夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

成日自已鑽牛角尖...好辛苦呀~~!!!

我幾年前識佢跟住一齊(就算到依家都未註冊), 識佢時已知佢有1個仔, 我做左佢个仔既後母(佢个仔到今時今日都唔知我係佢後母), 後來我再同佢生左1仔1女, 女巳經28个月大, 仔就就黎3个月大, 佢係1个24孝爸爸兼男友, 好到我都冇說話講, 但只係對我哋3仔"那", 佢怕我唔開心所以到依家大嗰個5歲都冇乜點理, 所由野由爺爺嫲嫲負責, 我男友從來唔過問, 只將所有精神及金錢放係我地3仔"那"身上. 每次同佢嘈交都係因為個大仔, 每次都嘈得好"金", 有一次我仲出手(雖然我嗰時陀住個女), 但每次嘈完大家又好次冇事發生過甘, 就因為甘我對佢個大仔就越黎越唔鐘意, 因為冇野可以令我倆嘈交, 除咗佢!!! 所以我成日借意惡佢, 佢亦会成個可憐樣甘望住我....但過左之後自已又會覺得自已好過份, 好自責, 會唸只係一個細路, 做乜要甘對佢?!佢已經冇阿媽同老豆錫, 好可憐, 就算係一個唔識既小朋友我都唔會甘對佢. 但一對住佢就完全控制唔到自已~~亦因為怕將來有日會因為佢而同我男友嘈到分開, 係佢多次要求下都唔肯同佢註冊, 我好怕同佢結左婚又離婚, 好多問題都由呢個細路而起...我可以點?

複式洋房

回覆 1# tessy1217 的文章

別人知道佢身世,都會對佢有測懚之心.更何況妳都話妳係佢後母,唔應該因為妳自己有仔女,就對佢差囖!要將心比己. 如果妳男友見妳對佢好d,會唔會無咁多爭吵呢!

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

始終都會親疏有別, 特別係資源有限既時候, 就更加表露無遺

你睇下灰姑娘既故事, 後母惡毒既原因都係自己既仔女跟上手既仔女年齡相近, 易有利益沖突

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

但佢已經唔係好理個大仔啦, 咁你仲唔鍾意同嘈d乜啫????

一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

大宅

其實每次嘈都因為d細小既問題, 如佢個仔入我地房我會唔鈡意; 痴住佢老豆我又唔鐘意, 成日想幫自已對仔女搶番個老豆, 好變太(但其實我男友係好錫我嗰兩個, 當寶一样, 根本唔使掙)...而我男友都冇俾壓力我, 佢亦知親蔬有別既道理, 所以呢幾年都係我對個大好佢當bonus, 唔好咪當正常lor...

大宅

好媽媽勳章

你同我有D唔同...
我都係人後母, 不過我一樣好鍚哥哥(14歲), 唔會因為佢而呷醋.
好多時都會比意見佢, 佢有亦會問下我意見, 有時都唔問老公架~~關係都OK架! 佢又好錫兩位妹妹, 佢地關係好好~~
其實我由識老公第二日便知佢離左婚亦有個5歲既仔...當老公追我時, 亦有考慮呢個問題...不過既然自己接受老公追求, 我就會接受埋哥哥啦...
我諗不明白, 你為何可以對一個5歲小孩咁殘忍, 人地都有爸爸, 呢個係永遠改變唔到既事實...你佔有慾太強喇, 放輕點你會比現在活得更加開心的~~

大宅

其實係我當初唸得太簡單, 我不嬲都好錫小朋友, 所以當初就算知道佢有小朋友都唔介意, 以為自已可以應付...但點知....我都唔知我究竟有冇選擇錯, 有時都会後悔, 如果我冇接受我而家唔会甘辛苦, 個小朋友唔會慘上加慘, 只怪自己冇唸清楚, 太盲目去愛, 盲目既時侯明明係問題都会變唔係...

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

洋房

佢只得5歲, 點識得同你爭, 小朋友黐爸爸係好正常事, 如果你可以拋開心中的妒忌心, 或者你多一個錫你的仔仔都未定, 我都明白有時會有親疏有別的感覺, 但你男朋友都以你為先你自己都好清楚啦, 最緊要係個大人點諗.小朋友無辜架嘛.

大宅

好媽媽勳章

樓主,
你因為後悔自己當初錯誤決定而把所有責任推晒比一個小朋友?

男爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

其實, 妳試想下, 佢只係一個5 YEARS既小朋友, 已經無左自己親生母親既愛, 現在佢只係痴老豆玩, 佢係吾係同妳地住呀, 如果吾係既, 佢同老豆玩既時間有幾多呢???
每一個小朋友都需要父母既愛,佢只得5YEARS 已經感受吾到母愛, 只得爺爺嫲嫲照顧, 妳仲話妳BF從來吾過問, 我覺得小朋友好慘, 吾知自已做錯咩事, 爸爸咁對佢.
將心被已, 妳可以付出愛自己仔女既愛給他, 佢會感受到的, 對個小朋友有個開心同愛既童年.

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

曾經有一個BK媽媽都係後母,佢同你一樣都有自己親生骨肉,有一日有人問佢邊個係佢親生子女,呢個媽媽答左一句:唔記得喇,全部都係自己架。
我睇完好感動,因為呢個媽媽真係好偉大,真係可以視如己出。
接受得一個人,就要接受佢既過去,你仲想你BF點??
個性固執,熱情(愛結交朋友),愛和平(不喜爭執),頭腦靈活,做事欠勇氣及信心(所以較容易放棄機會),要學習加強主動性喺做事方面、加強表達力及疑心(易相信別人)。

大宅

原帖由 EVA222 於 09-10-12 17:20 發表
你男友為你討你們三人開心,故意忽略大仔,交由爺爺嫲嫲負責,大仔應該feel得到,成長中是無形傷害,可能影響佢日後人格,你得到一切,有甚麼不滿,想送佢入保良局,從此消失在你們眼前? ...

老實講, 我真係有唸過及search 埋保良局資料...但最終都冇做, 亦冇俾過d資料我男友...如果真係做左我唸我都會討厭自已...其實見有時對佢好見佢甘開心我都会開心, 佢會同佢爺爺嫲嫲講媽咪買左乜乜乜俾我呀、好開心呀呢d說話, 而我嗰一刻亦会唸令佢繼續開心d, 但當佢同我個女掙野既時侯我就會好嬲好憎佢, 心裡亦會唸"你憑乜同我個女掙?!"

自已都知自己好自私, 佔有慾好强...但真係唔知點控制自己.....

大宅

原帖由 超女 於 09-10-12 17:23 發表
樓主你真係好過份
你點唔鐘個細路
佢始終係你老公個仔
比著係你.
人地咁樣對你兩個仔
你會點?
如果你仲係咁落去o既話
你而家o既好老公好快成為你前夫.
你要明白一樣野.
如果你對佢個仔好少少
你老公會對你更加好.
用 ...

我完全明白...但當偏激情緒埋位時就.....

大宅

原帖由 超女 於 09-10-12 17:25 發表
擁有時不知道珍惜
失去時先知道可貴
唔好做一D另自己後悔o既事

其實我已經預左他朝一日我同男友既關係会因為個細路而分開...所以到今時今日我都選擇唔簽紙註冊, 免得到時離婚...

男爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

樓主. 妳都話睇到佢, 知你對佢好就好開心, 佢當左妳係媽媽,其實小朋友爭野係好正常, 自已親兄弟姊妹都會爭玩具啦, 佢己經5 YEARS 你可以同佢講道理佢明架,
總知妳錫佢多D,俾多D母愛佢啦,佢會知架, .
到時妳多左個乖仔鍚妳架啦.

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至