烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

醒目開學勳章

今日整了海綿蛋糕, 未至於硬的, 但係就一定唔海綿law!! 請問有無人可以教下我點樣可以海綿d呀!!

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我琴晚都整左呀, 又係好硬, 其實之後我整過係鬆軟架, 不過琴晚整時, 可能我細心得滯, 逐小逐小咁分多次將面粉篩入蛋漿內, 所以因此就搞拌過度, 導致蛋糕發唔起 >.<
我唸, 下次都係要跟足食譜話分3次篩入面粉就好啦

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

原帖由 uhtcl2006 於 09-10-25 00:35 發表
我琴晚都整左呀, 又係好硬, 其實之後我整過係鬆軟架, 不過琴晚整時, 可能我細心得滯, 逐小逐小咁分多次將面粉篩入蛋漿內, 所以因此就搞拌過度, 導致蛋糕發唔起 >.<
我唸, 下次都係要跟足食譜話分3次篩入面粉就好啦 ...

我整完好軟, 涼左放入雪櫃就出事, 拎番出來食個邊邊好硬, 係咪要飛邊?

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

侯爵府

醒目開學勳章

咁橋既, 我都係lan 好咁將d麵粉分多過3次倒入去......... 原來咁都會出事架!!!! 我搵到一個website 有得睇相的, 你地都去睇下呀, 希望大家都可以成功啦!!

http://shirleyliving.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=743339

原帖由 uhtcl2006 於 09-10-25 00:35 發表
我唸, 下次都係要跟足食譜話分3次篩入面粉就好啦 ...

侯爵府

醒目開學勳章

若淨係個邊好硬, 咁起碼你都叫做仲有方法呀. but我一整出黎已經係唔軟了, 激死. 其實食就ok既唔硬, 只係唔軟, 但係就一d 都唔海綿蛋糕feel law.

原帖由 emmypun 於 09-10-25 06:36 發表

我整完好軟, 涼左放入雪櫃就出事, 拎番出來食個邊邊好硬, 係咪要飛邊?

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 emmypun 於 09-10-25 06:36 發表

唔關事呀, 所有蛋糕一入雪柜無可避免都會有硬呢個情況出現, 我睇過一本烹飪書, 係教用糖水掃係蛋糕面先放入雪柜, 咁個蛋糕就唔會變硬架啦~

糖水比例係 2份水 : 1份糖, 即係20g水+10g糖

水晶宮

大家都唔使灰心, 其實我有成功做過海棉出嚟架, 如果你地想既話, 我先post個食譜出嚟啦

男爵府

大廚勳章

海綿蛋糕唔夠鬆軟, 可能係因為蛋打發得唔好. 同埋可能打得太多, 消左泡, 咁就少左D氣, 蛋糕會發得唔好.

我既做法係咁, so far 都幾成功, 唔知同你有無出入:
1. 蛋黃, 糖, 奶, 少少鹽, 牛油攪好
2. 加篩好既麵粉同埋發粉 (我一次過放晒入去, 無分幾次)全部用打蛋器打勻. 待用.

3. 蛋白打到4-5成才放糖, 打到蛋白可以企直.
4. 將1/3蛋白放入麵粉糊中, 快手攪勻(用膠刮), 之後將呢盤野全部倒入蛋白盤內, 再快手攪勻, 攪時只向同一方向攪, 同時攪到唔見蛋白就好收手, 即時倒入模中, 再跟手放入預熱左既焗爐中.
5. 焗35分鐘, 170度左右, 做8吋蛋糕.

我覺得關鍵在於, 將蛋白加入麵粉糊時, 動作要快, 因為D泡泡會因為攪動時消失, 咁漲起既機會就會越細. 仲有個註腳, 係個模唔好塗油, 蛋糕會漲得靚D.

有個好website, 我用左佢既hints, 蛋糕改善左好多.

http://blog.yam.com/homeeconomics/article/1907365

男爵府

大廚勳章

我整完既蛋糕, 放涼左, 就一定入雪櫃, 但係唔會變硬喎. 尋晚我先整完個海綿蛋糕, 涼左放入雪櫃, 今早拿出來當早餐. 用解凍熱度叮半分鐘, 個蛋糕出黎同新鮮出爐一樣咁鬆軟. 未解凍時, 我切開, 都唔覺得佢好硬喎.

原帖由 uhtcl2006 於 09-10-25 10:10 發表

唔關事呀, 所有蛋糕一入雪柜無可避免都會有硬呢個情況出現, 我睇過一本烹飪書, 係教用糖水掃係蛋糕面先放入雪柜, 咁個蛋糕就唔會變硬架啦~

糖水比例係 2份水 : 1份糖, 即係20g水+10g糖 ...

侯爵府

醒目開學勳章

好呀, 唔該你post你成功過既食譜出黎呀.......我再試試...

原帖由 uhtcl2006 於 09-10-25 10:15 發表
大家都唔使灰心, 其實我有成功做過海棉出嚟架, 如果你地想既話, 我先post個食譜出嚟啦

...

侯爵府

醒目開學勳章

好多謝你咁有心機回覆我呀. 我做的那個食譜係無鹽亦無奶係度的. 唔知關唔關事呢??

同埋我知道我一定衰左d mug, 就係要打到企身.我唔知mei叫企身, 係睇左一個blog後尾先知道, 所以一定衰左啦.

我唯有再試下, 睇下有無dd 進步先. 而家都仲未食晒尋日的蛋糕, 要食晒先可以再整!!

原帖由 SEricsson 於 09-10-25 15:01 發表
海綿蛋糕唔夠鬆軟, 可能係因為蛋打發得唔好. 同埋可能打得太多, 消左泡, 咁就少左D氣, 蛋糕會發得唔好.

我既做法係咁, so far 都幾成功, 唔知同你有無出入:
1. 蛋黃, 糖, 奶, 少少鹽, 牛油攪好
2. 加篩好既麵粉同埋 ...

水晶宮

海棉蛋糕食譜 : (7吋份量 - 分旦法)

旦 3隻
糖 90g (我自己食譜用60g糖)
低筋粉 90g
牛油 20g

做法 :
1. 旦白+40g糖打至企身
2. 旦黃+20g至變淡黃色
3. 將旦黃mix入旦白內至完全混合
4. 將已過篩低筋粉分3次混入旦漿內至無粒粒 (留意只須輕手搞拌, 勿搞拌過度)
5. 混入牛油溶液即倒入模具
6. 放入已預熱之焗爐焗30分鐘
7. 焗好後即取出倒扣至完全變涼

水晶宮

原帖由 happypiano 於 09-10-25 16:35 發表
好多謝你咁有心機回覆我呀. 我做的那個食譜係無鹽亦無奶係度的. 唔知關唔關事呢??

同埋我知道我一定衰左d mug, 就係要打到企身.我唔知mei叫企身, 係睇左一個blog後尾先知道, 所以一定衰左啦.

我唯有再試下, 睇下 ...

企身即係將個盤入面既旦白倒轉, 但旦白都唔會跌落嚟

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 uhtcl2006 於 09-10-25 16:39 發表

旦 3隻
低筋粉 90g
牛油 20g

做法 :
3. 將旦黃mix入旦 ...

明天試下整先^^

侯爵府

醒目開學勳章

尋日衰左先至知咋!!!

我的食譜就係同你差唔多,只係牛油唔係20g 而係40g, 但糖我無改少度, but 整好左個個都覺得甜得滯(連我d細路都覺得甜). 下次我都要改少dd 糖先.

請問:
做法 :
2. 旦黃+20g至變淡黃色 (駛唔駛用熱手坐住d蛋黃黎整呀?)
3. 將旦黃mix入旦白內至完全混合 (只可以用人手去攪, 是嗎?)
4. 將已過篩低筋粉分3次混入旦漿內至無粒粒 (留意只須輕手搞拌, 勿搞拌過度) (呢一part 我尋日攪左好耐, 因為起粒粒, 最後我仲要搵個"西"格多一格先去局tim, 因為仲有粒粒.)
7. 焗好後即取出倒扣至完全變涼 (倒扣(將個模倒轉放, 是嗎? 是否要連埋個模一齊的呢? 因我用silicon模, 是否可以除模才由得佢放涼呢? 我尋日就係除左模先倒轉放涼的. 可以嗎?)

p.s. 我尋日整左.............. double 份量, 所以仲有1/3 仍在努力中
原帖由 uhtcl2006 於 09-10-25 16:40 發表

企身即係將個盤入面既旦白倒轉, 但旦白都唔會跌落嚟

水晶宮

原帖由 happypiano 於 09-10-25 17:39 發表
尋日衰左先至知咋!!!

我的食譜就係同你差唔多,只係牛油唔係20g 而係40g, 但糖我無改少度, but 整好左個個都覺得甜得滯(連我d細路都覺得甜). 下次我都要改少dd 糖先.

請問:
做法 :
2. 旦黃+20g至變淡黃色 (駛唔駛用熱手坐住d蛋黃黎整呀?) 我覺得唔須要, 因為我都係就咁打, 但點解你會咁問 ???
3. 將旦黃mix入旦白內至完全混合 (只可以用人手去攪, 是嗎?) 最好用人手, 如果用電動搞拌機去打, 有機會令到啲旦白, 旦黃縮水架
4. 將已過篩低筋粉分3次混入旦漿內至無粒粒 (留意只須輕手搞拌, 勿搞拌過度) (呢一part 我尋日攪左好耐, 因為起粒粒, 最後我仲要搵個"西"格多一格先去局tim, 因為仲有粒粒.) 其實如果你知道啲粉落左旦漿後搞極都重有粒粒, 咁下次就喺將面粉篩入旦漿前, 將啲低筋粉過篩多幾次, 之後先加落旦漿入面
7. 焗好後即取出倒扣至完全變涼 (倒扣(將個模倒轉放, 是嗎? 是否要連埋個模一齊的呢? 因我用silicon模, 是否可以除模才由得佢放涼呢? 我尋日就係除左模先倒轉放涼的. 可以嗎?) 我自己做法係, 一出爐就即時脫模倒扣, 無可能唔脫模架, 因為個模熱架嘛, 唔除模個旦糕有排都唔涼
...

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

原帖由 uhtcl2006 於 09-10-25 10:10 發表

糖水比例係 2份水 : 1份糖, 即係20g水+10g糖 ...

uhtcl2006

咁你有冇試過呀? 等我又試下先, 多謝你提議.

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

水晶宮

原帖由 emmypun 於 09-10-26 11:37 發表

uhtcl2006

咁你有冇試過呀? 等我又試下先, 多謝你提議.

我暫時未試, 我唸我係做cream cake先會用呢個方法, 因為時間問題, 通常我會前一日做好個海棉, 要等佢倒扣至全完變涼, 先再放入雪柜, 第二日先紋cream~

侯爵府

醒目開學勳章

請問:
做法 :
2. 旦黃+20g至變淡黃色 (駛唔駛用熱手坐住d蛋黃黎整呀?) 我覺得唔須要, 因為我都係就咁打, 但點解你會咁問 ??? ok, 收到. 因為我係web度search 個死因, 我search 到唔止一個人話要搵暖水坐住黎打蛋的, 所以我問清楚你law.
3. 將旦黃mix入旦白內至完全混合 (只可以用人手去攪, 是嗎?) 最好用人手, 如果用電動搞拌機去打, 有機會令到啲旦白, 旦黃縮水架 你講中左我個日既情況, 我加左d蛋黃入去之後........好似反而少左d咁.
4. 將已過篩低筋粉分3次混入旦漿內至無粒粒 (留意只須輕手搞拌, 勿搞拌過度) (呢一part 我尋日攪左好耐, 因為起粒粒, 最後我仲要搵個"西"格多一格先去局tim, 因為仲有粒粒.) 其實如果你知道啲粉落左旦漿後搞極都重有粒粒, 咁下次就喺將面粉篩入旦漿前, 將啲低筋粉過篩多幾次, 之後先加落旦漿入面 原來要西多幾次架, 我下次再試下.
7. 焗好後即取出倒扣至完全變涼 (倒扣(將個模倒轉放, 是嗎? 是否要連埋個模一齊的呢? 因我用silicon模, 是否可以除模才由得佢放涼呢? 我尋日就係除左模先倒轉放涼的. 可以嗎?) 我自己做法係, 一出爐就即時脫模倒扣, 無可能唔脫模架, 因為個模熱架嘛, 唔除模個旦糕有排都唔涼 我就係奇, 因為我之前見過人地有張相(web)post出黎, 我見人地係連埋個銀色模的, 所以我個日都唔知點好, 只係諗, 唔除個模出黎, 咁咪散唔到熱law, 所以我都選了除左個模出黎.
...

別墅

我想問用幾多度呀??
原帖由 uhtcl2006 於 09-10-25 16:39 發表

旦 3隻
低筋粉 90g
牛油 20g

做法 :
3. 將旦黃mix入旦 ...

首頁

尾頁

跳至