烹飪搵食

跳至

首頁
12345...17

尾頁

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

第一次由我嚟貼圖先

呢個係白汁蜆肉火腿長通粉, 個白汁係第一次自己做, 好好味, 好正, 好食過用罐頭磨菇忌廉湯煮架

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

呢個係焗洋蔥牛肉粒

大宅

我想問下點樣整d相上去架?
可唔可以教下我呀?
再烦,也别忘微笑;再急,也要注意语气; ­
再苦,也别忘坚持;再累,也要爱自己。

水晶宮

原帖由 kinbb媽咪 於 09-10-24 00:21 發表
我想問下點樣整d相上去架?
可唔可以教下我呀?

你按回應/回覆時, 有個icon係正方形, 裏面好似一棵樹既綠色物體, 你click入去, 會叫你'輸入圖片鏈接地址'的, 咁你要輸入返你既圖片既'位址', 按提交就可以架啦...
但首要問題係你張相一定要upload左上互聯網, 否則貼唔到架, 另外, 你張相upload左上互聯網後, 只要用mouse移去幅圖, right click後按內容, 你會見到張圖既'位址', 你high light左佢, 再copy, then跟以上步驟做就可以
希望你明白啦~

大宅

我又貼 - 鳳梨卷

大宅

多謝你咁詳細的解說。
但我唔識張圖片upload上互聯網,你可唔可教埋我?真係唔好意思!
原帖由 uhtcl2006 於 09-10-24 00:28 發表

你按回應/回覆時, 有個icon係正方形, 裏面好似一棵樹既綠色物體, 你click入去, 會叫你'輸入圖片鏈接地址'的, 咁你要輸入返你既圖片既'位址', 按提交就可以架啦...
但首要問題係你張相一定要upload左上互聯網, 否則 ...
再烦,也别忘微笑;再急,也要注意语气; ­
再苦,也别忘坚持;再累,也要爱自己。

水晶宮

原帖由 Ianmammy 於 09-10-24 01:05 發表
我又貼 - 鳳梨卷

水晶宮

原帖由 kinbb媽咪 於 09-10-24 01:06 發表
多謝你咁詳細的解說。
但我唔識張圖片upload上互聯網,你可唔可教埋我?真係唔好意思!

每個網站上載相片都唔同, 好難教你架bor, 你不如講下你想upload啲相去邊好過啦

珍珠宮

畀面勳章

鮮茄中蝦

大宅

好媽媽勳章

光波燒鴨

大宅

好媽媽勳章

利賓納 cheese cake

男爵府

大廚勳章

菠蘿炒飯釀雞

yeah! 貼到啦!

侯爵府

醒目開學勳章

咁得意既, 利賓納都可以整蛋糕

原帖由 viva 於 09-10-24 09:55 發表

侯爵府

醒目開學勳章

嘩, 你好勁呀, 炒完飯仲要醸埋入隻雞入面!!!

原帖由 SEricsson 於 09-10-24 09:58 發表
?ib_____D7s4eG893

菠蘿炒飯釀雞

yeah! 貼到啦!

男爵府

大廚勳章

我好有興趣呢個recipe, 因我家三個大小男孩都愛利賓納.

原帖由 viva 於 09-10-24 09:55 發表

男爵府

大廚勳章

原先想釀薯仔, 但係因為有太多飯剩, 所以就釀炒飯. 焗完隻雞, 有飯有餸, 咁就一餐! 都因為貪方便

原帖由 happypiano 於 09-10-24 10:01 發表
嘩, 你好勁呀, 炒完飯仲要醸埋入隻雞入面!!!

大宅

好媽媽勳章

利賓納芝士蛋糕食譜

用利賓納做cheese cake 好方便架, 又好味 , 你整完之后post上黎比我地睇o下

食譜如下:

利賓納芝士蛋糕
餅底
消化餅100克 牛油50克(溶)

餅餡
忌廉芝士 250克 糖40克 利賓納160克 魚膠粉15克 水70克 淡忌廉120克

餅面
魚膠粉 12克 水150克 利賓納110克

1. 將消化餅放入袋里壓碎,加入溶牛油攪勻. 將 餅碎倒入包好保鮮紙的慕絲圈,用匙壓平,置雪櫃冷藏至硬.
2.忌廉芝士及糖打王滑身,分次加入利賓納,攪勻.
3.魚膠粉加水攪勻,座熱水溶化後,加入利賓納忌廉芝士漿中,攪勻.
4.淡忌廉打至滑身,加入利賓納忌廉芝士漿中,攪勻至順滑.
5.取出餅底,倒入利賓納忌廉芝士漿,置雪櫃冷藏2小時至凝固.
7.取出蛋糕,魚膠粉加水攪勻,座熱水溶化後,加入利賓納,攪勻.
8.倒在餅面上,置雪櫃冷藏2小時至餅面凝固.

原帖由 SEricsson 於 09-10-24 10:04 發表
我好有興趣呢個recipe, 因我家三個大小男孩都愛利賓納.

侯爵府

醒目開學勳章

今次真係多得你唔少了............. 我有排都唔駛得閒啦!!! 睇完d圖已經好想食了....

原帖由 uhtcl2006 於 09-10-23 22:11 發表

第一次由我嚟貼圖先

呢個係白汁蜆肉火腿長通粉, 個白汁係第一次自己做, 好好味, 好正, 好 ...

珍珠宮

畀面勳章

SEricsson 味 菠蘿炒飯釀雞 靚到好似買番黎咁, :-P 好想跟住整

淨係睇到相, 食譜做法你地有無寫blog架, 有就修改個人資料, 加番自己blog 條link, 等大家可以去睇下

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 SEricsson 於 09-10-24 09:58 發表
?ib_____D7s4eG893

菠蘿炒飯釀雞

yeah! 貼到啦!

嘩..... 好正喎!
係咪好難整架??
可唔可以分享食譜呢??

首頁
12345...17

尾頁

跳至