自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

我外家幾年無請工人,今日新請一個印印到咗我外家,,,佢竟然係咁叫我做'小姐'囉!mouth: mouth: mouth: 搞到我周身唔自然,好似尷尷尬尬咁...講真我以前咁多個工人個個都跟我屋企人直叫我中文名(當然最後一隻字啦,唔會全名)....突然係咁俾人嗌小姐...真係好唔慣囉!

P.S. 呢個工人係我老豆個老友之前個工人黎,响我老豆老友屋企做咗接近廿年,因為少主人已經大個仔大個女,屋企無人要佢湊,所以我老豆老友直接介紹個工人黎我外家度做.

男爵府

畀面勳章

我媽屋企既工人都係叫我做小姐,仲要係「大小姐」,因為我仲個妹
係我媽叫佢咁叫既,因為工人叫我媽做太太,如果叫我做X太好似好生疏,叫我名阿媽話又大無細(其實我無所謂),最終係我媽決定
平平安安  快快樂樂  健健康康

侯爵府

好媽媽勳章

靚女 阿sir 就叫靚仔
原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-10-23 23:04 發表
我外家幾年無請工人,今日新請一個印印到咗我外家,,,佢竟然係咁叫我做'小姐'囉!mouth:mouth:" /> mouth:mouth:" /> mouth:mouth:" /> 搞到我周身唔自然,好似尷尷尬尬咁...講真我以前咁多個工人個個都跟我屋企人直叫我中文名(當然最後一隻字啦, ...

侯爵府

哈哈....咁咪益咗妳囉
咁妳有無兄弟架? 叫 "少爺" ?

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-10-23 23:04 發表
我外家幾年無請工人,今日新請一個印印到咗我外家,,,佢竟然係咁叫我做'小姐'囉!mouth:mouth:" /> mouth:mouth:" /> mouth:mouth:" /> 搞到我周身唔自然,好似尷尷尬尬咁...講真我以前咁多個工人個個都跟我屋企人直叫我中文名(當然最後一隻字啦, ...

水晶宮

原帖由 ShinTeresa 於 09-10-23 23:58 發表

有新意喎!如果工人咁嗌我做靚女相信我會好受~~~哈哈!!

水晶宮

原帖由 SmileFoReVeR 於 09-10-24 00:08 發表
哈哈....咁咪益咗妳囉
咁妳有無兄弟架? 叫 "少爺" ?

頭一次聽到有工人咁樣稱呼我做'小姐',佢又真係勁好服侍, 我仔倒瀉玩具又即刻仆倒埋去執,搞到我要叫住佢,唔俾佢幫我仔執,要我仔自己執番好(我仔十一歲喇..............),跟住頭先我番完夜學(我讀日文),番去地鐵站閘口接我仔,遠處又是重現我仔五六七八年前既經典場面-----我仔步履輕盈咁跳埋黎等入閘, 個工人幫我仔揹書包...........................!!! 我即時鬧爆我仔,叫佢自己揹番,唔好要姐姐幫佢揹,個工人仲四萬咁口好有禮又客氣咁話唔緊要啦,等我幫佢揹啦~~~ 我唔想依家工人再現,我屋企又是多番個大少爺出黎囉! 頭先我係咁恐嚇我仔話,如果你一見到公公有工人就乜都旨意工人幫佢揹書包同執野,佢(我仔)一定即刻變肥豬(我仔呢期注重形象,積極減肥中...成百幾磅呀...大佬!!!)~~~~!!!

mouth: 到我仔入咗閘要走時,個工人仲猛咁重覆同我講:"bye bye 小姐...bye bye 小姐" OMG!!!

水晶宮

原帖由 moyochan 於 09-10-23 23:53 發表
我媽屋企既工人都係叫我做小姐,仲要係「大小姐」,因為我仲個妹
係我媽叫佢咁叫既,因為工人叫我媽做太太,如果叫我做X太好似好生疏,叫我名阿媽話又大無細(其實我無所謂),最終係我媽決定 ...

係啦,我頭先都有諗呢個問題...實情我應該俾佢KEEP住咁嗌我小姐好D,定係叫佢嗌我英文名會好D呢?

嗌我做小姐可能同佢KEEP住保持一定距離,等佢唔會無大無細,唔會日後做埋D過份或無禮貌野...定係俾佢嗌我英文名,close D,等大家friendly D又自然D咁呢?

坦白講,咁我以前D工人嗌開我中文名(唔係全名,只係亞茵咁嗌我),佢地又真係幾無大無細,會拎我D野黎用,會拒絕做我要求佢地做既事...似朋友多D咁.

侯爵府

畀面勳章

跟d侄叫"姑姐"

水晶宮

原帖由 muicc 於 09-10-24 01:20 發表
跟d侄叫"姑姐"

咁叫都幾好...親切D!似一家人咁!

珍珠宮

原帖由 ShinTeresa 於 09-10-23 11:58 PM 發表

好主意...
現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

男爵府

原帖由 muicc 於 09-10-24 01:20 發表
跟d侄叫"姑姐"

我都覺得幾好, 叫小姐唔係幾自然。

大宅

mum

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

叫‘太太’

男爵府

好媽媽勳章

印印同賓賓都無所謂, 佢都係你教乜佢叫乜.

老公舅父請左幾十年既工人(已係60+既婆婆), 仲叫老公做表少, 叫我表少奶, 真係攞命, 我話不如叫名, 佢好似叫唔順口.

大宅

你工人係賓or印, 定係本地人? 如是賓, 通常都叫mom..

[quote]原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-10-24 01:08 發表

水晶宮

原帖由 milkmilk071213 於 09-10-24 11:52 發表
你工人係賓or印, 定係本地人? 如是賓, 通常都叫mom..

[quote]原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-10-24 01:08 發表

係印印黎架~~~之前未黎我外家前佢已經响香港做咗十幾廿年工人架喇~~~唔知係咪對上嗰家人慣咗叫佢咁稱呼僱主家人,所以黎到又係咁叫我地...~"~

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

係叫小姐架!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-10-24 01:01 發表

頭一次聽到有工人咁樣稱呼我做'小姐',佢又真係勁好服侍, 我仔倒瀉玩具又即刻仆倒埋去執,搞到我要叫住佢,唔俾佢幫我仔執,要我仔自己執番好(我仔十一歲喇..............),跟住頭先我番完夜學(我讀 ...

你個仔咪係"孫少爺"

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我妹個印印叫我做奶奶架

水晶宮

原帖由 小倩 於 09-10-24 13:51 發表

你個仔咪係"孫少爺"

XDXDXD 咁我屋企D貓呢~~~佢應該點稱呼~~~嘻嘻!!!

佢再係咁叫我,我真係覺得自己去咗古代民初嗰D年代..嗌小姐真係太過古色古香...頂唔順...^^

首頁

尾頁

跳至