自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

我契仔今年剛剛升P1, 係灣仔區一間幾出名既傳統小學讀, 上星期佢放學返離好唔開心同媽咪講, 佢唔記得做作業後面果頁, D同學個個都有做, 得佢一個無做, 常識科老師篤佢個頭, 篤到個頭45度傾斜(佢媽咪叫個小朋友重演), 作為家長既當然好心痛, 本想打電話同學校了解事件, 但又驚小朋友日後會被label, 真係唔知點做, 如係你地會點處理呢?

侯爵府

原帖由 loklok0104 於 09-9-22 15:12 發表
我契仔今年剛剛升P1, 係灣仔區一間幾出名既傳統小學讀, 上星期佢放學返離好唔開心同媽咪講, 佢唔記得做作業後面果頁, D同學個個都有做, 得佢一個無做, 常識科老師篤佢個頭, 篤到個頭45度傾斜(佢媽咪叫個小朋友重演), ...

我諗我真係會打電話去了解, 問下果位老師點解要咁做, 仲要比佢知, 我小朋友因為咁而好唔開心, 問佢應該點處理情緒

等待驗證會員

del

男爵府

原帖由 frenchies 於 09-9-22 15:14 發表
好小事咋喎… 而家D細路真係好矜貴……

但係在全班面前咁樣篤小朋友個頭對於一個剛升小一既小朋友離講真係有影響喎

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

因->唔記得做作業
果->老師篤佢個頭

記住個因, 唔好太沖動, 做好自己本份! 一次半次無交功課, 老師未必上心, 睇定d先!

男爵府

而果位老師係一個五十幾歲到尾既傳統老師

等待驗證會員

del

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

老實講, 我會當係一個好好嘅教訓! 作為父母亦要檢討, 點解無幫小朋友check清楚手冊上的功課!

男爵府

原帖由 frenchies 於 09-9-22 15:14 發表
好小事咋喎… 而家D細路真係好矜貴……

yes, 真係好小事. 我地細個比老師打手掌啦. 吾好仲到小朋友覺得佢做錯事係吾使付出代價先得架

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

時代真係唔同左 。。。 以前我小一都試過比比老師用手指篤頭鬧“豬精“,罰企入垃圾筒内,當年冇人會投訴呢d野,但而家既小朋友真係掂下都唔得,又話會令自尊心受損,總之一百個理由唔掂得。
都唔知係好定唔好。。

等待驗證會員

del

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

um, 個人意見, 呢個唔係是否小事的問題, 樓主契仔忘記做功課, 固然係小朋友無做好該做既事, 但老師可以用其他方法去處罰小朋友....
例如罰抄或留堂補做....
絶對絶對唔應該用手指篤小朋友個頭, 在我嚟講, 老師既呢個行為, 似係表達佢個人既不滿多啲喎, 而且作為老師, 個人既操守行為都應該要做個榜樣囉, 如果小朋友無做一頁功課, 個老師要用手指篤頭, 咁如果係其他更嚴重既事, 唔知老師會用到咩處罰方法呢 ??
我覺得呢件事上面, 小朋友做漏功課係唔啱, 但試問有邊個小朋友未試過做漏功課呀, 做老師用呢種態度對待學生有點那個囉, 如果係大部份學生都做漏既, 使唔使逐個排隊出嚟比個老師篤先

男爵府

回覆 3# frenchies 的文章

就因為依家d家長下下去投訴老師, 所以d細路先唔識尊師重道, 對住d咁既家長,我係老師都管pat唔理!!!!!!我最驚我女個班有d咁既家長, 自己唔做好,仲要怪老師, 唉!!!

水晶宮

Not a big deal!!!!!! 將來要係社會立足, 周圍都有這些人, 早些接觸以後會精靈d。

珍珠宮

原帖由 frenchies 於 09-9-22 15:20 發表
我知而家世界唔同左,唔可以成日講以前…但我回想起自己細個,只係上堂傾計都要罰企,打手板啦,點止比人指住個頭咁簡單… 家長下下都出面,反而對個細路唔好… 佢地會覺得自己好巴閉,而且唔識尊重老師

...

我好記得有個男同學比老師捉對耳仔,成個人扯到離地 tim!
依家 d 細路點受到呢 d,時代唔同左,老師都好難做!
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

男爵府

2024年龍年勳章 魅力公主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

比人咁樣篤法
我一定唔會接受
仲要係全班人前
無晒自尊
為人師表
係唔係要用另一種方法去處理咩?
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

原帖由 webjen 於 09-9-22 15:35 發表

我好記得有個男同學比老師捉對耳仔,成個人扯到離地 tim!
依家 d 細路點受到呢 d,時代唔同左,老師都好難做!

係呀,而家做老師真係好難,太多protective既家長,同埋太多無理要求。

男爵府

我係贊成既要罰就一定要個小朋友好好記住呢個錯. 即係你要打就一定要佢知道痛, 以後都吾再犯同樣錯誤.

如果老師用手督佢個頭係可以令個小朋友深深記住呢個錯, 我吾介意佢甘樣罰我個小朋友.

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我會唔開心,但係之後會確保亞仔做好自己,等佢記得做唔好漏做功課。同埋比較積極參與亞仔嘅所有學校活動,務必令佢地知道我唔係不聞不問。

我都覺得如果頭一次就鬧大件事,以後亞仔會俾老師label,我都怕呢種傳統老師會响其他同學仔面前向樓主嘅小朋友冷嘲熱諷,令佢難受。

仲有就係既然係名校,可能都有好多師兄俾呢個亞嬋篤過都未定,應該唔係第一次。

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我自己咁唸, 我接受唔到老師用篤頭去表達因為小朋友無做功課既不滿, 並唔等於我認為小朋友無做功課係唔應該鬧或罰, 我唔認同既只係老師唔應該亦唔可以用呢種方式去表達, 特別是佢地係為人師表...
而且, 用篤頭呢個行為, 我只係覺得個老師無文化, 如果個老師覺得小朋友無做功課, 係等於對佢既一種唔尊重, 咁老師篤小朋友個頭亦係一種唔尊重....
返學係要尊敬老師, 但唔代表學生唔須要尊重架, 唔係一定要係成年人先可以獲得尊重, 小朋友都須要既....

首頁
12345...7

尾頁

跳至