學歷, 知識都在老公之上, 不過當初一心為了愛情,亦盼望佢有一日會有機會搵多d錢,所以沒有計較, 只單純為了愛而結婚了. 至今, 已12年, 他仍是搵一萬以下, 而我, ...

亞仔讀書都唔可以迫啦!更可況係老公?我知妳好上進所以覺得分歧會愈來愈大, 妳又會覺得佢唔襯妳. 但當初都係佢一路支持妳先可以專心工作和讀書! 唔好想埋一邊尚若佢唔好彩失業妳咪仲閉, 仲想得多???

侯爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章

一個揾一萬肯給妳9千的男人,我諗現在都幾難搵到,有學歷搵到10萬個月,俾3萬妳又如何?樓主好耐無見啦,妳仲未明這道理嗎?
我要食牛柳

子爵府

其實你潛意識已經唔愛佢,某程度上你愛面子多過老公,你唔應該將佢同人比較,點解你唔將佢好嘅方面放大佢去蓋過你認為嘅不足?????

我反問你一個問題
老公在家湊仔做煮飯公,老婆揾錢養家,你覺得有問題嗎???

男爵府

我有個男FD又係老婆搵$係佢既2-3倍, 佢冇喺我面前呻過, 不過從佢說話當中FEEL到佢老婆+外家全家都睇佢5起LAW

其實佢而家都幾委屈(成日有說話聽KA)

複式洋房

妳好似講緊兩樣嘢噃..
教仔方式我諗妳o地真係要傾吓,
搵錢多過老公有無問題,妳唔同妳D朋友比較咪無問題囉,唔想飲茶食飯o係妳銀包攞錢妳咪出街前俾定D錢佢袋住先or俾番多小小零用錢佢囉........

唔好睇到o個三萬咁大至得o架

大宅

其實搵幾多錢唔可以用來measure一個人成唔成功.
可能你潛意識一向睇低你老公,所以令到佢自悲,你從你老公角度睇下,其實佢都好辛苦,老婆高學歷高人工係事實,而且可能以後自己個老婆都係搵得多自己.

你可以同你老公傾下,可能佢就係覺得事業上搵唔到成功感,咪响湊仔上拎番d成就.有時會同你唱對台戲.

兩公婆湊仔一定要一條心,唔好俾小朋友覺得你地唔啱牙,好影響小朋友的成長的!

試下唔好成日唸住d錢,兩個人搵4萬,比上不足,比下有餘.

有d人搵10萬8萬一個月都唔夠洗,有d人搵8千可以養起一家六口.所以開開心心過日子最緊要.

侯爵府

我記得每次妳提出妳同妳老公出現問題時,妳都必提出強調妳學歷、收入都高過他。

看來妳是因為不甘心多,越來越覺得唔抵,所以引發妳對他各方面的不滿。

^^有緣能相聚,岩傾講兩句,岩笑揞住嘴,生活多樂趣^^

別墅

回覆 1# prosperityyan 的文章

樓主,首先同你講:你唔好灰心!其實你好幸福..
我同你既情況差小小,我今年25歲,我C6 26,我已經比佢人工高,但我從來無嫌過佢,當初我放棄左個有錢人而揀佢,因為我覺得佢對我好,就算佢身上有10蚊,佢一定會俾9蚊我--其實生活就系甘,結婚就系甘,女人/男人都好,出世捱生捱死為咩者?都系為屋企好,為家人好,其實2公婆,唔系你穩錢就系佢穩錢架啦,我明白你好辛苦,有時好大壓力,好雖要人安慰,甘你咪同老公講囉:我好辛苦啊,今日又做咩做咩...如果你老公對你好,都會話:辛苦你了老婆,甘我幫你洗碗啦...(甘樣唔系好幸福咩?)
另外,我曾經听過:有一個女DIRECTOR,月入又系3萬以上,老公系公務員,月入唔夠1萬,佢為左個老公,搬左去公屋,穩份1萬鬆D既工做,平日就向屋企湊B..當時我無叫你甘做,其實好多真實例子--睇下你點為呢頭家付出既者!
放鬆D啦,試下同你老公講多D你既感受,我相信當你得到安慰,關心既時候,你唔會再計較邊個穩錢架啦,因為你地2個都好愛對方!!
加油...

子爵府

好媽媽勳章

比9成. 都係少有囉. 咁佢得一千係袋咋wor>
學歷吾高, 你介意我明, 但你都開左個頭, 而家先黎介意, 已經太遲囉. 而家先介意, 咁對你老公吾公平.
而家咁既經濟, 比你讀多d書都係無用啦. 出頭真係幾難架, 佢中5, 都有一萬有份工打, 都算咁啦, 好多人老公都無野做..
打機, 睇佢都係由細打到大啦... 好難介..
如果佢平時都有幫手做屋企野咁..佢都無咩好做啦.. 咁咪打機囉..

太仲bb...呢d野. 有學歷無學歷都吾關係.
要傾囉...

大宅

我覺得唔係你老公睇低自己,
而係你睇低左你老公囉.

你口口聲聲話自己仲好愛佢,
但係開口埋口"學歷, 搵錢",
如果你真係為佢好,
你就應該企係佢既角度去睇,
而唔係高高在上咁去睇佢.
唔好以為自己讀得書多就大晒啦,
我老公都讀書多過我, 搵錢多過我啦,
但佢有難題一樣要問我解決方法,
有中文文件一樣要我幫佢打.
2公婆唔係要比黎比去,
而係要互相幫助架.

如果你同佢既關係好既,
教仔既方法就自己可以大家配合.

禁止發言

禁止發言

禁止發言

禁止發言

首頁
12345...6

尾頁

跳至