自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

前兩日朝早出門, 見到有個亞媽幫個仔拎書包返學, 個仔睇上黎係初中生, 仲要高過個亞媽, 個亞媽都唔係年紀大, 四十幾五十歲果D, 佢自己仲有個手袋WO, 個仔就兩手吉吉, 究竟係咪有需要幫個牛高馬大既仔拎書包呢?

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我只係我個b第一年讀學前班時幫佢拎過書包, 之後一路都係佢自己揹返學, 即使佢話好攰, 我都只會幫佢拎起啲功課, 但書包一定要佢自己揹, 呢啲係佢地既責任

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

K2亞仔開始自己搞掂,反而E家上咗小學都有時幫佢拎吓,個書包真係好重.
mouth: mouth:

原帖由 irene_mcmug 於 09-10-23 22:47 發表
前兩日朝早出門, 見到有個亞媽幫個仔拎書包返學, 個仔睇上黎係初中生, 仲要高過個亞媽, 個亞媽都唔係年紀大, 四十幾五十歲果D, 佢自己仲有個手袋WO, 個仔就兩手吉吉, 究竟係咪有需要幫個牛高馬大既仔拎書包呢? ...

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我只係間唔中幫呀仔攞
呀仔而家小一
呀仔都知道自己既野自己攞
但我就見呀仔同學仔就全天候都係佢mami攞既

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

大大吓佢已經唔使你同佢攞啦 怕比同學見到笑佢 ~ 啱啱今晚就發生咗呢件事

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 irene_mcmug 於 09-10-23 22:47 發表
前兩日朝早出門, 見到有個亞媽幫個仔拎書包返學, 個仔睇上黎係初中生, 仲要高過個亞媽, 個亞媽都唔係年紀大, 四十幾五十歲果D, 佢自己仲有個手袋WO, 個仔就兩手吉吉, 究竟係咪有需要幫個牛高馬大既仔拎書包呢? ...

同我家姐一樣呀! 佢個女係中一生,要帶書包同樂器返學,個女都話自己拎到,家姐成日話好重好重,要幫個女拎,仲要係自己大廈搭立都要有佢陪,成日擔心有色狼! 可能我未有仔女啦,覺得好誇張!

子爵府

醒目開學勳章

小一至小三就有時佢有時我拎,小四開始就佢自己拎啦...我頂多幫佢拎晝袋囉

男爵府

我想幫我個女拎, 因為我覺得對佢太重啦

但係佢唔俾我拎...

我個女只係N1 咋
THE CORDS ARE NEVER REALLY CUT.

男爵府

好媽媽勳章

仔仔小三, 我入學校先俾書包仔仔咩, 仔仔要行3層樓梯, 佢自己拎食物袋.

雖然已經係7仔書包, 不過我覺得依然唔應該係發育時期要負荷既重量, 我會到小六.

男爵府

我前幾日都見到一樣情景, 亦都心唸, 佢個女起碼有15歲 (有5呎4、5吋高, 個樣都大)啦, 仲幫個女拎書包, 現在啲年青人好似殘廢咁, 吔都唔識做架啦

男爵府

畀面勳章

我教細路...由細到大自己書包自己揹...阿媽唔係苦力...驕生慣養棧累咗佢

子爵府

K1間中有幫佢拎書包,由K2無佢拎咁滯,佢都like自己揹書包~

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

幼稚園一路都自己揹,小一起佢自己執好書包我會俾環保袋佢分開吓,多叫佢放功課袋;書包唔重我女會自己揹番;而家小三仲多我幫佢揹都膊頭痛,咁咪每人揹袋 要俾番d野佢負責番;62有時湊,我個女唔俾阿爺拎(我地叫佢唔好)响街大聲話佢好似我女做錯咁 因太重啦!所以要佢一定分開每人拎袋!而家好多買有得拉嘅書包;有時見小五小六家長/老人家送番學仲要幫佢揹我都覺好似過份咗d:;pppp:

我女2001年1月8日QE出世  

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

個囡小學時書包好重,連我同c6覺好重,佢好瘦,得6x磅,書包就1x磅,我會抽一部分書拎,佢"咩"書包,去到學校門口,再放書入書包,係麻煩d,但係佢有責任"咩",我會同佢減輕負擔,因為實在太重,佢太瘦,驚佢寒背.到小六佢唔肯,全程自己"咩"見佢背脊平時挺唔直.到中學書包一樣咁重,日日都打羽毛球,見佢背脊先直番.

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 nam802 於 09-10-23 23:12 發表
我前幾日都見到一樣情景, 亦都心唸, 佢個女起碼有15歲 (有5呎4、5吋高, 個樣都大)啦, 仲幫個女拎書包, 現在啲年青人好似殘廢咁, 吔都唔識做架啦

因為俾人縱壞左囉.

我冇幫過牛仔拎書包, 以前有菲姨姨既時候, 我都唔俾佢幫牛仔拎書包架, 呢個係牛仔既責任. 後來升小學冇用傭, 我接佢既時候會見佢好多書,好重既話都係抽幾本重既書出黎幫佢拎, 書包一定要佢自己馱.

有時見到d學生當左奉旨咁, 一放學就將個書包除落黎, 好似阿媽或者係菲傭係老馮同佢拎書包咁.
Latte, 又名臭TE或臭喵

水晶宮

好媽媽勳章

阿仔幼稚園時反而唔洗我拎,但上左小一個書包實在太重,C6落左命令要我幫阿仔拎,因為阿仔揹起個書包要彎起條腰先平衡到...
我揹左個幾星期,右手長期麻痺......
所以今年暫時都會係我拎,出年再睇下點先....
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

大宅

Domestic helper assisted him up to primary six because the school bag was really so heavy.

珍珠宮

BK Milk勳章

由n1到而家k3都係自己拎,要佢對自己既野有責任

男爵府

原帖由 monchan 於 09-10-23 23:16 發表
我教細路...由細到大自己書包自己揹...阿媽唔係苦力...驕生慣養棧累咗佢

AGREED

我個女 N班 開始已經自己揹書包, 我唔會叫工人同佢揹, 這是她自己的責任。

男爵府

同時間落到低層有另一個同樣似初中生既男仔入左LIFT, 我最記得佢出大廈時係趁前面對拎書包母子推門出去大廈門未山埋果條'啦', 好勉強又好快速咁閃身出去, 我心諗, 而家D細路洗唔洗咁懶, 唔驚夾死咩

首頁

尾頁

跳至