自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

男爵府

乜唔係企定定既咩?!

當然,如果係平時返工日子及繁忙時間就一定讓畀

人行.

我出post係因為,

依家成日見新聞話,小朋友好容易企得埋電梯邊而

夾到.咁大人就應該畀小朋友企中間.

我地一家三口出街,阿仔細,我地會左右傍實佢.

畀小朋友企中間,亦會時時提佢,

小朋友企得太近邊邊,會夾到腳,到時連腳都無埋.

.................................................

我係唔會理果d係我背後,係咁"責責責"聲既阿太,

阿叔.
做一個c9唔係易事.

珍珠宮

好媽媽勳章

香港人生活緊張, 幾時都趕時間, 係咁架啦, 我同阿仔搭電梯會比佢企前一級, 我係後面睇住佢.

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

係外國一般都係左行右企,如果唔趕時間咪企埋一邊,空出另一邊比d趕時間既人行上/落去,方便人哋又唔洗比人撞到,都幾好呀

男爵府

畀面勳章

咁樣比較安全又阻唔倒人

原帖由 echoo 於 09-10-23 22:41 發表
香港人生活緊張, 幾時都趕時間, 係咁架啦, 我同阿仔搭電梯會比佢企前一級, 我係後面睇住佢.

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

小朋友幾大呀? 如果細, 抱起佢會唔會安全一d ?

又或者繁忙時間既話: 父母一人一前一後 , 小朋友係中間企會唔會好d ?

(純粹個人意見)

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

抱起佢咪仲唔安全?單手抱你又抱唔穩,雙手抱又冇手扶. 如果唔係繁忙時間我會同阿仔平排一齊企可以安全D.

別墅

我會教自己仔女要為別人著想
讓一邊比有需要的人
日本果d文明國家的人民都係咁
我同時會叫仔女小心睇腳
每次搭電梯都提醒佢地
佢地自然會注意安全了

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

以前地鐵係suggest人地左行右企, 後來有人話電梯根本唔應該行, 地鐵就無再叫人企埋一邊, 但亦無叫人唔好行!
所以好多人依然覺得唔企埋=阻訂lor!

別墅

我覺得平排都唔安全,最好都係大人企前面,小朋友企後面(電梯向下)

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我同亞女搭扶手電梯 , 都係一前一後

上既時候 , 佢係前我係後 ,

落既時候 , 我係前佢係後 ,

永遠我都係做前鋒擋住果個

大宅

Agree & Support。

原帖由 echoo 於 09-10-23 22:41 發表

侯爵府

好媽媽勳章

me 3 提防d 大6友 都d 盲中中既人
原帖由 洛婷 於 09-10-23 23:20 發表
我同亞女搭扶手電梯 , 都係一前一後

上既時候 , 佢係前我係後 ,

落既時候 , 我係前佢係後 ,

永遠我都係做前鋒擋住果個

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

我會先選升降機

真係無可選擇之下

姑且暫時手抱
不要問國家能為你們做些甚麼,要問你們能為國家做些甚麼。Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 Charlotte_mom 於 09-10-23 23:11 發表
以前地鐵係suggest人地左行右企, 後來有人話電梯根本唔應該行, 地鐵就無再叫人企埋一邊, 但亦無叫人唔好行!
所以好多人依然覺得唔企埋=阻訂lor!

係呀, 好似話行電梯, 出左事, 保險唔保家

男爵府

我同阿女搭電梯會比佢企前一級, 我係後面捉住佢. 我都唔明, 點解唔可以企埋一邊, 其實養成好的習慣對自己&小朋友都好. 最憎見到2個成人一左 一右企係度傾計:;pppp:

翡翠宮

原帖由 nam802 於 09-10-23 23:41 發表
我同阿女搭電梯會比佢企前一級, 我係後面捉住佢. 我都唔明, 點解唔可以企埋一邊, 其實養成好的習慣對自己&小朋友都好. 最憎見到2個成人一左 一右企係度傾計:;pppp: ...

一家三口手牽手行街街仲難頂...你知小朋友腳步有幾快條街有幾寬架喇!

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

起碼日本係左企右行.

左行右企可能係以前英國人既嘢, "Stand on the "RIGHT" side". 而家係機電署出既指引, 叫人"緊握扶手, 靠右企穩", 因此, 而家再冇提"左行右企".

最近港鐵又將每級扶手梯噴左兩對腳板, 指示大家"勿站級邊".

原帖由 alicemic 於 09-10-23 22:43 發表
係外國一般都係左行右企,如果唔趕時間咪企埋一邊,空出另一邊比d趕時間既人行上/落去,方便人哋又唔洗比人撞到,都幾好呀

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

其實D人趕時間都唔差果1分半分鐘啦, 用扶手電梯點都係企定定對大家都安全D.

珍珠宮

2024年龍年勳章

原帖由 nicolwong 於 09-10-23 22:33 發表
我地一家三口出街,阿仔細,我地會左右傍實佢.

畀小朋友企中間,亦會時時提佢,

小朋友企得太近邊邊,會夾到腳,到時連腳都無埋.

你兩大一小平排站一級﹐咁你兩個大人隻腳小心太貼邊呀!
我覺得都係前後企好D﹐唔駛阻住趕時間既人。

大宅

有時一分半中可以岩岩趕到返公司ka,,有時就係差個一分中,,

我覺得真係驚既咪唔好企咁入囉....但又唔好係中間左著人,,小朋友體型有限遮,,

原帖由 小黑咪 於 09-10-24 00:07 發表
其實D人趕時間都唔差果1分半分鐘啦, 用扶手電梯點都係企定定對大家都安全D.

首頁
12345...12

尾頁

跳至