自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 王國長老 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有無d 仔女大左嘅媽咪?
仔仔女女有自己朋友, 有社交生活後,
唔知你地出街通常會同仔女出/ c6出...
定係同兄弟姐妹or朋友出???

我係全職媽咪,
而家所有時間都俾哂阿仔,
已經無乜再搵自己D朋友喇!
連C6都話我咁樣唔得,
第時個仔大左會好孤獨!
係咪真係呢?
執仔之手 與仔偕老

珍珠宮

keep 住正常社交係要架~

王國長老

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 王國長老 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 Siuchoi 於 09-10-24 18:30 發表
keep 住正常社交係要架~

唉.......
我都知....
但係自己D 朋友都未結婚, 未有細路,
好似話題已經少左好多!
而且自己做左肥c9又攪到烏烏wear wear,
真係唔多想見人喇...
執仔之手 與仔偕老

男爵府

畀面勳章

仔女大咗有自己ge圈子...我又唔會勉強佢地要同我去街...反而我鍾意自己行街...想去邊就去...耐唔中同同事朋友聯誼吓吹吓水食吓嘢...非常開心!

禁止發言

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章

我都係全職媽咪, 不過做女時既閏中密友仲有來往, 雖然大家都有小朋友, 但每幾個月總有一次聚會(只係個人), 過年都有一次團拜聚會(全家人出席), 平時就電話聯絡.

我地都相約當仔女大晒唔再同我地一齊住時, 我地就可以落吧飲野傾計, 打返幾圈, 去下旅行.......呵呵呵, 仲有十幾年捱呀!

珍珠宮

好媽媽勳章

我都係全職媽咪 ,,
雖然做左媽咪姐 ,, 都唔應該搞到自己烏wear!自己都應該有少少打扮下,,,

我自己都無朋友結婚生bb
不過都久唔久會約出黎食飯去街
話題一定少左嫁喇
但最起碼都要keep住有個圈子囉

況且o的朋友都會同我囡囡玩""

珍珠宮

原帖由 叉燒媽 於 09-10-24 18:35 發表

唉.......
我都知....
好似話題已經少左好多!
真係唔多想見人喇...

唔理有冇社交生活都好, 做女人平時都唔應該烏wear架~ 自己都頂唔順自己, 咁老公又點頂呢~~

到時你可以參加d興趣班, 一定識到志同道合的朋友架~ 放心啦~~

男爵府

邊想得咁多, 我只希望我還有精力去環遊世界

大宅

畀面勳章 大廚勳章

唉.......
我都知....
好似話題已經少左好多!
真係唔多想見人喇...

上BK識朋友~哈哈~

大宅

仔女同人去玩,係好事。
大家關係好,唔駛成日一膂。
我都唔鐘意去街,自己一個係屋企,幾舒服。

原帖由 叉燒媽 於 09-10-24 18:28 發表

我係全職媽咪,
連C6都話我咁樣唔得 ...

男爵府

我早幾年D仔仲細, 真係5想出街, 又要拎1大抽野 又要周街追仔鬧仔

不過而家佢地大D又好D LA, 我都有KEEP住1班FD得閒出黎GETHERING KA

水晶宮

好媽媽勳章

我係bk識到好多新朋友呀....大家又有同一話題,d小朋友同年同月出世...大把野傾....我地依家都會個個月有一次飯局o架.
相信仔女大左都未必會孤獨.

而且身邊o既朋友都已經一個一個咁結婚生仔lu~~
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

侯爵府

畀面勳章

Me too.... 希望同老公可以周遊列國!

原帖由 cheerio 於 09-10-24 19:16 發表
邊想得咁多, 我只希望我還有精力去環遊世界

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我係全職媽咪,

咁你千萬唔好同朋友疏離呀...仔女細時幾黏你地都好,一上中學佢地好自然好多同父母的秘密出左來,你同佢呢幾年溝通唔好,就要等佢地結左婚生左仔女先會記返起原來仲有父母健左架.
<br><br>

珍珠宮

熱血金章

唉.......
我都知....
好似話題已經少左好多!
真係唔多想見人喇...

你要揾番個"我"先得la.
我知你非常愛你的家人. 你都要愛自己呀! 大家都係獨立個體. 欠缺左你, 又怎會有家.

我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

d 小朋友將來係點, 亦唔到我地去控制. 你亦唔駛擔心咁多.

我都贊成唔可以太自我封閉, 但如果你本身唔鍾意去搵人, 做咩要迫自己去做一d 野呢?? 當你老左時覺得咁樣係有問題既話, 你自然會join d 興趣班等等去識人架啦!!!

以前既朋友係緊要, 但當大家真係冇共同話題時, 勉強一齊反而會令你唔開心.

我老公平時會同朋友出街, 亦唔介意同阿媽去行 shopping 去超巿買野 (我 99都唔係out, 佢地一家人就好似朋友咁). 佢細佬就鍾意同朋友一齊, 不過間中都會返下屋企探阿媽.

男爵府

我係全職媽咪,

我情況同你差唔多都係全職媽咪,自從生左仔女之後,都已經好少出街,連朋友都好少搵,加上我已經冇做野成12年,同時代都脫晒節了,我c6都話我就黎變"阿毛"第時實同仔女有代溝:;pppp:

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我都係full time媽咪...
我d朋友都未有小朋友....反而而家我個女兩歲,我可以帶埋佢出去玩...
我d朋友都鍾意佢..可能得佢一個小朋友+我個女成日笑...佢地都ok.....

首頁

尾頁

跳至