夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

複式洋房

唔係話你唔arm, 不過倆公婆傾都要搵ARM時間, 比著我, 放工返到屋企, 做左成日野又累正回氣時, 你冇拉拉開口講:你變左.., 我都會好似你老公咁會好憫.

discuss@appropriate time@appropriate place

禁止訪問

侯爵府

好既! 有不滿要出聲,等佢良心發現.

你老公既諗法好有問題, BB雖然係細, 但佢知咩叫愛, 唔係BB大個唔記得就唔需要為佢做任何野, 佢都幾自私.

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章

佢有佢理由既.. 個女細..

但係.. 佢又想有自由. 吾想留係屋企..

吾..你忍下啦...佢未搵到家庭既樂趣者...

你咁..嘈佢.. 解決吾到件事.. 比D耐性啦..

禁止訪問

瑪瑙宮

您兩個問題一定有, 佢朋友一定有唔啱, but 您都有改善之處.

在應對上, 您可以軟一些嗎? 例如: 問完佢 sunday 佢答約左朋友, 姑勿論佢班pig dog fd 係點衰, 您可以禁住唔數落佢嗎? 可以答佢: 咁下個星期去啦, 您都好耐無陪我地. 失望, 絶望呢 d 批評性及傷人自尊的語氣雖係事實, 如果仍然想做夫妻, 最好少講, 講左對於修補關係又無用. 您都仍然想個家完整的. 您越數 c6 佢越反抗, since 佢行為同個腦都唔成熟, 好似我個仔個腦未成熟, 成日吠佢都無用. 唯今之計係忍住先.

男爵府

倆公婆係要多d體諒對方架,
你都唔想大家關係越來越差,攪到大家都唔開心.
試下多d係佢既角度睇事物,
其實可以好唔同的.

男人要顧成頭家,佢地既壓力都唔少,
所以我明白點解d男人咁鍾意出去飲野,
因為佢地成班男人可以呻下,平衡下.
我老公之前同我關係唔好的時候,
佢都成日出去,唔想番黎,到宜家大家感情
好左,佢好多時都寧願陪我唔出去喇,
就算去都叫埋我一齊,唔想留我自己係屋企.

如果你想佢帶囡囡去街,
下次不如問左佢幾時得閒,
或者佢今次真係一早約左人,
跟住你先話同囡囡出街,
佢話唔得你就發脾氣,
佢會覺得你盲不講理的.

而且人人都需要朋友,特別男人覺得
老婆唔比佢出去好無面架.
你話佢d朋友賤,但係佢心目中唔覺得,
咁你唔like 佢d朋友,佢都會唔開心.
因為佢既朋友影響大家既感情,值得嗎?
試下多d了解佢d朋友, 係佢地面前要識做,
咁你老公見你咁大方得體佢會覺得好有face,
會更加愛你的.

複式洋房

原帖由 katrinawg 於 09-10-24 18:29 發表

我對佢已經比唔到耐性...個女細..跟本就是藉口..!! 小朋友其實係明白父母係點對佢嫁..!!

因為佢d朋友or同事真係次次攪到我or我地既屋企人好煩...!

我明wo..人係需要朋友..但佢d朋友真係得一個字"賤"..佢需要e d ...

好明白樓主o既感受,見住個老公同啲"賤"朋友一齊,驚佢學壞,樓主擔心都好正常,換咗係阿B識埋啲壞朋友,做阿媽都一定會緊張,所以樓主奶奶都唔鐘意嗰班豬朋狗友就知啦。

人係需要有朋友,但係應該係良朋知己囉。

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

小朋友細,都會知父母點對佢,錫唔鍚佢,好似我c6咁,呀仔一出世已經花好多時間陪佢,反而我依賴咗老公&工人,有一段時間呀仔唔多願跟我 我用咗好多時間同心機,呀仔先同我friend番 不過佢依然最愛Dad Dad

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 katrinawg 於 09-10-24 22:14 發表

忍..我可以忍得幾耐丫..十年八載ma??

個女會大嫁..佢會愈來愈憧事嫁..

有一句說話: 大既唔好教壞細..

我就係唔想個女係個咁既家庭成長..我先想佢變..我未結婚未生bb既時候我都曳過錯過..所以我先唔想個女行返我 ...

唉, 要忍, 又點會忍唔到...
但, 一定要忍咩?
我都忍左好多年, 其實, 無真正原諒過一個唔多顧小朋友的男人....

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

絕對同意!
想當初(亞仔1.5歲前)我C6咪又係咁, 之後我都唔想對住佢, 放假自己抱住亞仔返外家玩下, 出去wet 下.
到而家(亞仔4歲啦)佢都唔知幾鍾意family day, 反而我有時唔理佢, 我同亞仔出去同friend 吹水, 叫佢食自己:;pppp:
原帖由 pipip929 於 09-10-24 17:46 發表
佢有佢理由既.. 個女細..

但係.. 佢又想有自由. 吾想留係屋企..

吾..你忍下啦...佢未搵到家庭既樂趣者...

你咁..嘈佢.. 解決吾到件事.. 比D耐性啦..

洋房

原帖由 katrinawg 於 09-10-24 08:07 發表
I totally agree with u, Now maybe he is going to do it, but he might some day, like when his frds keeps saying to him like come on, r u a man..then do it if u r!! I got a frd, his husband was a good guy until he met a bad friend they like "叫chicken", finally he really done it, and got another woman!!

Sigh! really "ho fan", u can try find a good time and sit down hv a long talk with him..see wht he think and why..of couse if he really want to tell u!! Good luck!

如果佢係同班正常人出去我真係冇咩所謂..

但係..果班係一班"黃""賭""毒"樣樣齊既人...!!

辜論我老公而家冇做e d野..但係我都會擔心有一日佢會咁做..

再者..果班係成日都叫人地同女友分手,叫人同老婆離婚既人..! ...

洋房

原帖由 katrinawg 於 09-10-24 08:14 發表
忍?!!!!! no way lor! Why everytime when something happen in the marraige, woman should be the one to do everything like 忍 or better dont say anything to make him mad, blablabla...

忍..我可以忍得幾耐丫..十年八載ma??

個女會大嫁..佢會愈來愈憧事嫁..

有一句說話: 大既唔好教壞細..

我就係唔想個女係個咁既家庭成長..我先想佢變..我未結婚未生bb既時候我都曳過錯過..所以我先唔想個女行返我 ...

洋房

樓主, 男人唔可以夾梗嚟, 佢哋要有face, 大男人, 一家之主嘛!? 你想佢倍你過family day, 要婉轉d, 唔好話佢同太過嘈佢唔倍你, 因為佢哋梗認為朋友大晒, 尤其佢已經認承咗朋友, 最多話下星期一齊去街好唔好, 因為鬧咬鬧得多只會影響大家感情, 佢只會成日出街, 唔願留喺屋企, 你都唔想, 咪讓吓佢囉!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至