懷孕前後

跳至

首頁

尾頁
y

男爵府

大家可否俾意見,第一次睇普通定婦科診所

(1) 如果自己屋企驗到有咗,最好有幾星期先去私家睇好呢!

(2) 但我一直睇開政府內科覆診,醫生話發現懷孕要提早返去睇,但要拎醫生紙証明,咁我應該睇普通診所定婦科診所好,但睇婦科又可以順便照下個胎有無心跳,但聽人講出名婦科醫生預約要等好耐先有得睇,都唔知點揀好

(3)想知有醫生紙証明,第一次登記,應該去政府醫院定健康院預約呢,兩者有乜分別,同埋第一次登記係未去反婦科個層登記就得,第一次檢查幾時有得睇

(4)第一次登記要帶乜文件

Thank you

大宅

CONGRATS!

我自己一CHECK到有,第2日就去普通私家醫生度CHECK,$100,唔洗去婦科醫生架,都唔會咁快照U/S,婦科要預早BOOK,又貴好多,普通科醫生CHECK完會比張懷孕證明,拎去政府登記就OK.

聽人講去健康院登記快好多,我之前唔知,去左瑪加烈婦產科登記,第1次要等成2個月先有得睇,人地話健康院1個WK就有,同埋去左2,3次醫院檢查,佢都係叫我番健康院,所以我覺得一開始去健康院好似好D,即使你有咩特別情況,健康院都係REFER番你去醫院,無咩分別

去婦產科私家檢查,實幫你照U/S,但太早未照到BB架, 我果時4WK多照第1次,只見到胎囊,要等到6WK幾再照先見到BB同心跳, 浪費左六百幾呀....所以約大概6WK多D時照就差唔多

我下個月生啦! 見到你的問題,回想番啱啱有左時都同你一樣有呢疑問,感覺好得意, ENJOY YOUR PRAGNENCY! :D

大宅

第1次登記帶身份證同醫生比你的懷孕證明就可以了
y

男爵府

原帖由 natabie 於 09-10-24 08:48 發表
CONGRATS!

我自己一CHECK到有,第2日就去普通私家醫生度CHECK,$100,唔洗去婦科醫生架,都唔會咁快照U/S,婦科要預早BOOK,又貴好多,普通科醫生CHECK完會比張懷孕證明,拎去政府登記就OK.

聽人講去健康院登記快好多,我 ...

natabie:

好感激妳呀,解答我長問題,明白了,但請問去普通診所睇,一入去點同護士講呀,張醫生紙有無寫埋預產期,係未多數收$100走得,另外,如果遲些抽血驗唐仕,最適合幾星期做,是否每間政府醫院都有得驗,打電話去個間婦科部門預約是嗎,有無話分年齡限制先做,thank you

祝妳順利生個肥肥白白健康BB,到時BB一定好孝順父母

y

男爵府

原帖由 y 於 09-10-25 06:39 發表

natabie:

好感激妳呀,解答我長問題,明白了,但請問去普通診所睇,一入去點同護士講呀,張醫生紙有無寫埋預產期,係未多數收$100走得,另外,如果遲些抽血驗唐仕,最適合幾星期做,是否每間政府醫院都有得驗,打電話去個間 ...

唔該有無人知呀

男爵府

natabie:

好感激妳呀,解答我長問題,明白了,但請問去普通診所睇,一入去點同護士講呀,張醫生紙有無寫埋預產期,係未多數收$100走得,另外,如果遲些抽血驗唐仕,最適合幾星期做,是否每間政府醫院都有得驗,打電話去個間 ...

$100得唔得唔知,視乎你睇開既家庭醫生收幾錢,但一定平過睇婦科,我果時唔識,第1次睇左婦科,照埋陰照要$700. 你去睇普通醫生,佢都係驗尿啫(應該唔會抽血卦),應該有限錢.

驗oscar通常起12weeks做,你約7-8weeks開始睇婦科,醫生會幫你約. 政府要35先可以免費做,如果35以下要自己睇私家或自費到沙田威記做

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

natabie:

我去睇婦科check, 不過你去普通醫生度check, 佢都應該會叫番你去睇婦科會check得清楚d. 至於醫生紙有無寫埋預產期, 婦科一定會有.

而唐仕 (oscar test), wk11-wk13內check係最好.
不過我唔係睇政府醫院, 我係睇私家, 所以唔知係咪間間政府醫院都有得去check.

希望幫到你啦.

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 macvn123 於 09-10-27 08:34 發表

$100得唔得唔知,視乎你睇開既家庭醫生收幾錢,但一定平過睇婦科,我果時唔識,第1次睇左婦科,照埋陰照要$700. 你去睇普通醫生,佢都係驗尿啫(應該唔會抽血卦),應該有限錢.

驗oscar通常起12weeks做,你約7-8weeks開始睇 ...

有d$100就ok
不過我試過普通科驗孕收左我$300
我係專科產檢都係$380咋

大宅

補充少少, 第一次去健康院 / 醫院 要帶埋你c6嘅id copy 同 你嘅住址證明, 驗孕報告可以睇私家 or 政府都可以, 又或者你直接打去醫務所問佢地收幾錢, 求其搵間平嘅就ok, 因為你只係想要佢張証明, 我之前就睇咗$250, 我估個個醫生收費唔同, 你自己考慮一下啦
y

男爵府

原帖由 macvn123 於 09-10-27 08:34 發表

驗oscar通常起12weeks做,你約7-8weeks開始睇 ...

唔該晒,如果34大肚,35預產期,政府係未都無得免費驗oscar,如果自費係政府同私家收費幾錢呢

大宅

natabie:

唔洗客氣! 去普通診所,登記時同姑娘講想驗孕,佢會比個樽仔你去洗手間留小便,比番佢之後等一陣有結果見醫生。佢地都係用類似我地自己買的棒棒驗, 我個醫生有同我用last m 計預產期,寫埋係信上面,但如果你唔sure last m 日期or 一向唔準就計唔到。

唐氏我唔記得幾多wk check, 好似around 12 wk, 不過要早book, 我去威院做oscar,早一個月左右要book,35以上產婦免費驗好似不是oscar,係抽羊水驗,100%準但有1%流產風險, oscar係驗血同照u/s, <90%準,0%流產風險, hope it can help u!

男爵府

原帖由 y 於 09-10-28 01:05 發表

唔該晒,如果34大肚,35預產期,政府係未都無得免費驗oscar,如果自費係政府同私家收費幾錢呢

咁樣應該冇得免費驗oscar,我記得威記收$1200-$1400,我自己去私家驗就$1200,價錢差唔多,不過威記好似即日知,私家就要等1-2日.
y

男爵府

原帖由 macvn123 於 09-10-28 08:53 發表

咁樣應該冇得免費驗oscar,我記得威記收$1200-$1400,我自己去私家驗就$1200,價錢差唔多,不過威記好似即日知,私家就要等1-2日.

唔該晒,請問如果有咗7至8星期,去威記預早Book定驗oscar有無問題,會太早嗎?(怕遲book無位),係威記book需要出示醫生紙証明嗎,要上幾樓,係未上到去同登記員講就得,

相反,如果去私家,一定要去婦科診所嗎,除了抽血驗oscar,仲有乜要做,thank you

大宅

我那時4週都去左威記登記,佢會俾第一次產檢時間你,你攞左d文件再到健康院排期(好似要8-10週先可以去)。至於oscar無記錯應在威記2樓15號房,你或者問一問詢問處的姑娘,再去那間房敲門登記就得啦。

原帖由 y 於 09-11-1 01:11 AM 發表

唔該晒,請問如果有咗7至8星期,去威記預早Book定驗oscar有無問題,會太早嗎?(怕遲book無位),係威記book需要出示醫生紙証明嗎,要上幾樓,係未上到去同登記員講就得,

相反,如果去私家,一定要去婦科診所嗎,除了抽血驗os ...

男爵府

原帖由 y 於 09-11-1 01:11 發表

相反,如果去私家,一定要去婦科診所嗎,除了抽血驗os ...

我住九龍,威記唔方便,所以我睇左私家. 除左政府登記之外,相信你都會睇私家,你檢產果時可以問下醫生,佢有得做的話你可以同叫約時間,佢冇得做會介紹你去其他診所做.

check既時候主要係驗血+照u/s度頸皮.

首頁

尾頁

跳至