懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

而家 25 week , 昨天收到消息婆婆在廣州病逝 , 可唔可以出席喪禮...? 99 話拿舊姜去就 ok喎 , 媽媽話唔好....可以點做....?

大宅

好似話唔好,話大肚婆有四隻眼喎~~
但近親既話,我諗你考慮一下啦...

男爵府

我同你一樣﹐未夠3個月我老公個呀婆就過左身﹐我屋企人話最好唔好去﹐但我奶奶同老爺要我去﹐我好無奈噤都去左﹐帶舊薑﹐同埋果個“喇磨佬”叫買對紅筷子﹐之後一齊放喺雪櫃﹐等BB出世後﹐將舊薑掂一掂煲薑醋既醋。不過我唔知有無關係﹐我今胎麻煩好多﹐開頭又有作小產﹐要食安胎藥同打安胎針﹐跟住一直都有唔舒服﹐而家又話BB size比較細﹐我唔知關唔關果次去殯儀館事﹐因為講真﹐可能親戚既就唔怕﹐但果度唔係得你一個親戚辦事麻﹐所以如果你媽媽唔介意﹐我覺得呢d野都係可免就免﹗你情願生完後再去拜佢﹐親人一定會明白你既﹗我知其他人既喪禮就一定唔去得﹐但屋企人﹐你自己考慮下﹐以上只係我今次個人既經歷﹗因為我陀第一個時﹐我無都無事﹐莫講話作小產果d野﹐連腰痛都無﹐但今次就真係乜都有﹐病都多過人﹗

大宅

咁大肚可以去拜山嗎?

複式洋房

我認為無問題, 你自己覺得OK就可以.

別墅

其實都係睇你信唔信呢d 野既者.. 自己覺得ok 就去lor..
話晒自己既婆婆麻..

男爵府

how about visit people with new born?

is it okay to give gift & eat her 薑醋?

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

原帖由 ccwink 於 09-10-23 08:57 發表
而家 25 week , 昨天收到消息婆婆在廣州病逝 , 可唔可以出席喪禮...? 99 話拿舊姜去就 ok喎 , 媽媽話唔好....可以點做....?

我唔會去.. 雖然話親人百無禁忌, 但係始終路遠.. 老人家會明白架!

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

原帖由 bochuchu1 於 09-10-23 10:56 發表
咁大肚可以去拜山嗎?

如果要上山就唔好喇~
我去過一次, 唔係上山, 只係去青松觀
不過我家6299興3跪9扣, 跪完仲無人扶我! 又無人叫大肚婆唔駛跪~ 嬲得我呀!
跟住我同阿媽講, 佢叫我同99講話大肚唔去得, 費事多事喎!

(btw, 我6299一早拜成十次山架! 所以我一定要做d嘢等唔駛去)

大宅

我唔知大肚婆去唔去得, 不過山長水遠, 都唔係咁好, 況且你媽媽都叫你唔好去, 可唔可以叫你老公去呀, 好似我咁, 我大住肚連庵堂庄香, 我阿媽都唔駛我去, 但我覺得唔係既好, 就叫我老公代我同阿囝去表心意.

1 mon 10lbs 9oz

10wk4d 4.6cm                 2yr9mons 95cm
11wk5d 4.7cm
20wk6d 494g
29wk1d 1.48kg
37wk5d 2.97kg

複式洋房

你婆婆一定會明白, 生了之後,誠心去拜她吧!

伯爵府

其實睇你係咩宗教啦!通常基督教同佛教就百無禁忌既!其實好睇你自己個心點諗,如果去左你成日形住既話,就唔好去;反而如果你唔去個心反而唔安樂既,咪去囉!

如果從基督教角度講,上帝已經有晒所有安排,所以唔會因為你去一去白事而有咩改變。

而佛教既角度就係每人都因自己既業力而有自己既路 (包括肚裡面既bb,因bb已經係有生命),所以亦唔會因為你做d咩白事而改變佢既「命運」!

總之,隨心啦!

伯爵府

我陀大女時, 99 唔係度, 陀亞仔時又輪到 62 唔係度, 我兩個都冇去到. 學姑奶所講, 人家會明白, 雖然好似好迷信咁, 但好過將來有咩事先嚟賴就唔好啦.

別墅

don't go la

大宅

自己親人的話,應該要去,無問題的。

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原帖由 ccwink 於 2009-10-23 08:57 發表

如果你媽咪都話唔好,咁你咪等生完BB先去拜婆婆啦!

子爵府

我係你,我會去,始終都係婆婆,送最後一程呀。

我爺爺過身時,我都係6個月,駝住bb去醫院去賓儀館,咩嘢都做齊,bb出世後萬事大吉,我相信我爺爺保佑我地一家囉。

何況如果我唔去,我一定唔會原諒自己。

首頁

尾頁

跳至