論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

好媽媽勳章

禁止訪問

禁止訪問

好媽媽勳章

禁止訪問

禁止訪問

好媽媽勳章

禁止訪問

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

同埋我覺得有咩都要個 agent 白紙黑字寫清楚比你,一定要寫埋呢個係佢地既問題,完全唔關你事... 仲要係負責人簽名作實...

唔係一陣佢地屈返轉頭,比佢成功屈到故之然唔抵,屈唔到都至少比佢煩一輪啦~~

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

最好當面同佢地對質~錄埋佢地音啦~
之前我個工人做左19日話唔做~話要即刻返印尼喎~果時仲係晚上8:30,仲一路cry一路自己拾野~我同佢講咁夜邊有機比你返印尼呀~吹脹~
第二日帶左佢返agent到,玩左我3個幾鐘,又係佢話要即刻走既~去到agent要我賠一個月比佢走~一係帶佢返屋企用多一個月~頂丫~又係你話走,我唔洗你賠仲要我賠返比你~
我一路帶左mp3錄晒音~怕agent玩野帶工人去告我,就係咁玩左3個半鐘,唔夠我玩,簽雙方協議唔洗大家賠我先肯走~

就算個工人玩唔玩野都做多小小~一陣又比人話做唔足去告你啦~

到時你講野要小心d~佢講錯你要講返岩~唔係又係話你錯~
你個case ageny一定推責任啦~
e.g
我個工人到左ageny到,同佢講"如果太太唔鐘意我,我做多一個月就唔做啦"
我話~"講野小心d~唔係太太唔鐘意你要你走~我冇叫你即刻返印尼,係你自己cry住咁話要立即返印尼既~唔好講到我炒你咁"

咩野都白紙黑字寫低呀~唔係好蝕低架

http://www.uwants.com/attachments/day_071009/20071009_ac433c37df94829a0fffH86bsiiFClBw.gif

侯爵府

醒目開學勳章

del

禁止訪問

禁止訪問

別墅

佢地去攞visa一定要通知你, 唔通知就已經係失職. visa係agent幫你攞同send去印尼, 唔係工人辨唔到出境手續, 就算工人同名, 僱主名都唔同, 有無可能過程中佢地完全唔知有錯, 即係佢地自己有疏忽. 而家最緊要叫agent即send工人走. 若唔肯, 報警. 最緊要證明自己事前係全不知情, 唔係你叫工人嚟. 同agent傾時, 切記要錄音以作證據. 再搵immigraton 睇下佢地有物可以幫到你, 如而家安排新工人走後, 可唔可以再批visa俾工人做兩年. 不過我唸你都要搵定第二個新工人. 祝好運.

禁止訪問

好媽媽勳章

男爵府

原帖由 joycetwins 於 09-10-24 13:24 發表
我舊工人1月7日完約........打算比佢14日前走.........即12月24日
咁我9月頭就去申請左海外新工人.....
剛才我心血來潮想問新工人visa幾時出
個Agency竟然同我講出左.........仲話昨天到左港
佢話印尼學校攪錯左,新 ...

同名但不同passport number, 所以妳agent 是老作的.

從第一份文件細看, 再推斷時間的進展是否合理???

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

別墅

賽翁失馬焉知非褔 . 我之前申請左個工人, 上機當日先話借唔到錢唔肯上機. 到我申請第二個工人, immigration 叫我出信cancel之前唔上機嗰個工人嘅visa, 同時話我知呢個工人係香港做過, 仲有 id記錄. 但 cv 係話無海外經驗, 讀至 college. 我唸請再佢都唔方好, 可能佢根本係想去 canada 等地因之前有在港經驗. 份 cv 作假, 唔使講係俾人炒. 當時間agent仲猛 sale 工人幾好. 就算有啲錢攞唔返, 當破財擋災.

首頁

尾頁

跳至