烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

想整lunch box比囡囡,但唔知煮咩好...有冇mama有好既網站???? thx
[img align=right]http://img2.uploadimages.net/032559ShowLetter.gif[/img]

男爵府

原帖由 carfield 於 09-10-24 01:54 發表
想整lunch box比囡囡,但唔知煮咩好...有冇mama有好既網站???? thx

我都係整lunch box比囝囡帶架. http://hk.myblog.yahoo.com/jw!ZGnqmL2WFRRdDCtPqjU99w--
用時間黎減少傷痛.

男爵府

尋日我都整左>>

吞拿魚生菜卷, 白兔雞蛋, 蘋果薯條!!

不求失,不求得,但求開心得唔得。

大宅

好媽媽勳章

嘩, 好CUTE呀. 請問白兔雞蛋個MOULD係邊到買到呀?

原帖由 cox 於 09-10-24 12:37 發表
尋日我都整左>>

男爵府

原帖由 trintrinmum2007 於 09-10-24 11:38 發表
嘩, 好CUTE呀. 請問白兔雞蛋個MOULD係邊到買到呀?

家姐送既, 好似citysuper & jusco 個 d 地方都有得賣!!

大宅

好媽媽勳章

請問蘋果薯條唔會變黃嗎 ?

原帖由 cox 於 09-10-24 10:37 發表
尋日我都整左>>

子爵府

好媽媽勳章

cox 你整的午餐好靚,有無多些相可參考?
我個小bb在27/11出世了 27/11 3.46kg 叫恩晞 Kristin ~恩晞豬的相薄~

男爵府

原帖由 加而晴媽媽 於 09-10-24 22:58 發表
請問蘋果薯條唔會變黃嗎 ?

蘋果薯條要用少少鹽水浸一浸先,
咁就唔會變黃

大宅

好正呀~~亞囡見到一定好開心^0^個兔仔點整ga??
原帖由 cox 於 09-10-24 10:37 發表
尋日我都整左>>

[img align=right]http://img2.uploadimages.net/032559ShowLetter.gif[/img]

男爵府

紫菜肉鬆飯糰, 獅子狗雞肉腸串,蘋果薯條

男爵府

原帖由 carfield 於 09-10-24 23:43 發表
好正呀~~亞囡見到一定好開心^0^個兔仔點整ga??

烚左隻蛋剝殼, 
再放入模到浸冰水(大約15分鐘), 
咁就得。

另個模係citysuper買既,
其實好多賣精品既地方都有, 仲有好多款, 
eg. kitty, 車仔, 米奇......
你可以去睇睇!!

男爵府

熊仔肉鬆飯糰, 薯仔雜菜沙律, 蟹柳壽司

男爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

嘩~~真係好靚...唔止小朋友見到鍾意...大人見到都一樣胃口大增呀! 好犀利呀~~~~

男爵府

哈哈!!

我都係係網上面左參考, 右參考架咋!!
其實有好多mami 整得仲靚!!
佢地真係好好心機, 我呢d只係小兒科!!

男爵府

原帖由 cox 於 09-10-25 00:14 發表

烚左隻蛋剝殼, 
再放入模到浸冰水(大約15分鐘), 
咁就得。

另個模係citysuper買既,
其實好多賣精品既地方都有, 仲有好多款, 
eg. kitty, 車仔, 米奇......
你可以去睇睇!!

http://lh6.ggpht.com/_5JDdQkMlv2U/SuMnN9QnuAI/AAAAAAAAAF ...

請問是不是雞蛋放入模後,一齊再放落冰水浸十五分鐘?

蘋果浸鹽水後,可以放多久不會變黃?

麻煩你

禁止訪問

男爵府

原帖由 samchi媽 於 09-10-25 14:49 發表

請問是不是雞蛋放入模後,一齊再放落冰水浸十五分鐘?

蘋果浸鹽水後,可以放多久不會變黃?

麻煩你

係呀, 雞蛋剝好殼後放入模, 雞蛋連模直接放入冰水到就ok。

蘋果就唔知可以放多久不會變黃, 因為我早上整,
到妹妹學校午飯都差不多5-6個鐘都唔會變黃!!

大宅

請問用什麼刀做蘋果薯條?那兒有得買?
Thank you!

男爵府

原帖由 margelee 於 09-10-25 14:59 發表
How to make 蘋果薯條? What kind of knife did you use?

我係用一把呢d刀切架!!

男爵府

原帖由 lamlam2004 於 09-10-25 17:55 發表
請問用什麼刀做蘋果薯條?那兒有得買?
Thank you!

我係花園街買架, 其實好多地方都有!

首頁

尾頁

跳至