自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問有冇人用緊呢?今日佢地上門講左成個鍾,係咪真係work呢?

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我有幾個朋友買左... 一D話好好、一D就話BB都唔願睇... 我見入場費要三萬幾,個心都係十五十六...

別墅

我就係覺得好貴,又唔知係咪真係好囉~

民房

我小朋友已經小一啦.....我有哂所有,吾止三萬幾! 大約2/years已買了....但這两三年已冇搞過

子爵府

醒目開學勳章

唔好比佢誇大我說話誤導左你地

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我覺得OK, 不過你自己一定要花時間和小朋友一齊玩, 如果無時間用, 就不好買了

別墅

如果你諗住比套嘢小朋友自己學就一定唔work, 如果你諗住陪佢學就買邊套, 或者去圖書館借乜圖書都一定得。

大宅

我買左,不過係二手,大約萬幾/套.有d玩具唔齊~~
之前我都考慮左好耐買唔買,因為實在太貴!
又唔知work唔work.
但見二手價錢都ok就買左.

其實好睇你想仔女得到,學到d咩.
我囡囡而家兩歲,用左半年左右,
我覺得ok.
我唔expect佢學識好多野,
只係因為佢好鍾意睇電視,
與其比佢睇電視o既卡通片,
我倒不如播碟比佢睇.
況且佢都好鍾意disneyland左卡通

複式洋房

我個B都好鐘意睇喎~我覺得點都好過睇普通電視LO~起碼聽多D ENG都好丫
同埋小朋友鐘意聽返小朋友講野~咁佢地會聽得入耳D~SO DISNEY 都係一套幾好GE CHOICE!

別墅

睇有線或PCCW嘅小朋友英文台, 唔駛三萬咁貴。我小朋友都唔睇普通電視嘅。

原帖由 jan媽 於 09-10-13 00:01 發表
我個B都好鐘意睇喎~我覺得點都好過睇普通電視LO~起碼聽多D ENG都好丫
同埋小朋友鐘意聽返小朋友講野~咁佢地會聽得入耳D~SO DISNEY 都係一套幾好GE CHOICE!

大宅

其實見人見知. 如果3萬幾買呢左套的話,家長必須抽多D時間陪小朋友玩&睇果D VCD/DVD.如果唔係效果無咁好. 但3萬幾一套對你們一家負擔大不大呢→好重要架
唔駛理佢地上門講左幾耐,最重要係你認為呢套嘢家長&小朋友可以抽到幾多時間.會吾會半途放棄......

原帖由 檸豬 於 09-10-12 21:51 發表
請問有冇人用緊呢?今日佢地上門講左成個鍾,係咪真係work呢?

別墅

我冇試過,,, 不過比小朋友睇應該唔會太差ge,,,試一次lor^^

大宅

原帖由 jan媽 於 09-10-13 00:01 發表

agree....
其實您可以問佢拎隻demo碟比阿b試下睇....如果中意又覺得啱用先決定買唔買...

子爵府

睇英文台絕對唔可以同教材比較,教材有好多玩具,故事書,工具去加強小朋友既詞彙認識,加上重覆持之而行,無形中小朋友就記得好多詞彙,不過真係要花好多時間同佢一齊,一齊做,因為好多係互動,並唔係好似睇電視,自己睇就可以.
原帖由 ticomao 於 09-10-13 18:26 發表
睇有線或PCCW嘅小朋友英文台, 唔駛三萬咁貴。我小朋友都唔睇普通電視嘅。

別墅

絕對同意! 但真係要持之而行, 陪佢睇CD, 陪佢讀故事書, 陪佢做習作, 陪佢玩埋D玩具, 否則...

我唔係話呢D教材全部唔得, 而係我認識而又買咗迪士尼呢套教材既朋友中, 仲未見到成功例子。大部份人都係頭果一個月會用吓D教材, 之後就劈埋一邊, 至多記得時比隻CD阿仔自己煲吓。

我之前補習學生既阿爸, 因為自己唔識英文, 就死慳死底買咗呢套教材比個仔, 果套嘢用過兩三次就一直住咗响佢床下底。結果 ... 佢搵咗我幫佢阿仔補習!

原帖由 pollybell 於 09-10-13 21:45 發表
睇英文台絕對唔可以同教材比較,教材有好多玩具,故事書,工具去加強小朋友既詞彙認識,加上重覆持之而行,無形中小朋友就記得好多詞彙,不過真係要花好多時間同佢一齊,一齊做,因為好多係互動,並唔係好似睇電視,自己睇就可 ...

大宅

我都有買,BB係就係鍾意睇,不過佢逄電視都鍾意啦,我覺得個SALES真係好誇,講到一定得, 一定掂, 買左之後想深一層,佢無逐樣同我解釋每樣教材係咩黎, 究竟值唔值,只係不停講成功個案使你覺得無左佢就會唔識英文咁,你估佢講的成功個案又淨係只有DISNEY一套教材,買左一套覺得唔夠又會再買, 好多人都係咁...
其實都係聽下歌仔,睇下DVD,睇下書,我嫌DISNEY無咩系統,唔會特別講下顏色,形狀之類,課文內容以日常生活多,可能大個的小朋友會好D,不過講真,如果大個的小朋友又未必要DISNEY,幾皮野,同佢地去旅行,上PLAYGROUP,買平D的教材或去圖書館借都得,不知幾好洗,....不過自己買左就唯有相信佢係得LOR...

大宅

學語言當然要持之以恆, 如果用一頭半個月便可以, 哪又點止幾萬元?!

我覺得套教材係work的, 但坊間都有similar的產品可以取代. 可以再慢慢考慮.

原帖由 ticomao 於 09-10-13 22:32 發表
絕對同意! 但真係要持之而行, 陪佢睇CD, 陪佢讀故事書, 陪佢做習作, 陪佢玩埋D玩具, 否則...

我唔係話呢D教材全部唔得, 而係我認識而又買咗迪士尼呢套教材既朋友中, 仲未見到成功例子。大部份人都係頭果一個月會用 ...

別墅

無錯, 一定要持之以恆。
小朋友要持之以恆, 家長都要持之以恆。
決定比三萬幾買呢套教材之前, 除咗比較吓市面上其它教材, 家長要諗吓自己可唔可以持之以恆咁從旁協助。

禁止訪問

伯爵府

BK Milk勳章

agree
我仔用得幾好
佢好鐘意
但人人不同

原帖由 安安太太 於 09-10-12 22:55 發表
我覺得OK, 不過你自己一定要花時間和小朋友一齊玩, 如果無時間用, 就不好買了

首頁

尾頁

跳至