懷孕前後

跳至

首頁
12345...23

尾頁

複式洋房

首先講我,其實係我未來老婆先岩,不過佢成日好倦,搵資料既責任就放左係我身上,寧願佢有時間就多 d 休息。

預產期 09 年 4 月尾,上星期打去 book 左贊育做產前檢查,9月30日將會係第一次見,過程約兩個幾 hour。到時岩岩係第十個 week。

呢度有朋友話 OSCAR 既期排得好密,有可能無得照。Ultrasound 都可能要 20-week 先照到...

我想知你地既經驗係點... 因為媽媽生 bb 時會 33 歲... 無論懷孕到咩階段都可以講下呀,甚至生完都得.. 只要係贊育檢查,瑪麗生就得喇!

大宅

好媽媽勳章

第一次產檢好似無得見醫生,量高、磅重、驗小便、量血壓、抽血、睇下短片,如果無咩特別就下次健康院覆診,要35歲以上先有Oscar做,大約20week會安排一次ultrasound,之後就無架啦!每次檢查都係驗小便、量血壓、見醫生,摸下肚就算。所以我建議你私家政府兩邊睇!

原帖由 excited.dad 於 09-9-14 12:23 發表
預產期 09 年 4 月,上星期打去 book 左贊育做產前檢查,9月30日將會係第一次見,過程約兩個幾 hour。到時岩岩係第十個 week。

呢度有朋友話 OSCAR 既期排得好密,有可能無得照。Ultrasound 都可能要 20-week 先照到...

我 ...

複式洋房

我見東區醫院生既媽咪們都有條 thread ,所以都想整個 贊育瑪麗 既 thread 比大家分享下呀。

大宅

好媽媽勳章

因為本身有問題,一發現有左就俾瑪麗醫生直接CALL 入院,亦都唔駛去贊育產檢,改為每次去瑪麗醫院專科門診做產檢。

每次次產檢都係磅重、驗小便、量血壓,唯一同去贊育不同既地方係我每次都要見醫生。OSCAR 都係去私家做,因為要過35歲佢地先會安排。ULTRASOUND 就安排左三次(番去贊育做),第一次係照STRUCTURE (20WEEKS左右),第二次就係28WEEKS,第三次未做,安排左係35WEEKS。

驗糖尿就會係番醫院,大約28-29WEEKS佢會叫你去飲糖水,要有心理準備,因為都幾甜。

複式洋房

終於有贊育/瑪麗既媽咪喇..

其實我 send 過 email 比一個HKU/瑪麗既 professor...

答覆如下:
”Prenatal diagnosis is done in Tsan Yuk Hospital, not in in Queen Mary Hospital. Antenatal clinics in Queen Mary Hospital is mainly for mothers who themselves have significant medical disease.

Dr. xxxxx”

其實即係無得偷雞,除非個媽咪本身係有咩特別狀況...

大宅

原帖由 excited.dad 於 09-9-14 12:23 發表
首先講我,其實係我未來老婆先岩,不過佢成日好倦,搵資料既責任就放左係我身上,寧願佢有時間就多 d 休息。

預產期 09 年 4 月尾,上星期打去 book 左贊育做產前檢查,9月30日將會係第一次見,過程約兩個幾 hour。到時岩岩係第十 ...

其實產檢同之前兩位媽咪講差唔多, 我都係頭幾次係贊育做產檢, 之後係健康院做產檢, 有幾間俾你揀, 不過要隔6星期先有一次, 所以我都係政府c+兩邊睇. 抽血就會第一次先會同你抽, 驗下梅毒, 乙形肝炎, aids, rh因子(仲有幾樣, 唔記得).第一次去, 我唔記得佢有無提你要留餐前小便, 因為要驗尿蛋白同睇下有無糖尿.

ultrasound - 我記得我3年前個陣有第一次登記有同我照, 但我今胎就無, 要等到照結構個陣先有得照, 所以整個孕期, 係贊育只有一次照ultrasound機會(如果無特別事的話), 但係我覺得設備就好過3年前.

oscar - 政府無同我check, 我都無係c+ check, 反而係樓上胡寶星夫人都check, 好似$1,300咁上下, 10 - 12wk check, 會抽血同照ultrasound, 因為抽血報告係high risk, 佢一日之後約我返去見e生, 解釋同埋話我聽有乜可以做, 個女e生麻麻地, 反而見完e生之後個姑娘就好好人, 佢再同我解釋16wk可以做多次抽血驗, 但係都係機會率, 如果真係要準確d, 可以抽羊水, 不過有流產風險, 跟住佢俾封信我叫我去贊育到約返個期再見e生, 係政府都抽羊水, 俾$1300做快速測試. (希望你順利唔駛攪咁多野)

飲糖水 - 好似係29 - 32wk又要返贊育一次飲糖水, 之後無乜事都應該係健康院做產檢

1 mon 10lbs 9oz

10wk4d 4.6cm                 2yr9mons 95cm
11wk5d 4.7cm
20wk6d 494g
29wk1d 1.48kg
37wk5d 2.97kg

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 joycebaby06 於 09-9-15 13:39 發表

其實產檢同之前兩位媽咪講差唔多, 我都係頭幾次係贊育做產檢, 之後係健康院做產檢, 有幾間俾你揀, 不過要隔6星期先有一次, 所以我都係政府c+兩邊睇. 抽血就會第一次先會同你抽, 驗下梅毒, 乙形肝炎, aids, rh因子( ...

我都book咗10月去產檢, 不過佢話可以食完嘢去, 果日只係抽血同見nurse only....無叫留餐前尿呀...

複式洋房

谷下人氣先... 我自己就無乜特別野講,因為一次都未去過,約左 30 號見第一次,見完後會講下個情況比大家聽。。

大宅

好媽媽勳章

呢個討論區好少港島媽媽,有都東區生,好少瑪麗生或贊育產檢架!所以你預左好少人回覆!

複式洋房

原帖由 大大妹 於 09-9-15 14:47 發表
呢個討論區好少港島媽媽,有都東區生,好少瑪麗生或贊育產檢架!所以你預左好少人回覆!

咁唯有等我地 check 完先再 post 番上來喇。我一個人好難頂得住,一陣就飄左過去第二頁。

男爵府

好媽媽勳章

我自己都係贊育做檢查,不過我會去私家生,第一次去都係抽血,驗小便,睇片,大約個半至兩個鐘,oscar我都係私家check既,之後去到20w就比我去瑪麗照結構,本來係贊育照,不過佢冇位,所以我要去瑪麗照,冇事之後就比我去左西營盤健康院,約28w就要返去贊育飲糖水,點知唔pass,所以依家都係反贊育做檢查~我自己覺得西營盤健康院d姑娘好d,佢地真係會同你傾下計,唔會好似好想你快d走
奀b仔9月16日出世啦~

大宅

第一次做產檢只係比生產資料&簡介一下流程, 安排埋20WK的結構性超聲波檢查, 咁就完架喇.

之後既產檢可能喺贊育或健康院, 贊育係見醫生唔係見姑娘, 孕婦或BB如無特別問題係唔會再安排照超聲波.

如果你太太係高齡會安排做OSCAR, 否則就需要去私家或預約贊育私家收費的OSCAR. (第一次做產檢有收費表派比你)

贊育既產前運動班好FULL架(WAITING LIST都好FULL), 尤其波波班, 要報就快手喇.

複式洋房

me too.
我已經去左第二次產檢. touchwood無咩, 佢會調番你落去健康院繼續做產檢, 至於照結構, 就安排左去贊育.
產檢都係見下醫生, 會測下bb心跳, 無得照u/s.
所以自己要安排番私家做.

複式洋房

我頭一二次係贊育, 之後會係健康院, 昨日去了, 真係好失望, 醫生同姑娘全程黑口黑面, 無笑容, 求其,是但,
我說我非常頭痛, 她說回我說, 我地係無設備幫你check,好多人無bb都成日頭痛, 總之你無高血壓, 我當你無事,,,,,,,

u sound 在20 周會做,
在瑪麗, 不過聽人說係十分求其的, 本人十分建議各媽媽一定要在私家驗,

原帖由 janelamm 於 09-9-15 15:59 發表
me too.
我已經去左第二次產檢. touchwood無咩, 佢會調番你落去健康院繼續做產檢, 至於照結構, 就安排左去.
產檢都係見下醫生, 會測下bb心跳, 無得照u/s.
所以自己要安排番私家做. ...

別墅

我BB都生左喇
我都係私家政府兩邊睇!
D COURSE記得有時時去聽下, 仲有無運動班!
我係瑪麗有照過結構, 好差下, 照左好耐, 最後都係要去私家照一照先安心!
不過瑪麗產房D姑娘幾好, 好NICE!

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 chloewongbb 於 09-9-15 16:23 發表
我頭一二次係贊育, 之後會係健康院, 昨日去了, 真係好失望, 醫生同姑娘全程黑口黑面, 無笑容, 求其,是但,
我說我非常頭痛, 她說回我說, 我地係無設備幫你check,好多人無bb都成日頭痛, 總之你無高血壓, 我當你無事,,, ...

如果你有血壓高,佢地就會好緊張,因為我上次就係有頭痛,血壓又高,差d要入醫院,好彩check第三次正常反先唔使入,你話佢地黑口黑面,我自己都覺得係架~ 真係睇下你好唔好彩,不過就唔係次次都咁差,我都有試過d醫生同姑娘好好,我記憶中兩次係好好既~
我都係瑪麗照結構,但係又ok喎~我仲照左兩次,第一次照照下呀b轉左身,要等一陣再照,咁我同我老公食左野又上去照過,前前後後照左40分鐘呀~初時我都諗住如果佢照得唔好我會去私家再照
講真我都覺得自己再出去私家check會好d,因為唔係次次都好彩遇到d好既姑娘同醫生~
奀b仔9月16日出世啦~

複式洋房

就咁睇,贊育 d 檢查好似好基本咁喎..

你地應該都係住中西南區,咁有無咩醫生做檢查好介紹呀?幾多錢?

複式洋房

我係dr Amy Wai照, 十分細心, 照40分鏟, 仲要係每一隻手指, 腳指都同你數, 十分專業, 不過她是一個非常靜的人, 又有時寸下你,不過我都無問題,
點都不過受政府醫生的氣,
我之前看馬靜怡, 十分差, 問十句回你六句,
十分趕, 等她一小時, 見你五分錘,,我唔會比錢人, 仲要比人趕,,

原帖由 excited.dad 於 09-9-15 16:45 發表

你地應該都係住中西南區,咁有無咩醫生做檢查好介紹呀?幾多錢?

別墅

原帖由 excited.dad 於 09-9-15 16:45 發表

政府檢查係呀, 用手摸咋..聽下心跳..咁就檢查完!!

我去余若星檢查, 都好細心, 同你數埋手指, 次次都有4D睇下..

大宅

好媽媽勳章

我係贊育照完結構,(只係confirm bb 個個器官都ok咋),我無出去私家再照。雖然個醫生係照既時候無同我數bb既手指,不過大路既野佢都話ok,咁我信佢。
咁由有左到依家大大話話照過十幾次ultrasound,應該都無咩問題既(我自己估架咋....)。
聽到有媽媽話瑪麗產房d 護士好好,我都安心d,因為始終第一次,又未試過,好多野都黎得比較緊張。

首頁
12345...23

尾頁

跳至