跳至

首頁
12345...13

尾頁

大宅

Hello 各位媽咪:

你們可有小朋友讀緊加州天地,可否給予一些意見?我可能俾小朋友讀全日N1,未知這間學校是否合適。
- 老師有愛心嗎?
- 環境理想嗎?
- 小朋友是否學得一口好英文和學好數學?
- 學校行政會否混亂?

因為呢間學校太新了,也未有什麼口啤,如認識這間學校的媽咪,可否講多一點點?

謝謝﹗

複式洋房

我都係有日見到架小巴賣廣告先知有呢間school, 我都想知好唔好喎, 有無人讀緊可以俾d意見?

大宅

我都想知!

大宅

咦?咁多媽咪都想知﹗

有無媽咪提供資料?謝謝﹗

大宅

畀面勳章

我聽過有BK mami comment 呢間"行政混亂", 而我就覺得呢間都太新了, 未有升小學的業積, 我寧願選"新一代"

大宅

謝謝feedback! 我都擔心新校會"行政混亂"﹗

還有其他媽咪提供comment嗎?

原帖由 lusea_88 於 09-9-15 12:53 發表
我聽過有BK mami comment 呢間"行政混亂", 而我就覺得呢間都太新了, 未有升小學的業積, 我寧願選"新一代"

大宅

其實好多間都行政混亂的(包括有經驗o既學校), 如果唔太影響小朋友學習, 就唔係咁大問題

原帖由 puib 於 09-9-15 23:21 發表
謝謝feedback! 我都擔心新校會"行政混亂"﹗

還有其他媽咪提供comment嗎?

男爵府

我都plan緊比個女讀出年讀n1..我去過間學校2次..1次tour, 第2次係比個女interview..我對sunkids感覺幾好..d miss 好有耐性..
而新一代都有去過.. ..d miss 好機械式.. 兩者之間我會choise sunkids

大宅

我囝囝讀緊新一代, 暫時覺得都幾好, 但sunkids o既課程真係好吸引, 而且同新一代o既學費差唔多, 校舍又乾淨整潔, d枱椅好cute
但有d擔心, 因為佢收生唔係咁理想(我時常會經過都好少見倒學生, 可能撞唔啱啩), 會唔會讀讀吓摺埋呢? 而且大股肉o既設施唔係好夠, 驚小朋友唔夠支體運動
而且喺bk真係極少有讀緊o既媽咪分享, 來來去去都係去參觀去面試o既分享, 唔知點解?

原帖由 mikehappy 於 09-9-16 17:22 發表
我都plan緊比個女讀出年讀n1..我去過間學校2次..1次tour, 第2次係比個女interview..我對sunkids感覺幾好..d miss 好有耐性..
而新一代都有去過.. ..d miss 好機械式.. 兩者之間我會choise sunkids ...

男爵府

原帖由 joantsang 於 09-9-17 11:53 發表
我囝囝讀緊新一代, 暫時覺得都幾好, 但sunkids o既課程真係好吸引, 而且同新一代o既學費差唔多, 校舍又乾淨整潔, d枱椅好cute
但有d擔心, 因為佢收生唔係咁理想(我時常會經過都好少見倒學生, 可能撞唔啱啩), 會唔會 ...

最初我都有好多concern..又係驚收生率唔好..又怕好多野..不過新一代實在太full.. 好似nursery都full..
而老師比我feeling..一般..可能係太多人去interview or 查詢..而sunkids真係唔錯.. 其實我都想睇多d人對sunkids的comment..

大宅

昨天我都去了sunkids度參觀同面試,全程由native english speaking 的N1老師帶,這個給我的感覺不錯,佢地似乎提供到良好的英文語境﹗但有一樣野我比較擔心,佢話佢地full day n1現在只有1個學生﹗即係話,如果我個仔入左,就會係第二個學生﹗哈哈﹗同級的群體生活只有2丁人﹗而且,我覺得老師始終比較green,也擔心自己的囝做左人地的試驗品﹗佢地亦好像較重視語文學習,咁小朋友的自理能力、德育又教得好無呢?

另外,我參觀時剛好遇著放學﹗我捉了個家長問,佢話sunkids幾好,女兒學到英文,同埋今年已是學校開辦第2年,沒有行政混亂,而且第1年學校收得<10人,今年已收到~90人。

大宅

原帖由 joantsang 於 09-9-16 10:51 發表
其實好多間都行政混亂的(包括有經驗o既學校), 如果唔太影響小朋友學習, 就唔係咁大問題

Haha, true and funny! Gd point!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

請問你仔仔幾大,我都想報2010的N1,請問交表之後要等幾時才面試?面試係點?
原帖由 puib 於 09-9-17 17:02 發表
昨天我都去了sunkids度參觀同面試,全程由native english speaking 的N1老師帶,這個給我的感覺不錯,佢地似乎提供到良好的英文語境﹗但有一樣野我比較擔心,佢話佢地full day n1現在只有1個學生﹗即係話,如果我個仔入左,就會係第 ...

大宅

咁小朋友的自理能力、德育又教得好無呢?

puib, 你講得好啱, 幼稚園唔係淨係學語言同認知, 德育. 自理. 大小肌肉訓練. 體能. 創造力. 培養學習興趣等都好重要, 呢d都係我o既concern,
所以真係要問清楚, 了解多d

原帖由 puib 於 09-9-17 17:02 發表
昨天我都去了sunkids度參觀同面試,全程由native english speaking 的N1老師帶,這個給我的感覺不錯,佢地似乎提供到良好的英文語境﹗但有一樣野我比較擔心,佢話佢地full day n1現在只有1個學生﹗即係話,如果我個仔入左,就會係第 ...

大宅

我打電話問過, 佢哋係無特定日期報名同面試, 隨時都得
梗係啦, 佢暫時都無咩人讀, 唔會咁多限制
聽講話面試好認真, 考認知同肢體活動能力, 例如單腳跳之類

原帖由 王寶寶 於 09-9-17 22:35 發表
請問你仔仔幾大,我都想報2010的N1,請問交表之後要等幾時才面試?面試係點?

大宅

我囝囝2y4m。放心吧,你想interview,幾乎幾時都得﹗只要之前打個電話預約。佢地的面試超簡單,主要測試小朋友有無eye contact、識唔識跑、手腳協調。基本問題如叫你認圖apple、banana﹔可否指出noddy的眼耳口nose﹔你叫咩名﹔你今年幾多歲……

講真,佢地間學校好新,收生未足,所以即使in 得一般,相信都會有offer。

原帖由 王寶寶 於 09-9-17 22:35 發表

大宅

um.... 遇上知音人了﹗sunkids在這方面似乎提供不到很完滿的答覆。佢地的課程"success for all"都係集中train language,我有時覺得sunkids只係將補習社的課程搬去幼稚園,滿足家長"有形"的需要。小朋友的大肌肉訓練真係好重要,大肌肉活動影響思維及解難能力﹔自理能力又影響自尊,有自尊的小朋友先會有做好行為的動機。

我就係擔心sunkids太淺教學經驗,可有concern小朋友呢d發展?

原帖由 joantsang 於 09-9-18 00:13 發表
咁小朋友的自理能力、德育又教得好無呢?

puib, 你講得好啱, 幼稚園唔係淨係學語言同認知, 德育. 自理. 大小肌肉訓練. 體能. 創造力. 培養學習興趣等都好重要, 呢d都係我o既concern,
所以真係要問清楚, 了解多d

...

大宅

我囡囡今年在sunkids讀k1全日班, 返了學一個月, 佢每日都是開開心心地返學, 每朝入到學校自己換鞋, 然後由普通話老師量體溫, 老師用普通話向她說早安, 囡囡也會回答"老師, 早安或早上好", 跟住自己去洗手, 入課室, 交功課, 放書包, 拿毛巾盒和杯去食早餐的課室食早餐, 之後由校長帶領各班一起做早操, 我見校長會在每班叫一些小朋友(n1-k3也有)上台一起帶領唱歌和跳舞(做早操), 在台上台下的小朋友都很開心, 之後去洗手間,跟住返課室上堂......我見囡囡的時間表,上下午都有大肌肉活動的時間,老師及姐姐給我的印象也很有愛心,尤其普通話老師(因我接觸她比較多,例如她會告訴我囡囡有些食物不吃,她會鼓勵她試下, 現在她也會吃; 又例如囡囡洗手時唧很多梘液,她罰了她;很多,很多......很細微的也會告知我, 令我很放心......) 至於小學派位, 巳出通告話上年k3全被圓玄取錄 , 好像連校長的仔女也是讀圓玄的!

返了一個月學, 暫時見到就只有這些......

大宅

所以我唔會報住, 橫掂佢都唔會咁快full, 要再睇定d先

原帖由 puib 於 09-9-18 00:56 發表
um.... 遇上知音人了﹗sunkids在這方面似乎提供不到很完滿的答覆。佢地的課程"success for all"都係集中train language,我有時覺得sunkids只係將補習社的課程搬去幼稚園,滿足家長"有形"的需要。小朋友的大肌肉訓練真係好 ...

大宅

終於有家長分享啦!
咁你囡囡之前有無返nursery? 係咪呢間?
今年k1有幾多人?
我見佢哋d活動設施唔係咁多, 同意嗎?
k1的課程到現時為止學咗d咩?
你覺得德. 智. 體. 群. 美都注重嗎?
唔好意思, 咁多問題!

原帖由 ES 於 09-9-18 11:25 發表
我囡囡今年在sunkids讀k1全日班, 返了學一個月, 佢每日都是開開心心地返學, 每朝入到學校自己換鞋, 然後由普通話老師量體溫, 老師用普通話向她說早安, 囡囡也會回答"老師, 早安或早上好", 跟住自己去洗手, 入課室, ...

首頁
12345...13

尾頁

跳至