自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

本報訊】秀茂坪昨日上演暴力版《烈火雄心》。三名消防「飛將軍」在大廈外牆拯救一名企圖跳樓女子時,女事主激烈反抗,雙方在 10樓高空糾纏,其間消防員向女事主頭部及胸背至少打了 10拳,最終將她制服救回屋內;捱 10拳的女事主送院後情況危殆。救人變打人,有旁觀者及立法會議員質疑女事主被制服後仍遭消防拳打,有過度使用武力之嫌。消防員則解釋:「當時用咗好大力箍住佢,係盡力救佢,唔可以用個『打』字。」記者:梁澤岡、胡恩宏、李偉民

女事主姓張, 40歲,與 64歲姓黃母親同住秀茂坪邨秀華樓 6樓一單位。據稱,張原本任職花店,兩年前患上抑鬱症後就沒有工作。昨午 1時半,她在家中因心情欠佳,於是飲啤酒澆愁,並致電一名女性朋友傾訴。至 1時 50分,張突然情緒低落,攀出窗台企圖跳樓,母親見狀大驚報警。

放大圖片

《劈面》

放大圖片

《扑頭》

消防遭腳踢 頭盔被抓下放大圖片

企圖跳樓婦人由救護員送院治理,至深夜時情況危殆。胡恩宏攝

警方及消防員到場後,張女由 6樓外牆沿水渠攀上 11樓,消防員立即在地下設置救生氣墊。一名東九龍總區衝鋒隊警長則在 11樓隔窗進行游說,其間曾向張女遞上紙巾及口罩,而三名消防員蘇庭華(藍田消防局)、馮偉忠及曾狄韜(觀塘消防局),則分別在 11樓兩個單位窗前,以及 12樓外牆,呈三角形圍住張,伺機展開救人行動。
當時張先後三次用手機致電朋友,警長則不斷進行勸說,並曾伸手與張握手,三名消防員則佩戴安全帶準備隨時行動,雙方就這樣僵持了約一小時。至下午近 3時,張見兩邊屋內的消防員從窗口攀出,情緒再度激動,一方面向消防員破口大罵,一方面沿着水渠,身手敏捷的爬落 10樓,沿簷篷上走到牆角。三名消防員隨即縋繩而下,逼近張並將她捉住,雙方一度展開角力。
三名消防員合力攬着張,其間張用腳踢向消防員,一名消防員從後將她抱起,並用雙腿夾住張的一腳;另一消防員又捉住她另一腳;第三名消防員則設法按住她的上身,四人在外牆扭作一團,險象環生。當時從後攬着張的消防員雙腳撐住簷篷,上半身懸空,張仍不斷掙扎,兩人在半空搖搖晃晃,混亂中一名消防員的頭盔被張抓下並掉落街。
雙方糾纏間,一名消防員突然一拳重擊張的頭部,再扯住她的上衣,合力將她拉向窗邊,屋內同袍協助將她抬進屋內,但一時無法成功。約 20秒後,同一消防員突然又一拳打向張的頭部,張一度失去反抗能力。
三名消防員隨即試圖將張推入屋內,張再掙扎,另一消防員先一拳打向她的頭部,再從後拳打她的腰背,又一拳打頭;右邊的消防員再向張女連環拳擊五下,總計張先後中拳 10次。當時有圍觀者為之嘩然,也有市民讚「好嘢」。糾纏共三分鐘後,張始被推入屋內,事後由救護員送院治理,至深夜情況危殆。

指揮官:唔可以用「打」字
有旁觀者質疑消防員救人時是否過度使用武力,在場指揮官高級消防隊長鄧繼明表示:「當時用咗好大力箍住佢,係盡力救佢,唔可以用個『打』字。」
消防處則只回應稱,事發時情勢危急,消防員分三路游繩外出,將事主拖返屋內。

子爵府

危殆咁大獲

替班消房擔心
希望唔好告班消房

珍珠宮

呢個女人咁Q煩,告佢浪費公敞就真喇!要死就自己lee埋快d死啦,攪咁多事,報左警唔救佢又唔得,累街坊

男爵府

我諗起套動畫, incredible. 救左人仲要俾人告.

子爵府

呢個女人真係害人害物,如果反正都係要死就由鬼得佢跳落去啦!

男爵府

消防員們加油呀! 支持你!
每日錫寶貝多一些.一齊努力為將來!

男爵府

消防,過往印象very good

我撐你

珍珠宮

好媽媽勳章

我有上網睇過段片,

個女人好似發左顛咁, 電光火石之間, 唔打暈佢, 唔該批評消防的記者建議還有什麼更好提議, 我就想不到.

消防員good job, 我支持你地.

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

我覺得有啲記者仲p.k

好彩影咗片

唔好作夠打100嘢啦笨
不要問國家能為你們做些甚麼,要問你們能為國家做些甚麼。Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

響咁既情況, 救人要緊, 同埋響高空遇著呢d 人, touchwood 有事時唔係你死就係我亡, 就算佢地出盡力打都要, 陣間有咩人命損失時咪仲大獲.

個事主係極度唔開心至咁樣, 佢都唔想, 亦控制唔到. 希望佢俾人打完一身後會醒覺番.

d 所謂既旁觀者同埋個所謂既議員講就識講, 叫佢爬出去救人丫, 睇下佢地仲有冇野講!

子爵府

三勇消防拚死半空救蜘蛛女

(星島)2009年9月20日 星期日 05:30

(綜合報道)
([url=]星島日報
[/url]報道)
三名消防飛將軍,昨午冒險游繩至十二樓,拯救一名不斷攀爬大廈外牆的「蜘蛛女」時,遭對方拳打腳踢拚命反抗,三人一方面要挽救對方生命,另一方面又要阻擋其攻擊,險象環生,連消防帽亦跌落樓毁碎,在生死搏鬥三分鐘後,勇消防終合力制服該名女子,化險為夷,惟她送院後情況危殆。

健碩女子疑醉酒變身「蜘蛛女」,昨在秀茂坪秀華樓外牆攀上高層,與三名消防飛將軍糾纏搏鬥,四人險墮樓同歸於盡。驚險過程引來數十名街坊圍觀,且不斷發出驚呼,及後消防飛將軍終成功救人,英勇的行為,令街坊拍掌讚賞。

四人險墮樓 街坊頻驚呼

救人英雄均三十餘歲,加入消防已逾十年,曾狄韜駐守藍田消防局,而馮偉忠及蘇庭華則駐守觀塘消防局。事件中健碩女事主姓張,四十歲,患有[url=]抑鬱症[/url],與六十四歲姓黃母親,同住秀茂坪村秀華樓一單位。

事發昨午一時許,身穿紅色橫間T恤、深色短褲的張女,突然情緒低落,獨自在家飲酒澆愁,後竟攀窗而出,危坐在窗下僅闊兩呎的簷篷石壆上,不時打手機找女友人訴苦,未幾,母親發現女兒怪行,大驚勸她入屋不果,報警求助。

女子飲酒後攀出窗危坐

警方接報到場,被稱為觀塘「[url=]黃宗澤[/url]」的警長權充談判專家,勸張女入屋,但張女拒絕,雙方僵持十分鐘,她突然沿冷氣機旁喉管和石壆向上爬,只消五分鐘便爬上十一樓,沿途並為住戶關窗,然後危坐簷篷石壆上,事件引來近五十名街坊圍觀,並有傳媒到場採訪。

消防員到場放置氣墊戒備,上述三名飛將軍分別在十一及十二樓準備游繩救人,另有同袍游說張女。她不停打手機找一名女友人,但無結果,至下午三時許,她再展現「蜘蛛女」身手,沿喉管攀落樓,有墮樓危險,三名飛將軍見危急,立即游繩飛身而下救人。

事主危殆 消防否認使用武力

馮首先空降而至,冒險以身體阻擋張女,她激動拳打腳踢,馮被毆仍與曾及蘇合力箍緊女事主,四人就在狹窄石壆上搏鬥。

張女手腳並用力撐,蘇多次凌空掛身樓外險墮樓,圍觀街坊每見危情便發出驚呼;混亂中,曾的帽被掃跌落平台碎爛。

張女與三名飛將軍在高樓外搏鬥三分鐘,終在屋內接應同袍協助下,將女事主拉入屋,各人鬆一口氣。

女事主獲救後接受救護員檢查,仍不停掙扎,須綁在擔架床上送院,現情況危殆。消防員則在平台撿回毁爛的消防帽,並表示不會追討賠償。

現場曾有人指消防員打暈女事主以便救人,但現場指揮的消防高級隊長鄧繼明強調,消防員救人不可以用武力,亦不會使用。

記者:羅振威 黃清開

水晶宮

講真如果消防員真係咁衰就唔會救佢啦!仲駛乜幾個人咁辛苦响D咁危險既地方同佢糾纏,仲要俾佢伸咗腳先喎,如果唔救佢,一個'唔覺意鬆手'咪由佢自己跳落去囉.

講真咁危急又要救人既情況,迫於無奈至趙暈佢啫,至於係咪真係要打佢咁多下,睇佢頭頭打嗰幾下佢都仲極力掙扎,三個咁大隻既消防員都差D捉佢唔實,可想而知個女人幾咁大力.

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

咁都入消防員數? 個女人危殆係咪真係關消防員事先 ? 驗左傷嘞咩? 消防員用條命博先拉返個女人入屋, 如果唔係, 死左9年啦 !

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

好彩有人影到條片je, 唔係嘅話, 消防員隻死貓咪食硬 ?

侯爵府

救人原則係1. 環境安全, 2. 自身安全, 3.做足安全措施, 4.跟足程序,

這次工作, 我相信已跟足2,3及4的,
消防員, 我支持你...

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

個女人發晒狂咁反抗, 當時仲係響窗台咋, 大家都好危險, 打佢幾拳等佢wing wing哋, 快手快腳拖返佢入屋係明至之舉, 唔通仲慢慢氹佢咩, 叫醫生快d驗吓乜原因危殆啦, 可能係唔知飲咗d乜啫。
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

公爵府

好憎生果日報D標題, 往往將事件抹黑!

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

講真,當時要救人,個女人情緒又甘激動,我覺得消防員做得岩呀
My Two Princess

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

公爵府

唔揼鬼暈佢俾佢跌咗落去, 到咪又係話消防員冇鬼用, 辦事不力, 冇盡力救人囉! 救又錯, 唔救又錯, 最好叫D議員自己去救!

原帖由 牛精仔 於 09-9-20 09:31 發表
咁都入消防員數? 個女人危殆係咪真係關消防員事先 ? 驗左傷嘞咩? 消防員用條命博先拉返個女人入屋, 如果唔係, 死左9年啦 !

首頁
12345...7

尾頁

跳至