跳至

首頁

尾頁

大宅

我由5個月開始試,現在已經兩個多月了,還是食得不好,好的時候只可以食大人2湯匙,唔好時一兩啖,點算好呢?

別墅

Me. I started 糊仔 at 5.5 months. He ate good but when I change to 粥仔, he doesn't really like it and cry in the middle. I tried to use pork to bring out the taste of 粥仔 (and take out the pork later) but didn't really help...Maybe I'll make it thicker

大宅

陪月勳章

我個囡食糊仔都唔叻, 30ml咋, 都唔知幾時先食到一碗代替一餐

大宅

可以試下蕃薯/南瓜先.比較甜,易入口.

別墅

我個B都未食粥仔, 只係有時得閒開D米糊加香蕉, 或者就咁刮D香蕉蓉俾佢食咋.
佢坐到係度玩, 但一食野就烏到個頭好低, 我都餵唔到....
而且我阿媽話我細個都係九個月先開始食粥仔, 而家BB食人奶+奶粉, 夠營養就得喎...

大宅

會唔會係d 質感稀杰, 味道濃淡問題呢?
慢慢試啦

原帖由 preciousstone 於 09-9-22 23:07 發表
我由5個月開始試,現在已經兩個多月了,還是食得不好,好的時候只可以食大人2湯匙,唔好時一兩啖,點算好呢?

大宅

但係我睇書話, 如果遲得濟先開始學咀嚼, bb 有機會大左唔肯咀嚼架

原帖由 SiuSiuPang 於 09-9-29 23:56 發表
我個B都未食粥仔, 只係有時得閒開D米糊加香蕉, 或者就咁刮D香蕉蓉俾佢食咋.
佢坐到係度玩, 但一食野就烏到個頭好低, 我都餵唔到....
而且我阿媽話我細個都係九個月先開始食粥仔, 而家BB食人奶+奶粉, 夠營養就得喎... ...

別墅

其實我都想佢快d開始試, 因為佢流口水流得好勁(佢冇食安撫奶咀的),我希望佢學食野之後可以識吞番d口水...
但係佢唔識食都冇辦法...又可能係我懶/冇時間餵佢.

複式洋房

我阿b 五個半月食糊仔..6 個月食粥仔了...而家7 個月加多餐下午茶糊仔...so far 又無吾食噃. 我都係學d書咁..牛肉西蘭花薯仔粥囉... 又或魚粥囉.. 勁食

首頁

尾頁

跳至