自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

同上

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

原帖由 bbcat 於 09-10-22 08:14 發表
同上

做咩會脫?不過就算有牙露出都要多幾個月先完全出晒
我女2001年1月8日QE出世  

大宅

原帖由 gloriap 於 09-10-22 08:29 發表

做咩會脫?不過就算有牙露出都要多幾個月先完全出晒

是換牙, 到現在佢連白色牙露出來, 都未有?why

子爵府

我囡囡都有一隻乳牙甩左兩個幾月仲未有任何動靜, 因為下門牙甩左好快就生出來, 所以哩隻咁耐未生我都開始驚, 但睇資料就話幾個月都係正常既。唯有再等下。

您好!由於親子王國及教育王國已禁止用戶於簽名檔內張貼來自其他網站之網誌、facebook群組或相簿等之連結,因此閣下簽名檔內容已被刪除。

大宅

吓? 唔係恆齒頂甩d乳齒架咩? 我細路時都係有新牙生出黎, 乳齒就鬆.

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

原帖由 bbcat 於 09-10-22 08:37 發表

是換牙, 到現在佢連白色牙露出來, 都未有?why

其實可尤得佢自己甩或鬆時自己黎,我哥同阿嫂(牙醫)話咋!所以我冇理
我女2001年1月8日QE出世  

子爵府

原帖由 yumiwan 於 22-10-2009 13:02 發表
吓? 唔係恆齒頂甩d乳齒架咩? 我細路時都係有新牙生出黎, 乳齒就鬆.

我個仔都係咁樣換咗兩隻下門牙(我個仔五歲半開始換)!
另外想問吓其他MAMI, 我個仔就嚟六歲,早兩個月開始出咗一隻大牙,是否正常?是否太早?而下一次是否換上門牙?
Thanks in advance!

大宅

我女都係甩咗上門牙側邊果2隻, 成半年都未出呀....!

男爵府

我個女都過左6歲,都末換牙啦,D牙仔仲好靚呀!過過人唔同架!

男爵府

我個仔上年甩咗隻門牙, 等到今個月先見佢生番出嚟, 足足等咗成年.

子爵府

熱血勳章

放心啦, 冇事架 ! 我仔係過來人, 嘻嘻 ! 因我仔之前又係咁 (現 9 歲), 當時換牙時, 2 隻上門牙甩左都差不多一年, 才長出來呀. 真係個個人唔同的.
當年我都好擔心, 因未見過 / 聽過, 點解咁耐才再換上恆齒麻.....到長出來後到現在, 兩隻門牙係超大隻, 可能係咁既原因掛, 所以咁耐才出...... 你耐心d再等下, 唔洗太擔心的 !

珍珠宮

我女隻門牙, 足足等左1年零8個月先出黎呀~~

大宅

唔該晒各位媽咪, 亞仔食野 已經比人慢好多, 冇牙食得仲慢, 我問牙醫: 是否不夠鈣質, 佢話唔係喎! 希望的牙快的生啦!

禁止訪問

男爵府

好多細路都係咁架!
唔使擔心.

水晶宮

畀面勳章

係呀 ~ 樓主唔洗擔心, 小朋友出牙有快有慢,
我仔果時都係成年幾先生番出黎咋.........

原帖由 Siuchoi 於 09-10-22 15:20 發表
我女隻門牙, 足足等左1年零8個月先出黎呀~~

大宅

thank you all ma ma

子爵府

原來咁多小朋友同我個女一樣喎, 亞女門牙兩側個兩隻牙"luck"左有1年2個月lu, 到而家都仲未見到有新牙出, 擔心到我死呀....

啱啱上個月去睇牙齒保健, 同e生講, 佢話應該無問題, 但我係咁擔心既, 就同佢照x-ray喎! 結果e生話見到隻牙係入面, 即係ok架, 叫我唔駛太緊張喎!!

首頁

尾頁

跳至