婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

諗落做外母好似易過做99... 我成日諗我將來會唔會係一個好外母...

依家被99壓迫的你,將來會唔會係一個好99?

大宅

呢個真係一個幾好既問題!

大宅

好媽媽勳章

我唔擔保我第時會係一個好99~
不過我一定唔同新抱住~
因為兩個生活環境唔同既女人~
無論係婚前大家係幾互相尊重都好~
只要一齊生活~一定會有磨擦~相見好同住難
為左唔想個仔做夾心人,我一定唔會同新抱一齊住=)

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

我5知我第時會5會係一個好99~呢d係要將來個新抱覺得我係5係個好99~我1早諗好第時1定唔同新抱1齊住,家人都有磨擦,何況5同背境既人,費事意見不合個仔難做~5會揍孫,年代5同揍法又5同,由得佢2公婆like點揍就點揍~如果睇1,2日就盡量配合佢地~

我5識幫新抱坐月,呢樣可能足已俾新抱話我賤99~我99無幫我坐月~我去我媽到坐月,我媽以前又係99無幫我坐月~我媽煮餸煮左d坐月5食得佢都5知,我都叫佢第時唔好幫新抱坐月,費事個新抱以為我媽特登煮d產婦5食得既野想害佢~我果陣乜鬼都5識,買左盒金裝28方,5使煩~我諗住第時都買盒金裝28方俾新抱坐月,不過可能俾新抱鬧我cheap精賤99~

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

我一定唔會重覆99做過所有衰嘢! 唔好害人!

至於我將來會唔會係一個好99...唔知, 就算自問唔做衰嘢, 可能新抱又覺得我唔夠緊佢, 唔重視佢...

人與人相處要靠大家磨合, 唔應該其中一方就晒另一方.

侯爵府

我將來會做人99同做人外母, 我唔知日後會點, 會唔會有客觀因素影響D嘢, 我只知我依家已經經常提醒自己, 日後要做個開明既99同外母, 盡量避免做BK呢度講衰99做既嘢, 正所謂己所不欲, 勿施予人呀麻!
BUT.......其實都幾高難度架!!

侯爵府

好媽媽勳章

因為我係一個俾99勁恰既新抱...所以我好僥幸我依家將會生1個囡囡,因為好老實我唔保證自已會係一個好99(至少唔會係衰99既),但我肯定自已會係一個好外母

男爵府

呢樣野真係好難講, 人夾人緣
而且個個人嘅standard 唔同
eg. 大肚時, 99咩都無做, 無煲過d咩比新抱咁
有d人覺得好, 有d人覺得唔好咁
有d新新抱亦"醃尖醒悶", 6299 做咩都順眼到第日自己做99時, 做好自己就算喇
最緊要大家有咩就攞出黎講, 唔好收收埋埋

大宅

唔會啦,我唔會比錢佢地買樓/結婚,亦都唔會湊孫

子爵府

同意~5好害人~

原帖由 方麗娟 於 09-9-29 14:14 發表
我一定唔會重覆99做過所有衰嘢! 唔好害人!

子爵府

咁你5係某d新抱眼中既好99~如果第時我新抱咁大咬,我都5係佢眼中既好99~我地果陣無用過62,99 1毫子~

原帖由 wxxyxn 於 09-9-29 14:30 發表

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

原帖由 豆丁 於 09-9-29 14:53 發表
同意~5好害人~

伯爵府

我會提醒自己:己所不欲,勿施予人!

我今日受過既野,會令我唔開心既,亦會令我老公反感既,我都會記住做反面教材,我唔希望第時個新抱對我唔好之餘,連個仔都怕左我!

侯爵府

好媽媽勳章

me too.........
I am 100% sure I will be a 'bad' 99 !
It is because :
I won't live with them => she may said that I 'force' her to move out, and I don't consider her conditions (no $ to rent a flat).
I won't 比錢佢地買樓/結婚 => my daughter in-law would think I was a cheap 99 (have $ and won't give her!)
I won't 煲soup to 新抱 even she is 大肚 => she may complain that I don't care about her.
I won't help her to 坐月 => she may complain that I am selfish as she give me a grandson (and I do nothing).
I won't help her to 湊孫 => she may complain that I am a lazy 99.

I won't 'talk' too much with her ....... It is because I worry that I say the name of my son's ex g/f and my daughter in-law may think that I am a 賤人99 as 把口又提住老公個前度女朋友做咩呀xxxxxxxx

Tell the truth, being a 'good' 99 is very difficult!

原帖由 wxxyxn 於 09-9-29 14:30 發表

水晶宮

我99不算善待我
但又不至衰到話是壓迫
對巨都有種種不滿
將來的事不敢講
至少今時今日我都自認在努力做個好新抱
可惜巨不識欣賞
:-(
少奶奶的身份,丫頭的命...

禁止訪問

大宅

係呀係呀,最緊要唔一齊住,唔會煲湯煮飯比佢地食架,哈哈哈

原帖由 ac321 於 09-9-29 16:21 發表
me too.........
I am 100% sure I will be a 'bad' 99 !
It is because :
I won't live with them => she may said that I 'force' her to move out, and I don't consider her conditions (no $ to ren ...

侯爵府

好媽媽勳章

How about if you 遇著個 後生女 like that:
She live in your flat with her kids (a family), use yours, eat yours ... and give you 1k or 2k monthly (not her, but your son give you), and complain that you don't treat her nice as you don't buy/cook expensive food for her, you don't buy expensive fruit for her, you don't do the housework ...............

原帖由 cocolulu 於 09-9-29 17:02 發表
時下的後生女, 遇著個無禮貌, 頂撞下你, 你又還她一句, 咁就已經好易變成人地口中的衰99.

首頁

尾頁

跳至