自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

今日蘋果頭條. 香港首宗病例 服特敏福四歲童精神錯亂 其實有呢個副作用係好正常. 問題在係你知道又點. 信西醫既一樣會照食,right? 有食開藥既朋友, 其實所有藥都有副作用的, 所以你們係膽博膽

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20091024&sec_id=4104&subsec_id=11866&art_id=13347496

今日蘋果日報特稿 注射 H1N1疫苗美國女子倒後行

1976年美國爆發豬流感時,當局曾趕製疫苗供 100萬人接種,結果不少人患上可導致癱瘓甚至死亡的吉巴氏綜合症;本港早前計劃一旦引入疫苗,會為醫護人員接種,但遭到反對。

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20091024&sec_id=4104&subsec_id=11866&art_id=13347497

重申: 打任何疫苗只會有害無好 大家可去圖畫館借一本己絕板既書 "免疫針危害健康" 其實.打了針先會中什麼動物流感. 你們知道點解嗎?

所有太偏激的提問本人不會作答. 你們可以繼續選用你的醫療方法.

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

疫苗其實就係病毒, 只不過係含好小量咁解,
等身體自己制造抗體, 等有大量病毒入侵時,
就會有大量抗體對抗, 打敗病毒~
但係有好小部份架人, 連小小病毒都抵抗唔到,
所以打0左疫苗就會發病, 葚至死亡,
越毒架菌, 佢架疫苗就越危險~
真係有好有唔好架, 睇你點睇啫~

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

原帖由 ankle 於 09-10-24 12:40 發表
越毒架菌, 佢 ...

Agree...........並不能一概而論。

不過我見過樓主好多post,佢都好反對西藥既!
唔好意思,想問問你囡囡一有病時,是否食中藥架?

大宅

而家d抗流感針都係一樣,將病毒打入身體,等身體自己產生抗體,好地地打d病毒入身體,究竟好唔好呢?

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

令我想起套西片 "魔間傳奇"
人類接受太多疫苗注射, 日後出現問題, 變成怪物

大宅

我係反對食西藥的. 身體有醫生都離開西醫行列
我們全家有病. 包括老人家都係 用 Homoepathy 去醫病的
Homepathy 係一門醫療.係外國. 有醫院的
anyway 我不打算係度講解醫科.

我只想俾大家知道多d . 唔好出事的時候先發現

原帖由 hudsonchui 於 09-10-24 12:47 發表

Agree...........並不能一概而論。

不過我見過樓主好多post,佢都好反對西藥既!
唔好意思,想問問你囡囡一有病時,是否食中藥架?

大宅

我最近睇左本一周刊.係講大6 的小朋友打了針出事. 但政府唔俾佢地講. 和追討. 還拉了佢地座牢.
24 有人監視佢地. 新聞封鎖

都係果句. 好多人唔知打針有呢個副作用

原帖由 ankle 於 09-10-24 12:40 發表
越毒架菌, 佢 ...

大宅

去圖畫館借一本己絕板既書 "免疫針危害健康"讀後自己分析

原帖由 mangolee 於 09-10-24 12:51 發表
而家d抗流感針都係一樣,將病毒打入身體,等身體自己產生抗體,好地地打d病毒入身體,究竟好唔好呢?

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

但如天花,白喉,小兒麻痺...如吾接疫苗咪仲大件事...

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

原帖由 janjet 於 09-10-24 13:27 發表
我最近睇左本一周刊.係講大6 的小朋友打了針出事. 但政府唔俾佢地講. 和追討. 還拉了佢地座牢.
24 有人監視佢地. 新聞封鎖

都係果句. 好多人唔知打針有呢個副作用

...

想問問樓主你,你女女有冇過個D防疫苗既針,例如:"天花,白喉,小兒麻痺、肺炎鍊球、水豆..............呢?

sandy1425說得對呀!如天花,白喉,小兒麻痺...如吾接疫苗咪仲大件事...

大宅

這些己經不是流行病了, 打了疫苗的死亡率,後遺症遠比真正中了這些病的死亡率高

現在的傳染病, 抗藥性 更加值得注意

如果想更了解免疫針的問題.可以去借書. 你會更了解.
我不能用3言2語去講解200 頁紙的內容

原帖由 sandy1425 於 09-10-24 13:54 發表
但如天花,白喉,小兒麻痺...如吾接疫苗咪仲大件事...

珍珠宮

好媽媽勳章

其實除左健康院嘅疫苗會打,其餘我都唔會比女女打.

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 janjet 於 09-10-24 14:03 發表
這些己經不是流行病了, 打了疫苗的死亡率,後遺症遠比真正中了這些病的死亡率高

現在的傳染病, 抗藥性 更加值得注意

如果想更了解免疫針的問題.可以去借書. 你會更了解.
我不能用3言2語去講解200 頁紙的內容

...

對呀!
抗藥性更加值得注意,好多人都係亂食藥.

大宅

很可惜. 4年前既我係未有呢方面知識.所以我個女係有打針.
所以將來是不會打的.(德國麻, 卡介苗) 信我都準備好了
但我認識一些媽媽.他們的小朋友從未打過針的.
十幾歲都有了

香港goverment 從無法例要人打針. 而且所有針藥副作用是自己承受.
包含 電療.化療. 所有後遺性. 副作用係自己責任. 他們不會負責.
你們可找案例.

原帖由 hudsonchui 於 09-10-24 13:58 發表

想問問樓主你,你女女有冇過個D防疫苗既針,例如:"天花,白喉,小兒麻痺、肺炎鍊球、水豆..............呢?

sandy1425說得對呀!如天花,白喉,小兒麻痺...如吾接疫苗咪仲大件事... ...

大宅

之前看過一d文章,說一些疫苗的製作,是用一d很污穢的東西做出來,包括血液,污水,痰,濃瘡.....等,聽到都想嘔,不要說打針了.

禁止訪問

珍珠宮

環保接龍勳章

原帖由 janjet 於 09-10-24 14:09 發表
很可惜. 4年前既我係未有呢方面知識.所以我個女係有打針.
所以將來是不會打的.(德國麻, 卡介苗) 信我都準備好了
但我認識一些媽媽.他們的小朋友從未打過針的.
十幾歲都有了

香港goverment 從無法例要人打針. 而且 ...

肺炎球菌針一中招就好大獲, 我識朋友個囡囡在icu住了一個月, 當時她只得3歲, 情況危急! 住何人知道都會心痛, 可況父母.
就算係水痘, 一中招全身出晒一粒粒, 雖冇生命危險, 但又發燒又癢, 小朋友點能忍受?
做父母好難作決定, 真係打針又唔係, 唔打又唔係.

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

大宅

大宅

打針和 Homeopathy 完全無關的

我引用今天的apple daily 只係想大家關注一d 大家一直無留意的問題

原帖由 ng.case 於 09-10-24 14:40 發表
呢d醫學理念, 好似Homeopathy, 永遠驗証唔到個成效有幾大, 當有事可能會有借口話其它方法重大問題.

如果睇翻香港, 平均壽命算高有8x歲, 所以香港現時既醫療方法應該唔差, 以安全計都係用傳統方法比較穩陣, 最多平時 ...

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至