樓市動向

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

而家個中小型樓市係咁升(可能停左)
咁大家認為有咩可以令樓市開倒車呢?

1. 失業率上升
2. 股市大跌 (又唔多似會)
3. 再推8萬5 (曾生一定唔會)
4. 重建居屋 (呢個有可能,不過唔係人人可以申請)
5. 加息 (要加好多次先有大影響)
6. 唔再有9成樓按 (唔可能啦.如果係咁d人點上車)
7. 熱錢流走 (唔係話走就走..唔係股市)

仲有咩呢

侯爵府

好媽媽勳章

Some kind of new virus like SARS..........

原帖由 NICOLE123 於 09-10-24 12:45 發表

1. 失業率上升
5. 加息 (要加好多次 ...

伯爵府

War (but will not happen in hK)

for your points, I think most likely (5) and (7) will happen. (5) may happen in Q1-2 2010. but agree 要加好多次先有大影響.

because HKEX injected funds again a few days ago, Hibor rate is very very low last week (as low as 0.07x). the favorable rate may push more people buying flat maybe next year. the prop mkt already slows down. i hope to see some downward correction to make the prop mkt healthier.

瑪瑙宮

好媽媽勳章

大吉利是甘講, 黎多一次 911

不過真係唔好啦

原帖由 NICOLE123 於 09-10-24 12:45 發表

1. 失業率上升

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

如果樓市因這些因素跌..有一班等佢跌的人係咪會買樓呢?

侯爵府

好媽媽勳章

1 more possibility is: our next 'head' of HK is....... Mr Lueng!!!!!
Then, I will sell my flat, stocks immediately ....

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章

梁生仲衰過曾生, 千其唔好呀!! help!!
希望每天開心渡過 ;-)

大宅

再冇熱錢流入已經差好遠!

1. 失業率上升
人人常歡笑 不要眼淚掉

伯爵府

原帖由 leanna~ 於 09-10-25 17:07 發表

"梁x英"呢條友個樣奸到死, 成日諗埋啲衰嘢"陰"人!
我希望下一屆係"唐唐"囉!

唐唐 is a nice guy. i met him once in Festival Walk at around 11am in Fortress a few years ago. her sons and daughters were playing free video games in the Fortress store while 唐唐 was standing beside them watching. My HB and I took a pic with him, he smiled and talked to us.

男爵府

原帖由 c-wong 於 09-10-24 18:13 發表
War (but will not happen in hK)

for your points, I think most likely (5) and (7) will happen. (5) may happen in Q1-2 2010. but agree 要加好多次先有大影響.

because HKEX injected funds again a few da ...

大亞灣核電廠爆炸/漏幅射

珍珠宮

2024年龍年勳章

知人好面不知心, 做得好唔好真係要做左先知, 不過點都好過梁生羅, 始終都有一線生機麻.

原帖由 c-wong 於 09-10-25 19:25 發表

唐唐 is a nice guy. i met him once in Festival Walk at around 11am in Fortress a few years ago. her sons and daughters were playing free video games in the Fortress store while 唐唐 was standing be ...
希望每天開心渡過 ;-)

男爵府

樓價點先會跌都唔緊要, 最重要係你站在什麼立塲, 如你有10層樓, 你想佢大跌嗎? 除非你多錢到可再買多幾十層樓.

又好似你楂重貨股票, 睇怕你唔想佢跌啩! 係無貨先想佢跌, 有貨就想佢升而已!

伯爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

原帖由 2008 於 09-10-27 01:30 發表
樓價點先會跌都唔緊要, 最重要係你站在什麼立塲, 如你有10層樓, 你想佢大跌嗎? 除非你多錢到可再買多幾十層樓.

又好似你楂重貨股票, 睇怕你唔想佢跌啩! 係無貨先想佢跌, 有貨就想佢升而已! ...

我開呢個topic只係想比d人想清楚
我已有2間不過都係自住
升跌對我實質影響不大.最多影響心理

首頁

尾頁

跳至