自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

(明報)2009年10月8日 星期四 18:00

醫院管理局表示,為預留足夠的名額予本地孕婦,決定由今日起,公立醫院暫停接受非本地孕婦預約,至12月底。

醫管局 發言人表示,公立醫院由2007年2月1日起實施一系列產科服務新措施,以確保本地孕婦得到適切的產科服務,同時有效管理非本地孕婦在公立醫院產子的需求。新措施實施後,證實有效減少非本地孕婦在公立醫院產子的數字,讓公立醫院能夠預留足夠名額予本地孕婦。對比2006年的情況,2008年非本地孕婦在公立醫院產子的數字下降了12%,而本地孕婦則上升了約8%。

醫管局預計今年本地孕婦在公立醫院分娩的數字會持續上升,加上本港現正為分娩高峰期,公立醫院必須採取積極措施確保有足夠名額以應付本地孕婦的需求。因此,醫管局決定暫停接受非本地孕婦預約由現時至12月底高峰期在公立醫院的分娩服務。

發言人補充說:「不過,預產期如在12月31日以後的非本地孕婦,現時仍可以如常到公立醫院預約分娩服務。」

http://hk.news.yahoo.com/article/091008/4/el96.html

好囉,產檢唔使咁迫人。

禁止訪問

侯爵府

大廚勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

早就應該啦

公爵府

死大6婆, 死返鄉下生啦, 滿腳牛屎, 低等垃圾......

侯爵府

一早就應該要啦!!!反反屬於自己地方到生啦!!!香港冇金執ka!!!!

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

男爵府

原帖由 babesiu 於 09-10-8 18:41 發表
應該永久暫停啦. 叫佢地去哂私家囉:;pppp:

x2!!永久暫停先可以解決到呢個問題!
12月又可以登記.咁之後..咪又會有呢個情況發生

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

成個健康院都係大陸人,想搵個位坐下都唔得,嘈到不得了......等既時間亦長左好多,睇見都唔想生

伯爵府

畀面勳章

暫停???直頭取消仲好啦~

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

男爵府

原帖由 babesiu 於 09-10-8 18:41 發表
應該永久暫停啦. 叫佢地去哂私家囉:;pppp:

AGREE

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

一早要咁啦~!

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

晒氣啦!ER個D護士話,佢哋生得先即時入醫院,唔通唔理佢哋咩:;pppp: :;pppp: :;pppp:

禁止訪問

畀面勳章

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

走啦走啦, 返上去生唔好再落黎喇
要娶大陸既,都一齊返上去住啦

複式洋房

早就應該~

男爵府

畀面勳章

現咖10月~12月打後生既都可以預約.......
甘即係暫停都無用~...d人都唔會仲有2個月就出來預約~大多會係4,5個月左右就出來預約~

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至