想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章 陪月勳章

T字頭婦科探熱針同水銀有分別, 咁係信T字定係水銀好呢???相差都有0.4度架..相差都算遠..依家攪到我好鬼亂.....mouth:

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

咁你係量邊樣先? 可能你再量第2次時, 身體已經算warm up左, 所以有出入都唔出奇.

T字頭婦用電子探熱針, 要以第2次響既溫度再作準. 有2個位小數, 較容易睇到溫度變化.

大宅

好媽媽勳章 陪月勳章

我都係同一時間放入口, 但都有分別..咁係咪即係T字牌壞左呢?我仲係新買架...

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 idoris 於 09-10-24 08:34 發表
我都係同一時間放入口, 但都有分別..咁係咪即係T字牌壞左呢?我仲係新買架...

2支溫度分別係幾多讀數?

你係咪放係脷底正中央? 電子果支, 係咪等第2次響才取出?

或者你照mark 住 2個數先, 到時再比較下

大宅

好媽媽勳章 陪月勳章

原帖由 miffymiffy 於 09-10-24 09:05 發表

2支溫度分別係幾多讀數?

你係咪放係脷底正中央? 電子果支, 係咪等第2次響才取出?

或者你照mark 住 2個數先, 到時再比較下

都相差左0.4度..因我既體溫應該係上升, 但電子嗰支就跌左, 所以咪試左幾日作比較, 點知就有時有相差, 有時只係相差0.1..但我覺得0.4度相差得太遠了~
我係兩支都放係中央的, 同都係第二次響才一齊取出的, 但我今日打了去美康總office, 有個姓麥既先生D態度超衰呀...><..激死~

大宅

好媽媽勳章

死囉,乜用電子探熱針要第2次響先算家,但個護士無同我講呀,只同我講響就可以睇temp,咁我check呢幾日咪唔準囉?

瑪瑙宮

原帖由 tingbobo 於 09-10-24 15:07 發表
死囉,乜用電子探熱針要第2次響先算家,但個護士無同我講呀,只同我講響就可以睇temp,咁我check呢幾日咪唔準囉?

T字頭果隻係.

瑪瑙宮

原帖由 idoris 於 09-10-24 13:44 發表

都相差左0.4度..因我既體溫應該係上升, 但電子嗰支就跌左, 所以咪試左幾日作比較, 點知就有時有相差, 有時只係相差0.1..但我覺得0.4度相差得太遠了~
我係兩支都放係中央的, 同都係第二次響才一齊取出的, 但我今日 ...

咁佢肯唔肯同你換過支 ?

大宅

好媽媽勳章 陪月勳章

原帖由 miffymiffy 於 09-10-24 17:19 發表

咁佢肯唔肯同你換過支 ?

佢話有個陳生會再聯絡我喎..但佢D態度真係衰到不得了呀~
我係係彭EC度買既,咁我見美X咁衰咪試下打去彭EC度問下囉, 佢親自覆我..解釋得都好清楚, 佢仲叫我帶支探熱針比佢睇下, 如果佢都覺得有問題會同我換返喎~ 咁條氣都順返D....其實我想問下係咪水銀嗰D真係會準D呢?因為我睇書係咁講~

瑪瑙宮

原帖由 idoris 於 09-10-25 02:44 發表

我係係彭EC度買既,咁我見美X咁衰咪試下打去彭EC度問下囉, 佢親自覆我..解釋得都好清楚, 佢仲叫我帶支探熱針比佢睇下, 如果佢都覺得有問題會同我 ...

電子出錯有機會會有 , 水銀就會根據你既體溫而變化, 較少會錯.

男爵府

原帖由 idoris 於 25-10-2009 02:44 發表

我係係彭EC度買既,咁我見美X咁衰咪試下打去彭EC度問下囉, 佢親自覆我..解釋得都好清楚, 佢仲叫我帶支探熱針比佢睇下, 如果佢都覺得有問題會同我 ...
一般醫生都建議用水銀針, 較穩定

大宅

好媽媽勳章 陪月勳章

Thanks~
所以我依家兩支都有用..一齊mark低..

首頁

尾頁

跳至