自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

小朋友几歲学加數?有無好教法

有無自製poster,可供貼在牆上

珍珠宮

原帖由 siemens 於 09-10-24 10:28 發表
小朋友几歲学加數?有無好教法

有無自製poster,可供貼在牆上

k2
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我女兩歲幾開始學加減數
唔係有心教佢㗎
因為佢平時食飯唔多
成日食幾啖就話食完
結果就成日同佢講食多十啖就可以落地
咁佢食咗一啖時,就同佢一齊計仲有幾多啖可以落地(數手指)
慢慢咁就學識加減數啦

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

我個仔而家k2, 我都開始教佢喇, 無咩特別 , 只不過用佢最鐘意的糖果, 例如話爸爸有 2粒, 媽咪有3粒, 你有1粒, 加埋有幾多呀, 佢又識喎

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實大家用既方法我係個女K2既時侯都用過,
佢學得好快,我同C6都好開心,
諗住開始比佢試下乘數表啦,
因為都係念下"口黃"完全當係玩,
但升到K3學校先開始教加減數,
死火勒,佢已經唔記得曬我教佢既野,
所以各位媽媽,我覺得唔洗太早教佢加減數住,
返而著重多D中文字既筆順同英文字既串法,
呢個只係個人意見.

子爵府

我以日常生活教囝囝加減數,例如:去超級市場,叫佢CHECK吓幾錢,問吓買兩包要幾錢,比錢買嘢時要佢做找贖.....多D比佢參與買嘢,令佢有興趣先;我囝囝而家就六歲,可以將百佳十幾個ITEM一次過加晒,連小數點都可以計到;每晚臨瞓前會同佢玩一樣嘢,其中一樣就係"幫媽咪落街買嘢",同佢講你就嚟大過仔,到十歲我就會比你自己去樓下買嘢,咁而家示範一次,睇吓你會吾會找錯錢,最初話比$10佢,要佢買一兩樣嘢,咁會剩餘幾多錢呀?(最初問題要簡單D,容易D,最好整數,令佢有成功感),之後可慢慢增加難度,我個仔而家已經可以計到萬位嘅數,試吓啦!希望幫到你!

首頁

尾頁

跳至