興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

由於申請公屋進度 Part 12 POST已超過2000回覆,所以要開新POST喇!大家過黎呢到傾啦!

男爵府

畀面勳章

留位

男爵府

畀面勳章

留位

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章

我想問呢....我同c6同女女3個人想申請公屋,我地而家係住緊香港南區既,咁62,99同我daddy媽咪都係住香港南區,女女亦響南區讀緊p1,我媽咪有坐骨神經痛既問題,響瑪麗專科睇緊,佢唔能夠做太粗重既野,換床單都做唔到,就算mau低都唔太得,所以成日要我去幫佢忙,而99因為同62既感情問題,曾經有一段時間有抑鬱症,而家雖然好番d,但間中都會有問題出現,而6299只係得我c6一個仔,所以有事既時候,亦只有我c6可以去睇佢地,我知道房處而家唔比人申請市區,但我個情況咁,可以點做先可以要求房處比南區我地呢?我地唔怕等,亦唔怕舊,更唔怕係不受歡迎既單位,只要求可以住番響南區,方便我地照顧雙方既父母,盡我地既孝心,盡仔女既本份,雖然父母們都只係大約50歲,但佢地都需要我地既照顧嫁....,我可以點做呢,搵議員幫手得唔得??我地應該會響呢個月就寄form嫁喇..麻煩大家教教我,tks

ps:真係好唔公平嫁,我女女同學中有個大陸人媽咪.佢排左3年就可以拎到南區,細問之下,唔係經特快,唔係咩天倫計劃,更唔係家有長者,而且係一開頭就申請市區,原來.係靠1個字-惡...佢叫我要惡,但我又做唔出咁野蠻既行為...唉,房處,點解你唔彈性d處理呢..

民房

我好無奈地要左大窩口邨..因為我想要果D都無晒...有無人知大窩口邨好唔好住...
因為我兩年前審查完唔要第一次既大興邨...兩年都無比過樓我...所以我驚今次特快唔要既話唔知幾時先有樓比我住啦...

P.S. 我唔想再日日行九層樓梯啦

公爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 gobby1981 於 09-10-4 01:03 發表
我好無奈地要左大窩口邨..因為我想要果D都無晒...有無人知大窩口邨好唔好住...
因為我兩年前審查完唔要第一次既大興邨...兩年都無比過樓我...所以我驚今次特快唔要既話唔知幾時先有樓比我住啦...

P.S. 我唔想再日日 ...

你係咪楝新界區架

民房

原帖由 lingwu 於 09-10-4 01:31 發表

你係咪楝新界區架

我係揀新界區架...佢兩年都比唔到樓我...我唯有揀特快...因為我結婚前都係住大埔...梗係覺得新界好住啦...E+特快揀左大窩口...因為我個妹都係住果度...但後尾我上去"裝"過...同我個妹果D雖然係同一條邨但係都唔同既...我妹果邊係有廚房...而我果度應該係廚房同廁所都o係露台度...因為我裝入去得個正方形&露台...其他乜都無...所以想上黎收下行程...呢d屋好唔好住...

公爵府

下。。。。你楝新界區
佢兩年都俾唔到樓你???
我見其他人好多都係等3-6個月到就會有第二次個喎~點解你會呾耐都冇既~~~

子爵府

好媽媽勳章

上網check轉咗啦~目前在調查階段 唔知幾時收信呢?

大宅

好媽媽勳章

大窩口邨: 富 雅 樓 、 富 碧 樓 、 富 逸 樓 、 富 靜 樓
係L1型單位:

大窩口邨: 富 秀 樓 、 富 平 樓
LL型單位:

民房

原帖由 lingwu 於 09-10-4 02:05 發表
下。。。。你楝新界區
佢兩年都俾唔到樓你???
我見其他人好多都係等3-6個月到就會有第二次個喎~點解你會呾耐都冇既~~~

我係2006年3月入紙申請既...到07年11月先比第一次既大興邨...到舊年年尾比左封信我可以調去排九龍線...但係我都唔明點解第一次到我收信調區期間...成年都無第二次配房...第二次果陣我頂唔順行七樓樓梯...同我C6一齊搬左返娘家...諗住可以慢慢等先排九龍...點知呢頭調區果頭我最細個妹話要搬返黎住...我要讓返間房比佢...咪又同C6再搬過囉...想平D租唯有住九樓囉....

民房

原帖由 子洋爸 於 09-10-4 02:26 發表
大窩口邨: 富 雅 樓 、 富 碧 樓 、 富 逸 樓 、 富 靜 樓
係L1型單位:

大窩口邨: 富 秀 樓 、 富 平 樓
LL型單位:
http://img.photobucket.com ...

咁有無富強樓呀...我揀左富強樓呀

大宅

原帖由 lingwu 於 09-10-4 01:31 發表

你係咪楝新界區架

係呢,你有消息未呀....

公爵府

原帖由 sharol1312 於 09-10-4 13:57 發表

係呢,你有消息未呀....

未呀~
你幾時入得伙呀

大宅

原帖由 gobby1981 於 09-10-4 02:34 發表

咁有無富強樓呀...我揀左富強樓呀

我未結婚前都係住大窩口,講真..好住過大埔啦,我結婚之後都係住大埔,去邊都要行吐路港,好唔方便,大窩口起碼交诵方便,又有街市商場,行落荃湾都好近但係富強真係好舊,我識人話間屋舊到石屎剝落,都要求調遷喎.....我都係等緊擴展,唔希望派呢d....

禁止訪問

好媽媽勳章 大廚勳章

複式洋房

原帖由 dada~0w0~ 於 09-10-4 18:40 發表
我申請2人 新界
4月有咭
7月審查
8月已經知合格

e+等..................
我想要上水/FANLING.....
聽聞清河村附近起緊3橦新公屋...(教會傳道講既)

唔知等幾耐.....大家加油... ...

嘩!乜申請新界真係快到咁

男爵府

畀面勳章 陪月勳章

我申請新界3人,1月收到藍咭,到依家都未審查喎,唔通2人會快D?

男爵府

畀面勳章 陪月勳章

其實你一定要住返南區既公屋,正常係得"特快"呢個方法,D大陸人已經剝削晒我地既利益,佢地都知住市區既好處,另外我亦都響呢個TOPIC度見唔少例子係房署會主動寄信問你想唔想轉等市區,如果你真係唔急既,你咪待佢通知LAW,不過就真係唔係人人會收到呢類信,睇吓你好唔好彩,不過住到一間舒適又稱心既公屋,從來都係靠運氣
原帖由 lauretta 於 09-10-3 17:00 發表
我想問呢....我同c6同女女3個人想申請公屋,我地而家係住緊香港南區既,咁62,99同我daddy媽咪都係住香港南區,女女亦響南區讀緊p1,我媽咪有坐骨神經痛既問題,響瑪麗專科睇緊,佢唔能夠做太粗重既野,換床單都做唔到,就算m ...

大宅

原帖由 chrislpy 於 09-10-4 22:51 發表
我申請新界3人,1月收到藍咭,到依家都未審查喎,唔通2人會快D?

1月收到藍咭,到依家都未審查???

應該唔會咁耐喎? 你有冇打去熱線問過

首頁

尾頁

跳至