自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

我老闆的阿哥就係

次次佢講電話時

都唔知佢講完未

就算心知係講完

都唔敢收線

(因為一般人講完話都有..啦...呢....喎...etc)

反而我覺得講嘢無尾音

好像有點掘....
不要問國家能為你們做些甚麼,要問你們能為國家做些甚麼。Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

禁止訪問

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 sonic04 於 09-10-14 21:24 發表
我老闆的阿哥就係

次次佢講電話時

都唔知佢講完未

就算心知係講完

都唔敢收線

(因為一般人講完話都有..啦...呢....喎...etc)

反而我覺得講 ...
有,聽得耐隻耳好攰

水晶宮

有人話過我系甘...不過自己唔覺...

少奶奶的身份,丫頭的命...

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我出哂名比人話無尾音,講野勁掘,已經好努力加返D尾音,但總係唔自然
個性固執,熱情(愛結交朋友),愛和平(不喜爭執),頭腦靈活,做事欠勇氣及信心(所以較容易放棄機會),要學習加強主動性喺做事方面、加強表達力及疑心(易相信別人)。

侯爵府

我有個舊同事都係講嘢好掘無尾音, 仲有加埋無笑容, so佢無fd架

大宅

好媽媽勳章

我公司有個女人講野冇尾音, d性格又倔
性格倔都唔系問題, 問題系佢真系冇乜禮貌, 因為佢從來唔會同人講唔該....

所以d同事同佢改左個花名..叫 "冇禮貌"..

珍珠宮

我有個同事,都係咁...聽佢講嘢時...都幾辛苦架!
現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

大宅

好媽媽勳章

我個老死都係架...不過同佢講左幾次, 佢都改善緊...

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

無尾音會好似無咩禮貌咁囉

我都有d朋友係咁

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章

我由細到大都係甘 米比人話我掘 冇禮貌 寸law
原帖由 sonic04 於 09-10-14 21:24 發表
我老闆的阿哥就係

次次佢講電話時

都唔知佢講完未

就算心知係講完

都唔敢收線

反而我覺得講 ...

已刪除用户

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

原帖由 doryee 於 09-10-14 09:55 PM 發表
我出哂名比人話無尾音,講野勁掘,已經好努力加返D尾音,但總係唔自然

我就覺得無尾音好像句說話未講完咁
不要問國家能為你們做些甚麼,要問你們能為國家做些甚麼。Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

大宅

原帖由 doryee 於 09-10-14 21:55 發表

me too
港女咪係唔夠d大陸同台灣女人鬥囉
比人感覺唔溫柔呢度蝕章:;pppp:

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

我都係呀
原帖由 54heima 於 09-10-14 21:50 發表
有人話過我系甘...不過自己唔覺...
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

複式洋房

maybe me too!!!!!!!!!!!

複式洋房

冇計既~廣東話就係咁嫁喇..
就算有尾音都係囉囉囉..
有d人囉得好討厭,,
例如: 乜你唔識做嫁(咩)? / 哼,你唔陪我去咁我自己去(囉)!!!
就算有哩d尾音都係冇禮貌既.但反而自己講國語果陣.
會好自然咁加左"呀 / 喔 / 唷" 立即變得溫柔哂~~

子爵府

好媽媽勳章

我覺得我C6都係,佢仲要講野好似含住粒欖咁,聽得我好辛苦

首頁

尾頁

跳至