母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

有邊隻奶樽可以排風,但易清洗,奶咀適合餵埋身食人奶呢?

大宅

I am using Dr. Brown

複式洋房

tommee tippee

別墅

原帖由 Joeydon78 於 09-10-23 22:26 發表
tommee tippee

我bb剛滿一個月,我用緊b-free奶樽配tommee tippee奶咀0moth,唔知點解佢總是飲唔切,一路飲一路漏晒d奶出來,而且奶樽好多配件,洗好耐,所以想轉,

我想問新型tommee tippee的奶咀是否同以前的款式不同?質地軟嗎? 而家用緊個隻好硬.由於無排氣管,會唔會同chu chu一樣比較多風呢? thx

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

我用NUK肥仔樽..
埋身BB都好肯啜

Karl  was born on 9th Oct 2009   Lok was born on 29th jun 2011

22:18   48cm long                         18:31   50cm long

大宅

原帖由 sophialing 於 09-10-24 02:10 發表
我用NUK肥仔樽..
埋身BB都好肯啜

問想肥仔樽同窄身樽有乜分別架呢?!?!?!

別墅

好媽媽勳章

你可以試下tommee tippee

複式洋房

I am using Chu Chu and I think it is good! My daughter can drink bottle and direct feed without confusion!

複式洋房

I am using Chu Chu and I think it is good! My daughter can drink bottle and direct feed without confusion!

大宅

我亞b都系多埋身餵 , 久5久飲o下水 , 都用過nuk大奶樽小奶樽 及Chu Chu 奶樽 , 現在就快三個月,當佢食慣人奶後 , 現在bb系唔鈡意食 nuk 大小奶樽 , 當然系唔關個樽事 , 系果奶樽嘴問題 , nuk d 奶樽嘴系扁d , 所以bb 大大o下就唔鈡意用 , 而chuchu 就好好多 , 比較似媽咪乳頭 , 所以bb 系鈡意用chuchu ,你買一個來用o下先 , nuk 我就真系唔讚成買 , 我果d 現在都好浪費 , 而且nuk大奶樽唔好 "揸" 手呀 !
而且 chuchu 奶樽系質地一定好過nuk啦 , 價錢都好似相差好遠 !

大宅

原帖由 做個好媽打 於 09-10-25 07:34 發表
我亞b都系多埋身餵 , 久5久飲o下水 , 都用過nuk大奶樽小奶樽 及Chu Chu 奶樽 , 現在就快三個月,當佢食慣人奶後 , 現在bb系唔鈡意食 nuk 大小奶樽 , 當然系唔關個樽事 , 系果奶樽嘴問題 , nuk d 奶樽嘴系扁d , 所以bb ...

咁你bb用Chu Chu飲奶係咪唔抗拒,照飲呢?哪一款奶嘴?
係咪母乳育兒始奶嘴?or乳膠奶嘴??
可否用chuchu奶嘴nuk 樽?
邊到有得賣?

我用緊nuk肥身奶樽,bb快三個月,開始唔肯用奶樽飲,我一向補開十幾安士奶,佢唔飲,體重下跌,我好煩惱.

大宅

回覆 1# bbJP 的文章

咁你快d 買一個chu chu 奶樽用呀 , 個奶嘴無分大細 , 應該只有一款,現在萬靈都有得賣 , 大約八十完一個 , 吉之島都有得賣 , 系日本o野 , 講真除了貴d之外都系唔錯!
至於我所指的大NUK 其實都系肥仔樽呀 , 我叫錯了大樽 ,我系買NUK消毒器送果六個 , 現在亞B唔肯食 , 今日情況一樣 , 死都唔肯食 , 一轉返用CHUCHU , 即刻食呀!我BB 都系就快三個月 ,你試o下啦 !

大宅

I use chu chu with 母乳奶嘴, it is very good and my daughter do not have confusion.

大宅

原帖由 做個好媽打 於 09-10-26 00:22 發表
咁你快d 買一個chu chu 奶樽用呀 , 個奶嘴無分大細 , 應該只有一款,現在萬靈都有得賣 , 大約八十完一個 , 吉之島都有得賣 , 系日本o野 , 講真除了貴d之外都系唔錯!
至於我所指的大NUK 其實都系肥仔樽呀 , 我叫錯了大 ...

thx!!
買左個黎試,ok!冇咁抗拒,但係食得好少咋,好多時70ml就唔肯再食 ,你bb食到幾多?
我買左乳膠嘴(黃色果種),都係幫助唔大.

大宅

我果個系男B 就快三個月 , 平均每次食一佰左右 , 我一般都系埋身餵....
你BB系男定女呀???

原帖由 bbJP 於 09-10-28 09:55 發表

thx!!
買左個黎試,ok!冇咁抗拒,但係食得好少咋,好多時70ml就唔肯再食 ,你bb食到幾多?
我買左乳膠嘴(黃色果種),都係幫助唔大. ...

大宅

原帖由 做個好媽打 於 09-10-29 14:35 發表
我果個系男B 就快三個月 , 平均每次食一佰左右 , 我一般都系埋身餵....
你BB系男定女呀???

我果個都係男B,又係就快三個月.我之前一直埋身餵+補奶,有時補到3-4安士架.而家佢唔肯用樽 ,不過chuchu已經好d,用nuk唔肯+cry.好彩你地介紹咋.所以我上網訂左d chuchu樽. D nuk晒都冇法. 你係咪埋身餵完即補奶??

大宅

醒目開學勳章

我用最平既Pigeon玻璃樽~~~

大宅

我第二個月開始都好少補奶粉比亞b , 我每三個鈡比佢食一次 , 亞b 大約食十多分鈡 , 但一定唔過十五分鈡 , 我估大約食到100 m多少少 , 因我有時會泵出來 , 大約知道系呢個份量 , bb 第二個月去健康院就有13.5 lbs , 現在都隔了一個月 ,應該都有15 lbs , 佢出世時系7.2lbs , 佢算是吸收型 !

原帖由 bbJP 於 09-10-30 17:02 發表

我果個都係男B,又係就快三個月.我之前一直埋身餵+補奶,有時補到3-4安士架.而家佢唔肯用樽 ,不過chuchu已經好d,用nuk唔肯+cry.好彩你地介紹咋.所以我上網訂左d chuchu樽. D nuk晒都冇法. 你係咪埋身餵完即 ...

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我想問下用chu chu母乳奶咀既媽媽,你地個BB初頭用時, 有冇啜唔到既情況?我阿B啜得好慢, 但佢埋身食又
OK 所以我唔個問題係邊, 而家冇再用呢隻奶咀, 覺得好浪費, 所以想問下你地有冇咁既情況, 睇下可唔可以遲D再比阿B試下

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 piggyccy 於 09-11-2 11:53 發表
我想問下用chu chu母乳奶咀既媽媽,你地個BB初頭用時, 有冇啜唔到既情況?我阿B啜得好慢, 但佢埋身食又
OK 所以我唔個問題係邊, 而家冇再用呢隻奶咀, 覺得好浪費, 所以想問下你地有冇咁既情況, 睇下可唔可以遲D再比阿B試下 ...

我pump落Chu chu瘦樽,再倒落Chu chu肥樽餵,一開始都有你咁既情況,不過習慣左就ok

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊