跳至

首頁

尾頁

男爵府

囡囡報左2010/11 PN, 今日面試。
在場大部份老師都講英文,
首先係5-6個小朋友同家享課室玩玩具,
然後一齊去另一間房, 坐地墊圍圈唱歌,
跟老師做下動作, 碌下波波,
之後再去另一間房個別見老師。

囡囡全程表現都ok, 冇喊冇扭計,
圍圈唱歌都有拍拍手扭下身,
最後面見老師就坐享櫈自己玩枱面玩具,
砌arm哂4塊不同圖案嘅木版,
肯叫mama, 不過坐坐下開始唔耐煩,
最後都有揮手同老師講bye bye+飛吻,
但唔肯要老師嘅禮物,
講"唔要"跟住轉身走, 老師唯有交比我。

其實我覺得個女表現都算ok,
但老師同我傾計過程中話我個女細左d!
我同佢講小朋友4月出世囉...
原來4月都算係...細左d!!!

男爵府

2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

請問你考主流班或國際班

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我今日都有同小朋友去in,
考既野同你差不多,
interview方法我覺得幾用心,
起碼會比小朋友warm up,
in既時候位老師幾有愛心,
其他小朋友都IN完走,
佢仲慢慢解答我問題,
完全唔趕, 感覺比綠茵好得多~

BabyHilary,
你同佢講你囡囡4月出世果陣,
佢仲有無回答呀?
4月出世點計都唔係細仔啦!

btw, 有分主流班同國際班架?
老師無提及過我完全唔知道請指教!

男爵府

bbfai, 我同囡囡報主流班。

paklok,
我同老師講小朋友4月出世,
老師只係望住張form"up"下頭, 冇答我。
我都唔明點解4月都話細左d?
唔通想收哂1月2月?

老師有問我揀主流定國際班?
我話主流, 到佢問我有咩問題想問,
我就請佢介紹下pn上課流程,
佢話主流班每日有45mins英文堂,
每星期都有mandarin,
主要教自理能力, 同時亦會教小朋友認字,
連線畫圖畫唱遊, 每班2x人, 2個老師1個姐姐,
8月開學, 頭一星期上1hr可以陪課。
*面試結果下星期就會有

係呢, 你仲幫小朋友報左邊間?
我報左麗港城迦南, 靈糧堂, 坑口救世軍慶茵,
同埋北角衛理堂, 翠茵係第1間面試。

原帖由 paklok 於 09-10-24 23:14 發表
BabyHilary,
你同佢講你囡囡4月出世果陣,
佢仲有無回答呀?
4月出世點計都唔係細仔啦!

btw, 有分主流班同國際班架?
老師無提及過我完全唔知道請指教!

大宅

Same feeling......the interview is better than that arranged by Greenfield. After the circle time warm up, my son is willing to sit in front of the teacher and play the toys himself. Actually, he refused to sit down when having interview at Greenfield.

He could put back the toys to the tray when the teacher asked him to do so.....he also shake hands with the teacher and called us "pa pa", "ma ma". He doesn't know how to say "老師" (as we didn't teach him), so he called the teacher as "姐姐".....then the teacher laughed and said "you should called 老師 in the future"

別墅

My son's interview is conducted on 1:50 pm. The interview is in similar fashion except that I don't expect Greenville uses the english circle time to start with because i choose the mainstream course for my son. My son just performs fair during the individual interview as he mostly stares to the teacher instead of executing the tasks being asked for. After the interview, the teacher informs us that the result will be mailed next week. Although i don't know the final result, i am glad to be told that there will be a 45 mins English and 20 mins Mandarin class every day for mainstream course. So far, i have a good impression to Greenville. Its only drawback is lack of spacious room.

男爵府

我覺得翠茵課程幾吸引,
不過唔sure佢地學費同雜費數目(年年調整)
仲有就係覺得校舍太昏暗,
冇室外陽光再加上用白光燈, 好似陰陰沈沈咁,
不過新寶城已經好過新都城, 嗰邊仲暗﹗

侯爵府

原帖由 BabyHilary 於 09-10-25 00:31 發表
bbfai, 我同囡囡報主流班。

paklok,
我同老師講小朋友4月出世,
老師只係望住張form"up"下頭, 冇答我。
我都唔明點解4月都話細左d?
唔通想收哂1月2月?

老師有問我揀主流定國際班?
我話主流, 到佢問我有咩問題想問, ...

我唔記得講我地係in K1架!
但同N1一齊in感覺有少少怪,
老師無問我主流定國際唔知會唔會K1無分,
我仲報左綠茵, st. andrews, 民生, 培正同宣道,
始終07年出生high birth rate,
報定多幾間作後備囉~
anyways nice to meet you all^^

男爵府

原來你apply k1, 不過都有分國際同主流架。
我大仔今年讀st andrew k1,
我個icon就係st andrew校舍,
係我見過之中最靚嘅幼稚園,
可能就係因為呢間個環境實在太好,
獨立校舍, 無論校門出面定係校舍裡面都好舒服,
攪我同個女報pn嘅時候覺得間間校舍都麻麻地。
st andrew校長, 老師同嬸嬸都好好,
可惜係課程太淺......

原帖由 paklok 於 09-10-25 12:55 發表

我唔記得講我地係in K1架!
但同N1一齊in感覺有少少怪,
老師無問我主流定國際唔知會唔會K1無分,
我仲報左綠茵, st. andrews, 民生, 培正同宣道,
始終07年出生high birth rate,
報定多幾間作後備囉~
anyways nice t ...

侯爵府

原帖由 BabyHilary 於 09-10-25 21:53 發表
原來你apply k1, 不過都有分國際同主流架。
我大仔今年讀st andrew k1,
我個icon就係st andrew校舍,
係我見過之中最靚嘅幼稚園,
可能就係因為呢間個環境實在太好,
獨立校舍, 無論校門出面定係校舍裡面都好舒服,
攪我 ...

原來翠茵K1都有分國際同主流!
但老師無問過我地, 咁究竟我apply緊咩呢?
st andrews我有報呀,
就係睇中佢校舍夠光明闊大,
起碼有室外場地, 小朋友身體都好d
但我亦專重學業, 希望小朋友讀得開心之餘,
最基本既英文都會識,
所以好難揀呀~

男爵府

明白你煩惱, 不過我同小朋友係catholic,
所以想佢讀catholic school.

原帖由 paklok 於 09-10-26 00:26 發表

原來翠茵K1都有分國際同主流!
但老師無問過我地, 咁究竟我apply緊咩呢?
st andrews我有報呀,
就係睇中佢校舍夠光明闊大,
起碼有室外場地, 小朋友身體都好d
但我亦專重學業, 希望小朋友讀得開心之餘,
最基本既英文 ...

侯爵府

原帖由 BabyHilary 於 09-10-26 09:46 發表
明白你煩惱, 不過我同小朋友係catholic,
所以想佢讀catholic school.

哦明白... 宗教亦係考慮因素之一,
我就希望佢入基督教學校,
佛教NO WAY~

男爵府

今日收到翠茵取錄信, am主流班。
11月2-7日註冊, $500留位費。
由於其他幾間幼兒園都未面試,
所以只好先交留位費再考慮。
職員話09/10主流班學費$3150,
之前一年加左$100, 出年都應該有調整。
PN冇書簿費, 茶點冷氣費已包括享學費裡面,
但節日party同school picnic會另收費。

侯爵府

原帖由 BabyHilary 於 09-10-30 00:04 發表
今日收到翠茵取錄信, am主流班。
11月2-7日註冊, $500留位費。
由於其他幾間幼兒園都未面試,
所以只好先交留位費再考慮。
職員話09/10主流班學費$3150,
之前一年加左$100, 出年都應該有調整。
PN冇書簿費, 茶點冷氣 ...

今日都收到取錄信,
係am class但無寫係主流定國際,到時交留位費要問清楚~

複式洋房

我都係上間星期(24/10) in架...但到而家都收唔到信....係咪即係唔收啦?????
我覺得囝囝嗰日表現超好架...
會唔會因為係細仔所以唔收架
(0807囝囝)

男爵府

如果冇寫就交留位費問清楚,
寫返低享收據會好d!

原帖由 paklok 於 09-10-31 22:58 發表
今日都收到取錄信,
係am class但無寫係主流定國際,到時交留位費要問清楚~

男爵府

面試嗰日老師話一星期有結果,
如果聽日仲未收到不如打電話問下啦﹗

原帖由 yeehin 於 09-11-2 14:37 發表
我都係上間星期(24/10) in架...但到而家都收唔到信....係咪即係唔收啦?????
我覺得囝囝嗰日表現超好架...
會唔會因為係細仔所以唔收架
(0807囝囝)

複式洋房

哈哈....尋日收到啦
星期六會去交留位費囉

原帖由 BabyHilary 於 09-11-2 22:48 發表
面試嗰日老師話一星期有結果,
如果聽日仲未收到不如打電話問下啦﹗

男爵府

收到通知就好啦﹗
原來翠茵要交12個月學費,
計起上黎主流班都要$39000/yr...好貴呀﹗

複式洋房

I asked the lady at the reception today, she told me 09/10 K1 主流班學費$2830x12 plus around $1000 for books and tea each semester.

When you say $3150, does it include all other fees?

首頁

尾頁

跳至