自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

囝囝今年讀 k1, 9月中到宜家, 兩個星期發燒一次, 一病就病兩個星期, 好番1個星期後又病過, 又再發燒...... 已經打o左流感針, 佢成日病, 真係好氣餒.......

伯爵府

初初返K1係咁架啦!分響屋企平時習慣左冇咁多菌!一返到幼稚園比較多菌。
預左頭半年會時時病!
最好就係打好個底。我有個朋友教我每日比維他命C同魚肝油。最好就早上食維他命C晚飯後就魚肝油。分開時間黎吸收。
秋冬唔好冷親條頸、手爭同膝頭。要保持E3個部位暖。

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 mymarigold 於 09-10-24 11:14 發表
囝囝今年讀 k1, 9月中到宜家, 兩個星期發燒一次, 一病就病兩個星期, 好番1個星期後又病過, 又再發燒...... 已經打o左流感針, 佢成日病, 真係好氣餒.......

唔洗咁擔心 :)
我相信依個係每個小朋友既必經皆段
我女未上幼稚園之前 , 唔算成日病 ,
當一上 k1 , 個個星期都睇醫生
依家大個咗就好好多 :loveliness:
唔好氣餒

珍珠宮

好媽媽勳章

我囡囡都係今年讀k1
9月都無野 ,,
今個月開始就黎料
差唔多成個月都keep住流鼻水同咳
好返幾日又黎過 , ,

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我個女重西利啦,好似無返過學咁~~

別墅

我個仔一個月都返唔到兩個禮拜!
未返學前都已經成日病, 返埋學更加衰!
我老公成日話我好比咁多藥佢食, 食都成個藥煲咁...唉...

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

唉!你仔仔同我囡囡一樣,我女女而家K3喇,都成日發燒架! 一個月起碼會病1至2次,最慘次次都發燒。 之前我見女女成日發燒,入私家同佢做Body Check,又無野,同好多醫生講過,佢地既answer來來去去都係個幾個,話小朋友6歲後就好好多,我都希望係喇!

但我女女次次病,佢touchwood都好精神,又食到,玩到,訓到架!我女女一病就病幾日到,3-5日…如果佢病到溫溫鄧鄧,我仲擔心呀!

唉!無計,我而家日日煲湯佢飲,一個星期會燉湯比佢,同佢同去行多d, 你記住呀!唔好話見仔仔成日容易唔舒服,就乜都限制佢,你仲要比佢運動多d,行多d,比佢去公園跑下,由佢走,最好走到成身汗。

所以我完全明白你心情, 我女女都係咁,不過我地家長做好自己野,佢地病我地真係好難避免,唯有增強佢地抵抗力,運動下喇!

多d上黎分享下或交流下,唔好屈住自己,我都試過好氣餒.......比我囡囡攪到自己精神緊張,成日要同佢探住熱,一有小小唔對路,就驚定先。

後來,我媽咪同我講:你越緊佢,佢就越多野比你睇,放鬆d"
跟住,我想想,又好似係, 我細女身體好好架,一年睇2-3次醫生,但我又無乜點理佢,因我只緊張個家姐。所以,我要學識放鬆,雖之我都好難做到,但盡量喇!

珍珠宮

好媽媽勳章

你仔係咪飲好多奶, 快D戒奶啦.

大宅

今日今日的小朋友成日病. 和他們的飲食.生活習慣有直接的關系

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 echoo 於 09-10-24 12:22 發表
你仔係咪飲好多奶, 快D戒奶啦.

有關係架 ???

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

原帖由 洛婷 於 09-10-24 12:31 發表

有關係架 ???

其實我覺得冇關係,我女女試過戒奶,都無用

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

是缺乏運動,可選公園跑步.游泳等...改善身體,不要過份保護,只要安全之下.

公爵府

多謝你地o既回應呀~~
其實囝囝之前都無乜病, 係返o左學之後先係咁, 無法啦, 要習慣吓喇.....

禁止訪問

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 mymarigold 於 09-10-24 11:14 發表
你咁就氣餒,我仔仲恐怖過你個仔,你仔仔番K1,係會易D病,我仔K1全年上課日數90日,請左33日假,入左兩次醫院,1次手足口,差D脫水(死都唔肯飲水食野),住左3日醫院;一次沙門氏菌肚屙,最勁果日屙捉38次,又係差D脫水,住左5日醫院......升上K2好DD,番90日請23日假....但就無啦啦發濕疹,以前一路都無,有時全身發粒粒,好痕又唔番得.....傷風咳發燒都有,今年開左學到而家都請左兩星期假,中流感,到而家都仲有D鼻水.....唉~無計啦,而家D菌又惡,小朋友細又唔識...摸完野又摸口鼻,唯有等佢大D抵抗力好D,自然會少D病嫁喇.....

珊瑚宮

原帖由 susi1024169 於 09-10-24 13:03 發表
你咁就氣餒,我仔仲恐怖過你個仔,你仔仔番K1,係會易D病,我仔K1全年上課日數90日,請左33日假,入左兩次醫院,1次手足口,差D脫水(死都唔肯飲水食野),住左3日醫院;一次沙門氏菌肚屙,最勁果日屙捉38次,又係差D脫水,住左5日 ...

唉!各位媽媽加油呀!

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

我仔上年返N1, 病足一年 !
係不停咁病, 最長只係試過一個禮拜係唔駛食藥....一個月睇幾千銀醫生
今年轉左學校, 好似好D, 8月開學到而家只係睇過3-4次醫生, 唔知係咪因為呢間學校一定要小朋友戴口罩, 同埋我感覺上呢間學校比以前果間空氣流通D,所以好D

禁止發言

水晶宮

咪係囉~

氣餒唔係辦法架 ~

要積極去面對~

可以同佢去附近行下山 (10分鐘左右), 吸吓新鮮空氣~

要增強抵抗力先係上策 !

子爵府

我個女3歲戒左奶,佢未戒奶前經常腸胃炎同無胃口戒左奶後胃口好好多同無再腸胃炎.以前無線有個節目講飲奶無益我初頭都信一半我而家真係相信.

首頁

尾頁

跳至