論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

睛靈勳章

在長沙灣政府合署的小額薪酬索償仲裁處, 已上了第二聆訊, 個工人不停作大話口公來保護自己, 和事件沒關係的也講, 她所講的大話極格, 我們香港人一定作不出.....我要請假去的.....

但個官又叫我們和解, 上次官叫了很多次但工人不肯

究竟要几次聆訊才可判呢?

Please help

禁止訪問

複式洋房

睛靈勳章

賤人真係極串, 個官不停suggest 我地和解, 賤人claim 我一個月代通知金$3580, 最后賤人說收$3500

興到我爆

禁止訪問

複式洋房

睛靈勳章

個官很好人, 比曬機會個賤人發表自作大話口公, 每一堂三小時, 邊夠賤人作估仔, 十堂都未必夠

點解工人現僱主咁好可以每個月放佢半日假

複式洋房

咁即係小額錢債啲官不同勞資審財處, 個個都話勞資啲官好惡. 一單CASE審3小時, 不係呀? 3千幾元都要搞咁耐? 真係浪費納稅人的錢. 每一堂隔幾多個月呀? 真係給呢班賤人煩死.

珍珠宮

点解佢去小額錢債而唔係勞資審裁處嘅?
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

複式洋房

睛靈勳章

大概一個月, 所以每月要請半天假去和賤人玩

原帖由 christytt 於 09-10-25 12:14 發表
咁即係小額錢債啲官不同勞資審財處, 個個都話勞資啲官好惡. 一單CASE審3小時, 不係呀? 3千幾元都要搞咁耐? 真係浪費納稅人的錢. 每一堂隔幾多個月呀? 真係給呢班賤人煩死. ...

複式洋房

睛靈勳章

因賤人claim $3580 only, 要over $8000 才去勞資

原帖由 SandraLo 於 09-10-25 16:45 發表
点解佢去小額錢債而唔係勞資審裁處嘅?

複式洋房

睛靈勳章

anyone has experience or can help?

複式洋房

睛靈勳章

個賤人真係以為自己一定win, 第二堂官比的deadline過了, it means不和解

個官都話我的case比較特別和難判, 因受害人是小女, 我不會比小女上庭, 因小女極怕見到賤人

究竟有冇人可以幫吓我-civil case怎打的????

原帖由 wttclh 於 09-10-24 13:42 發表
個工人不肯和解? 係不係一分錢都不肯減呀?

佢都"DIN" GA, 真係唸住自已SURE WIN呀?

男爵府

所以遇到呢啲賤人真係不得佢死.

伯爵府

可以安排視像嗎?

個賤人一定唔可以俾$佢.

小額梗係想你和解啦, 工人擺明無$, 佢輸左, no harm又無$俾堂費.

你唔和解就要玩到最後一局, 官又要做多d野.

複式洋房

睛靈勳章

小額仲栽處唔可以安排視像, 佢係附屬労工處而非司法機構.

我喺第1堂寫了4頁答辨書, 官給予工人, 然後工人於第2堂寫咗99頁(誇大)作回應. 咁我喺第3堂咪要寫999頁?

工人英文好, 所以可以作咁大故事, 但我深信佢一定有幕後支持, 因為每次官要求和解, 工人都會回覆要打電話問吓先. 咁點個幕後支持我呢?

原帖由 mylulu007 於 09-10-28 11:09 發表
可以安排視像嗎?

個賤人一定唔可以俾$佢.

小額梗係想你和解啦, 工人擺明無$, 佢輸左, no harm又無$俾堂費.

你唔和解就要玩到最後一局, 官又要做多d野. ...

大宅

唉, 睇到都煩, 邊夠佢斗, 我唸又有律師給專業意見. 真係人都din.

複式洋房

睛靈勳章

我問警署拿了當日警察來我家幫我女落口供的內容做証據, 信裏白紙黑字寫明我女說工人有做過, 咁都仲要審, 個賤人一定話自己無做過, 但賤人空口講白話, 口同鼻講, 我可做的都做曬, 現只可聽天由命

但我今年極黑, 用了三個賤人都沒好結果

真凶多吉小

禁止訪問

複式洋房

睛靈勳章

我都有找區議員講這個case, 因有免費法律意見, 但結果講完比佢聽后一直都冇回覆

原帖由 wttclh 於 09-10-29 15:19 發表
你話, 如果我地僱主都有個會, 個個月給少少會費, 有啲律師可以給下法律意見, 你話幾好呢?

大宅

啲所謂的區議員, 議員淨係想搏出位, 幫啲衰人唧. 唸起都火滾.

首頁

尾頁

跳至