自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 TracyLTS 於 09-10-23 22:31 發表
我以先生的名義開了間公司,我在公司的職位是General Manager, 每月領取月薪,我問過稅局: 稅局話我係他的配偶,我的收入不能當公司的支出... :(
我覺得好唔公平呀,咁我有做過嘢,有人工,但又唔可以扣?

我應該點報稅先可以交 ...

我都識人, 佢自己間公司都有出糧俾佢老婆, 冇話唔得喎. 你不如再打去稅局問多次啦.
Latte, 又名臭TE或臭喵

大宅

Yeah !

原帖由 veronna 於 09-10-23 23:30 發表

我都識人, 佢自己間公司都有出糧俾佢老婆, 冇話唔得喎. 你不如再打去稅局問多次啦.

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

應ok

老細出糧比自己都ok架

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老

原帖由 TracyLTS 於 09-10-23 22:31 發表
我以先生的名義開了間公司,我在公司的職位是General Manager, 每月領取月薪,我問過稅局: 稅局話我係他的配偶,我的收入不能當公司的支出... :(

無錯,
你當然可以出人工,
但你或你老公支取嘅人工亦即是你們的收入,
因為你間不是有限公司,
所以公司利潤和人工會夾埋一個總數申報,
你們可以填寫個人入息課稅表,
申請兩人或子女免稅額減少稅款。

珍珠宮

有限公司係可以照扣!
無限公司係唔可以照扣,好似 zzdaphne 講咁做!

我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

伯爵府

是的!填個人入息課稅表,對自己有利 d!

原帖由 ZZdaphne 於 09-10-24 00:36 發表

無錯,
你當然可以出人工,
但你或你老公支取嘅人工亦即是你們的收入,
因為你間不是有限公司,
所以公司利潤和人工會夾埋一個總數申報,
你們可以填寫個人入息課稅表,
申請兩人或子女免稅額減少稅款。

...
凡勞苦擔重擔的人,
可以到我這裡來,
我就使你們得安息。

太 11:28

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

叻叻, 妳地一睇就知唔係有限公司!!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至