論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

我個女好可憐,佢只是21個月,好多藥佢用唔到,醫生比個啲都好大味同喇喇地,一搽落佢個頭,佢喊到死,唔用啲頭蝨又唔死,現在重有啲蛋喺道,我好想死! 而且都唔敢多用,始終有害,佢只是得21個月。

個死人賓變態咖! 我係昨天發現妹妹生頭蝨,佢昨天放假,我反到家立刻檢查佢個頭,我根本唔需要"hea"開佢地啲頭髮,已看見好多頭蝨蛋,以下係我地咖對話:

我: 你知唔知道你生頭蝨?
賓: 知道,不過死左啦!
我: 吓! 死左? 甘啲蛋係點嚟咖?
賓: 。。。。。。
我: 你發現左幾耐?
賓: 一個月。
我: 吓! 一個月??? 你知唔知會傳染人? 點解
唔講我知,點解唔買野度?
賓: 我知道會傳染人,我冇錢買野渡!
我: 你好過份,你係人咖話,你應該告知我們,你
唔應該唔出聲!
賓: 人地講話生頭蝨會比人fire!
我: 我唔係人地,人地唔係我,唔好同我講呢啲說
話!
賓: 如果你唔想我繼續做,你可fire我!
我: 我唔會因為你生頭蝨fire你,如果我係fire你,
只是因為你行為不當,完全唔理你啲頭蝨會傳染
人。
明天同我剪頭髮,同致電反教會,請你啲朋友
都要檢查吓! 唔係你反去又再次野反嚟!
賓: 唔得,唔可以打反教會! 甘做我會好尷尬!
我: 咩你感覺有問題咖咩! 如果你傳染埋我,我丈
夫,我個仔,佢地反學反工唔尷尬咩! 你重係
甘自私。

到早上,佢同我講,只是會剪小小,我同佢講,唔可以小小,因為佢成頭都係蛋,而且短髮容易打理。 頭蝨好麻煩,唔係渡一渡便沒有,有排渡。 佢話頭髮係佢,我冇權要佢剪。 我講話如果唔係有問題,我都唔會要你剪,我只是要求合作,如果你唔剪,我地有牌都唔可以渡完。 而且妹妹唔可以用太多藥,我一定要快啲清除啲頭蝨。 。。。。。

終於,佢又叫我fire佢,最好笑佢講話叫我補一個月比佢,跟住講話叫我寫fire佢咖理由,係我唔需要用工人。
我同佢講,冇可能! 第一,我會叫佢現在走,但係我唔會補一個月,理由係佢行為不當,我會report比入景署知道佢咖自私行為。 佢問我,甘入景署會不會black list佢? 我話我唔知道,甘佢講話現在我辭職,你不用report! 我便叫佢走。

我諗我要預備佢會同我玩野,佢出到去,會有人教佢咖喇! 我一定奉陪到底,如果佢呢啲自私行為,都唔算行為不當,我冇野可以講!

大宅

唉....
咩世界....
有無影佢頭蝨相呀....

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 biebiewu 於 09-10-11 04:15 發表
唉....
咩世界....
有無影佢頭蝨相呀....

冇! 當時只有我同女兒在屋企,我怕影佢相佢會發癲!

但係我有要佢簽左一封信,講明我接受佢辭職係因為佢生左成個月頭蝨而唔出聲,而且佢應左佢係知道會惹人,現在又唔合作,係非常自私咖行為咖信。

男爵府

正一衰人, 最可憐係你個女......

請搜集多些證據吧!!

我地bk嗎咪實支持你!

禁止訪問

好媽媽勳章

水晶宮

用滴露包頭得唔得...
少奶奶的身份,丫頭的命...

別墅

边間 Agent ? 佢會唔會返去揾工 ?
[img align=left]http://usera.imagecave.com/kae/e6.gif[/img]

禁止訪問

好媽媽勳章

別墅

咁你同 bb 去睇醫生的醫生紙都有用架 ~

唔係個死人工人, 21 個月bb邊度會生頭蝨呀 !!

侯爵府

醒目開學勳章

你個小朋友咁細, d 肉仲係好簿的, 所以都真係好慘架.

個工人自己辭職, 你都唔駛補一個月俾佢啦, 只係俾番機票錢佢算數.

男爵府

好媽媽勳章

各位媽咪,

多謝甘多位媽咪咖提醒/提意,我唔知道佢係唔係會玩野,我唔會在這裡講太多呢方面咖問題住,因為呢到好多工會咖人都會嚟睇,兩手準備我一定有,請放心!

好在現在係佢辭職,唔係我fire佢,我唔駛補比佢,佢係direct hire反嚟咖,我之前用過佢幾個月,係因為放假日問題而fire佢嘅,佢嚟咖時間,已經係放星期五,跟住成日講話要放星期日,話冇得放便唔做,我好憎人大我,跟住我咪搵人,同比一個月通知佢,叫佢走。 佢求我,我都冇比佢留低。 跟住個月重做得幾好添! 反到去重成日email比我,fire左個印後,咪direct hire反佢反嚟。

我咖要求好低,小朋友我自己照顧,飯都係我煮。 其實用佢都好辛苦,佢係一個唔識安排工作咖人,每件事都要安排好,講佢知道點做,佢先做倒,同冇記性得好嚴重,但係我真係請得太多叫都唔郁咖工人,呢個叫得佢郁我都好滿足喇! 但係其實好厭倦,好像要照顧多一個人甘! 冇肉體上架疲倦,但係精神上真係好疲倦。

我又可以輕鬆甘生活,但係如果佢唔係唔合作,唔肯剪短頭髮,我會繼續用佢,始終我想多啲時間陪小朋友。 現在佢辭職,我反而冇野要諗,重開心!

昨天同妹妹用護髮素梳走好多蛋喇(梳左個幾鐘)! 要同佢蜜啲檢查先得,最怕惹到個仔,佢冇得反學便死喇!

佢叫我出12/10機票比佢,唔知道佢地會唔會今日見吓工,我知道佢現在在中上環啲boarding house,佢好可能會搵工,要多啲資料咖媽咪可pm我。

禁止訪問

好媽媽勳章

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 sweetcouple 於 09-10-11 16:09 發表

冇用的, 證明左BB有事, 唔等於係工人"惹"佢!

正如之前好多懷疑虐兒的CASE, 明明得工人同BB獨處, 都可以因為唔夠證據 (BB有傷唔等於工人打佢)告唔入!

樓主, 小心為止! ...

thank you for your advice! but i don't have time to think too much now, i got the new job and my position is Egg Hunter Manager now!

複式洋房

樓主,the first thing I think you have to do is tocut your baby's hair short, there a shampoo is a specific for head lice but I forgot the name(ask your doctor), if she is too young, maybe you can dilute more water when you use it to wash your baby's hair.
各位榲樓主有冇發覺一叫親哩D第三世界嘅人一剪頭髮仲慘過叫佢去死.賓係咁,印又係咁.成日以為長頭髮就=pretty and sexy. 以前我個印,叫親佢cut hair就cut短一寸嚟敷衍我,後來直頭當我唱歌.話佢老公唔鐘意佢短頭髮喎,怕佢放假返去佢老公唔happy,我叫佢問吓佢鄉下隻軟飯王,鐘意錢or鐘意佢長頭髮,係鐘意佢長頭髮嘅,就欖住佢D頭髮當飯食.
原帖由 jerma 於 09-10-11 17:45 發表

thank you for your advice! but i don't have time to think too much now, i got the new job and my position is Egg Hunter Manager now!

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 sawadee 於 09-10-11 18:10 發表
樓主,the first thing I think you have to do is tocut your baby's hair short, there a shampoo is a specific for head lice but I forgot the name(ask your doctor), if she is too young, maybe you can dilu ... 我叫佢問吓佢鄉下隻軟飯王,鐘意錢or鐘意佢長頭髮,係鐘意佢長頭髮嘅,就欖住佢D頭髮當飯食. 引用:

大宅

原帖由 jerma 於 2009-10-11 05:45 PM 發表

heheheeee

侯爵府

育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

咁細個小朋友生頭蝨, 最有效又冇副作用ge方法, 只有靠自己對手, 買把密齒梳勤D捉, 不過都要小心唔好自己被傳染, 咁賤ge人無謂side精力去嬲, 呢D人遲早生辣lei.
原帖由 jerma 於 09-10-11 17:45 發表

大宅

原帖由 lestat 於 09-10-11 20:12 發表
咁細個小朋友生頭蝨, 最有效又冇副作用ge方法, 只有靠自己對手, 買把密齒梳勤D捉, 不過都要小心唔好自己被傳染, 咁賤ge人無謂side精力去嬲, 呢D人遲早生辣lei.
...

鬼唔望佢無頭髮生 , 攪到BB禁黑人增:;pppp:

不過話時話你個工人無日日洗頭咩, 湊BB第一要BB乾淨, 湊個個都要乾淨, 我簽約前一定講好日日都要洗頭沖涼, 同要KEEP住剪頭髮

複式洋房

我印印第一日返工,我就同佢講,
我揀你係因為鐘意你短頭髮,
湊b會方便衛生啲,
之後佢雖然都留過長頭髮,但未試過過膊頭,
托賴算幾聽話,唔係有排煩....
Honeybaby Yan Yan

伯爵府

21個月b女, 剪短d 頭髮啦, skin head 都要啦. 因為蛋蛋係黏住頭髮係好實架, 點梳都好痛!!! 而且你重有其他小朋友, 真係好易傳染架!!

全家所有床單/被/枕頭套都要用熱水勁6 先得, 最好有得曬太陽, 無就+高溫燙啦!!!

首頁

尾頁

跳至