懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

呢排開始食materna,有咁o既現像唔知有無關係呢?

子爵府

原帖由 hahahaking 於 24-10-2009 06:46 發表
呢排開始食materna,有咁o既現像唔知有無關係呢?

yes, because it contains iron
Prayer is both a gift of grace and a determined response on our part.

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我無便秘,不過會有黑便便~
2009年11月15日8點半穿水入醫院,11月16日凌晨2點半在QE生咗 囡囡。 囡囡有3.21kg~

大宅

黑便便同埋D便便硬好多,搞到便秘+痔瘡, 我終於頂唔順停左食LA!!!而家舒服好多!!!

男爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 陪月勳章

我又ok wor, d便便變左深綠色, 同埋好sticky.

別墅

ME TOO!

原帖由 vicki23126 於 09-10-24 08:46 AM 發表
我無便秘,不過會有黑便便~

大宅

黑便便就一定. 我勁飲水同每日食1至2個生果, 咁就ok, 無唔舒服.

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

係啊, 但冇所謂啦

男爵府

ME 2,食四分一粒都唔掂﹗

原帖由 natabie 於 09-10-24 08:53 發表
黑便便同埋D便便硬好多,搞到便秘+痔瘡, 我終於頂唔順停左食LA!!!而家舒服好多!!!

大宅

哎呀,我已經幾日無便便... 想去又去極都去唔到... 又唔咁太大力...咁點算...
我因為飲唔到奶又比較瘦所以,醫生話我最好食materna...咁點算...

子爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 睛靈勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我就無咩大問題, 每日都有1-2次便便, 係d便便比之前深色咗d...

男爵府

我既經驗係無計架﹗無論你飲幾多水,食幾多生果,甚至做埋運動都係去唔到,我係因為食materna而便秘嚴重到生痔瘡,飲軟便水,甚至食埋for孕婦既瀉藥都去唔到,睇埋中醫都唔得,所以最終都停食materna喇﹗唔係一停就好番架喎﹗我係差唔多停食左一個月先好得番。

我本身有地中海貧血添﹗而家醫生都係叫我食番葉酸食到生,另外自己飲食就真係要均衡d囉﹗

原帖由 hahahaking 於 09-10-24 17:29 發表
哎呀,我已經幾日無便便... 想去又去極都去唔到... 又唔咁太大力...咁點算...
我因為飲唔到奶又比較瘦所以,醫生話我最好食materna...咁點算...

複式洋房

我都係每天有, 但個量減少左, 同埋黑色及好硬.

如果停食MATERNA, 可以食邊種VITAMIN補充番?

民房

下~ 聽完你地講都好驚喎~ 尋日驗左有, 醫生仲開左呢隻俾我, 仲諗住自己出去買, 聽完你地咁講, 都係食哂佢俾我個d, 睇下咩反應先~ 大家仲有無其他議呀?!~

大宅

咪唔係有左3個月後先開始食咩??

複式洋房

我食左d便便都好深色架,都有少少便秘.....

別墅

try to eat an orange or kiwi every day..i found it really helps..
your poo poo becomes dark in colour and may constipate because materna (and other pregnancy multi-vitamin pills) often contain iron, which is essential for the development of babies

大宅

I also eat 2 organes everday after taking materna. It really helps. Pear(豐水梨) also works for me.

原帖由 rollinghoi 於 09-10-25 13:03 發表
try to eat an orange or kiwi every day..i found it really helps..
your poo poo becomes dark in colour and may constipate because materna (and other pregnancy multi-vitamin pills) often contain iron, w ...

翡翠宮

我食咗4個幾月,問題唔大,只係便便黑色,相信會繼續食落去,因為對BB好嘛!!

複式洋房

我由7w就開始食...開頭係覺得有d硬...但之後日日食一杯乳酪, 排便變得好順暢!

食乳酪不單只對腸道好好, 仲可以調節陰道的酸鹼度...無咁易發炎tim...

首頁

尾頁

跳至