跳至

首頁

尾頁

別墅

我而家冇晒心機, 唔想食野, 唔想飲野, 一D喜悅都冇. 有冇媽咪都係咁,可以一齊支持下~~~

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

作嘔~ 不過好彩係一時時, 唔係全日都係咁..

喜悅? 有~ 尋日好彩陪仔返學時無乜嘢啫~ 見到阿仔响學校咁自在, 唔痴身有反應, 覺得佢好叻, 好欣慰..

希望唔會比上胎差就好喇, 上胎都係勁作嘔, 不過就未嘔過, 但係已經好辛苦! 擦唔到牙! e+ touch woord, 叫so far so good la

別墅

你就好啦, 我係24小時都想嘔, 瞓著都覺得想嘔, 醒左又瞓唔返~~~唉.....都唔知係咪又要嘔到生...

別墅

唉...我都係辛苦不過就無你咁連瞓教都想嘔, 我係一時時不過都覺好辛苦, 有好多野都唔想食, 上一胎就一D感覺都無喇.
我個朋友介紹煲個湯飲, 話飲完好舒服之後就無嘔喇, 我今晚叫左媽媽煲, 你地試下啦.

(止嘔砂仁鰂魚湯) 此湯具有降逆止嘔,健脾和胃功效。適用於早期,胃口欠佳孕婦,能改善噁心嘔吐、胸悶腹脹、 消化差等
材料:鰂魚 1條(大)、生薑5片、蔥3條、粟粉,海鹽 適量、橄欖油l荼匙、春砂仁(後下)15克、清水8碗
1.魚去內臟、腮、鱗洗淨。抹乾魚身,用粟粉撲勻魚身內外,燒熱油,將魚煎至兩面略帶金黃。
2,春砂仁洗淨、搗碎。蔥洗淨切段、生薑洗淨拍鬆。將魚、薑、清水,用大火煮沸,然後細火煲 40 分鐘。
3.下砂仁及蔥煮5分鐘,加鹽調味即可食用。

男爵府

畀面勳章

BBElaine, 你個湯好似幾好飲喎, 但我星期六買料試下先。我知春砂仁可以止嘔, 網上仲有一個餸可以試下, 我自己就未試過。可以參考下:

醒胃春砂仁肉餅
材料:春砂仁(去皮存果仁)三至五粒、生薑一片、果皮一角、豬肉適量
做法:春砂仁果仁舂碎,將生薑和果皮切絲,豬肉剁碎,混入所有材料蒸成肉餅,或煮成煲仔飯食用。
功效:春砂仁和中止嘔;陳皮補脾化濕;白飯等五穀則補脾胃,能夠止嘔開胃,有助身體吸收營養。

原帖由 BBElaine 於 09-9-3 10:20 發表
唉...我都係辛苦不過就無你咁連瞓教都想嘔, 我係一時時不過都覺好辛苦, 有好多野都唔想食, 上一胎就一D感覺都無喇.
我個朋友介紹煲個湯飲, 話飲完好舒服之後就無嘔喇, 我今晚叫左媽媽煲, 你地試下啦.

(止嘔砂仁鰂魚 ...

男爵府

我的育兒心得勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

嗯~唔洗咁灰心架~其實害喜對bb係好架~為左bb忍耐下~我都明白好辛苦~咩都唔想食又嘔~好似病咁真係幾難受....

別墅

原帖由 DalaDala 於 09-9-3 13:16 發表
BBElaine, 你個湯好似幾好飲喎, 但我星期六買料試下先。我知春砂仁可以止嘔, 網上仲有一個餸可以試下, 我自己就未試過。可以參考下:

醒胃春砂仁肉餅
材料:春砂仁(去皮存果仁)三至五粒、生薑一片、果皮一角、豬肉適量 ...

我昨晚飲左喇, 都幾好飲仲飲左兩碗添, 不過就仲未見效, 下次我都要試下你個餸先, tks!

男爵府

我一個月已經嘔到阿媽都唔應得,
呢排就好返好多,
但仍然係無胃口食嘢(由其是食飯),
反而食麥記就開胃D

別墅

多謝各位媽咪提供止嘔食譜, 我上星期嘔到脫水入左醫院, 岩岩先出返黎. 而家食止嘔藥吊住絛命.....不過飯同魚都唔想食

男爵府

我的育兒心得勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 heman07 於 09-9-6 15:05 發表
多謝各位媽咪提供止嘔食譜, 我上星期嘔到脫水入左醫院, 岩岩先出返黎. 而家食止嘔藥吊住絛命.....不過飯同魚都唔想食

真係嘔得好利害~脫水添...你飲水都有嘔??
我近呢幾日開始都無乜胃口~好似想作病咁~又想食雪糕~因為好似食左個胃舒服d~但係又怕對阿b唔好

男爵府

原帖由 阿紀 於 09-9-4 12:25 發表
我一個月已經嘔到阿媽都唔應得,
呢排就好返好多,
但仍然係無胃口食嘢(由其是食飯),
反而食麥記就開胃D

係啦~陀bb口味真係唔同曬
我果陣有個朋友~佢唔會食麥記~但係有左陀bb果陣~佢除左食麥記之外~其他食乜嘔乜
搞到佢餐餐麥記
都有聽過d人講陀bb食麥記~個b會肥...但係我就覺得唔健康

別墅

原帖由 heman07 於 09-9-6 15:05 發表

heman07,
我諗我係最明白你感受既人. 我而家11w. o係6w開始不停嘔. 野又食唔到, 連飲啖水都嘔番出黎. 最後無野嘔連黃膽水都嘔埋. 最終要入醫院吊左3日鹽水. 期間止嘔藥都唔work. 姑娘要幫我打止嘔針. 而家情況好d. 但間中都仲有嘔. o係最辛苦o個段時間我情緒都受到波動. 成日喊. 好驚唔知嘔到幾時. 又擔心食唔到野俾唔到營養阿b. 曾經辛苦同灰到有一刻諗"自己咁辛苦為乜" "點解有d人又唔會點嘔? 就算嘔都可以再食到野". 但自己就咁唔好彩要經歷咁辛苦.
當時好多負面情緒出晒黎. 好彩家人同老公一直o係自己身邊開解同安慰我. 而且最辛苦既時間係會過去架.
其實我到而家都仲唔係好飲到水.醫生都話飲其他飲品都得. 例如寶礦力, 葡萄糖. 有d味易入口d. 你可以試下. 加油呀. 有咩唔開心上黎傾丫. 講左出黎會舒服d架.

男爵府

原帖由 onionpig 於 09-9-6 19:06 發表

係啦~陀bb口味真係唔同曬
我果陣有個朋友~佢唔會食麥記~但係有左陀bb果陣~佢除左食麥記之外~其他食乜嘔乜
搞到佢餐餐麥記
都有聽過d人講陀bb食麥記~個b會肥...但係我就覺得唔健康 ...

咁你朋友個B會唔會皮膚唔好?
我個心好驚食麥記會害咗佢,
但我只能以薯條為持生命...

民房

E~E & herman07,

我諗我地係同道中人, 真命苦.

我78wk時最辛苦, 食吾到野, 一日嘔幾次, 頭痛頭暈瞓吾到, 又係嘔到脫水入左醫院三日, 冇返工個幾星期.

上星期開始好少少, 不過仍每日最少嘔一次, 通常係黃昏5-7pm, 不過有時嘔完舒服d.

我上一胎都係勁嘔, 估吾到今胎都係咁慘....

所有止嘔的方法對我都係冇用, 而家唯有想食咩都食, 我成日想飲可樂, 飲完真係好舒服, 老公見我咁辛苦都照俾我飲. 不過一到四點左右就開始吾舒服, 哩兩星期唯有收四點, 返屋企要打的.

大家努力加油, 希望12wk之後冇事啦.

原帖由 E~E 於 09-9-6 21:10 發表

heman07,
我諗我係最明白你感受既人. 我而家11w. o係6w開始不停嘔. 野又食唔到, 連飲啖水都嘔番出黎. 最後無野嘔連黃膽水都嘔埋. 最終要入醫院吊左3日鹽水. 期間止嘔藥都唔work. 姑娘要幫我打止嘔針. 而家情況好d. ...

男爵府

原帖由 阿紀 於 09-9-7 13:56 發表

咁你朋友個B會唔會皮膚唔好?
我個心好驚食麥記會害咗佢,
但我只能以薯條為持生命...

我又唔知啊~因為係朋友個朋友~有機會我問清楚先
你有無諗著食下d維他命幫補下~可能會對阿b身體好d
我自己之前一胎有食維他命(除醫生開果d~我自己買d多種維他命食)大b出世好健康~好硬淨啊

別墅

原帖由 1004mimi 於 09-9-7 14:08 發表
E~E & herman07,

我諗我地係同道中人, 真命苦.

我78wk時最辛苦, 食吾到野, 一日嘔幾次, 頭痛頭暈瞓吾到, 又係嘔到脫水入左醫院三日, 冇返工個幾星期.

上星期開始好少少, 不過仍每日最少嘔一次, 通常係黃昏5-7pm, ...

1004mimi,
原來大家都係同道中人. 我初初以為得自己咁唔好彩. 所以當時情緒好低落. 只係識喊.
我同你一樣都係7w開始嚴重. 捱到8w知道自己撐唔住. 所以即刻入院吊鹽水. o係o個個星期瘦在4,5磅. 而家諗番起真係好大陰影.
我而家仲有作嘔感覺. 間中都有嘔. 有時真係好羨慕由頭到尾又食得同訓得既孕婦. 希望我地快d穩定過黎. 大家都要努力加油呀.

民房

有一次我係屋企廁所嘔完, 忍吾住坐係地下喊, 囡囡(4.5歲)見到, 佢好乖, 識安慰我叫我吾好喊, 仲拎紙巾幫我抹眼淚, 咁感人, 我仲喊得犀利, 可能嚇親佢, 佢又喊, 兩母女攬住喊好悽涼.........

我同自己講, 陀囡囡時都係咁辛苦, 見佢而家咁乖咁可愛, 真係值得. 相信今次都可以順利捱過.....

加油加油!

原帖由 E~E 於 09-9-7 15:06 發表

1004mimi,
原來大家都係同道中人. 我初初以為得自己咁唔好彩. 所以當時情緒好低落. 只係識喊.
我同你一樣都係7w開始嚴重. 捱到8w知道自己撐唔住. 所以即刻入院吊鹽水. o係o個個星期瘦在4,5磅. 而家諗番起真係好大 ...

別墅

我上一胎都係好似8w先開始嘔, 但今次5w就已經好唔掂好辛苦. 真係辛苦到係咁喊, 重想唔要tim. 上一胎嘔到生, 希望今胎唔會.

大家都要加油努力!!!!

男爵府

原帖由 onionpig 於 09-9-7 14:17 發表

我又唔知啊~因為係朋友個朋友~有機會我問清楚先
你有無諗著食下d維他命幫補下~可能會對阿b身體好d
我自己之前一胎有食維他命(除醫生開果d~我自己買d多種維他命食)大b出世好健康~好硬淨啊 ...

我朋友都見議我食維他命,
但我唔知街嗰D邊隻好, 又唔知我需要咩維他命~

複式洋房

我預產期係4月15日呀!
真係好辛苦呀,成日反胃,咩都嘔,我之前生第一個都無咁既。(咩事都冇,食得,瞓得,跑都得)
我好早就流啡或紅,一直放咗三星期病假,醫生又比安胎藥我食。
希望大家都加油!!!

首頁

尾頁

跳至