母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

今晚ATV新聞話:

浸會大學測試香港母乳中二惡英含量,發現超高,比內地多超過1倍.

點算?

別墅

好媽媽勳章

應該唔會有事呱...我餵左12個月啦

大宅

唔係啩????mouth:
唔好點評我,我睇唔倒呀~
[img=80,50]http://www.anikaos.com/anime_animated_gifs/hamtaro/serie2/hamtaro_

別墅

點解會噤?

別墅

Copied from ATV website:

研究發現本港婦女母乳二噁英含量高

全球多國鼓勵母親用母乳餵哺嬰兒,但浸大參與的一項國際性研究發現,本港婦女母乳的二噁英含量比內地的高出一倍多。研究亦同時發現,母乳內的二噁英主要是來自食物,但本港並沒有法例規定進口食品二噁英含量上限,有學者促請政府效法外國制訂有關標準,保障市民健康。

二噁英普遍存在自然環境,奶類、牛肉及豬肉等食物,三文魚及瀨尿蝦等港人愛吃的海鮮二噁英含量亦偏高。二噁英透過進食入了人體後會積聚在母乳內,浸大有份參與的一項國際二噁英研究,測試了亞洲部分地區母乳的二噁英含量,三百名參與研究的香港產婦母乳內的二噁英含量平均數值是八個單位,較內地平均三點五高出超過一倍多,母乳內的二噁英主要來自日常食物。

歐盟暫時無對母乳內的二噁英含量訂下標準,但牛奶內的二噁英含量限制是三個單位:「食的食品有二噁英會累積在體內,她通過母乳喂嬰兒的話,二噁英從母乳傳到嬰兒,這是一代又一代的累積過程,不管是母親還是嬰兒,超過正常的限制就會有致癌,引致內分泌系統失調。」

浸大的二噁英實驗室過去曾發現食物中二噁英含量超出歐盟準標:「超標不超標?有一些應該是有超標,有個別的食物個別人的例子是有偏高的情況,就剛剛所說,香港並沒有很明顯的標準,因為目前是不是明顯採納歐盟的標準,我們還不知道。」

既然曾經發現有超標,那麼政府又有否做化驗呢?食物安全中心由零八年至今只測試過九十個食物樣本,確認二噁英含量滿意,但其他大量由不同國家入口的食物究竟有否超標便無人知道。

本港現時仍然沿用的《公眾衛生及市政條例》,並沒有明確限制入口食物內的二噁英含量:「需不需要有法例規定(二噁英含量),這是一定需要,發達國家(和地區)像歐盟、美國、日本、台灣都已經有,香港我希望應該有這標準保障市民健康。」

究竟吸收了過量的二噁英對身體會有什麼影響呢?專家表示除了會引致內分泌系統失調外,嚴重更會致癌,毒素更加會一代傳一代。

二噁英是致癌物質,存在於空氣、泥土、水、海洋沉積物及食物,尤其奶類產品、肉、魚及貝類,二噁英分解的速度極慢,會積聚在動植物以及海洋生物體內,因此可能透過食物鏈累積。

另外,焚燒某種塑膠物料如聚氯乙烯或類似物料而未完成燃燒過程,亦是二噁英在空氣中的來源。人類若吸入大量二噁英會增加患上嚴重皮膚病、肝臟功能變異、免疫系統衰退以及神經系統變異的危險。

禁止訪問

大宅

好恐怖!

"... 會引致內分泌系統失調外,嚴重更會致癌,毒素更加會一代傳一代。..."

大宅

其實真正的事實是, 人類的食物巳經被汚染囉......~ 所以做人奶媽媽, 對食物的要求真係小心選擇, 有d後生的媽媽仲認為大肚都無須戒口, 亞b都無事~

水晶宮

既然係來自食物、空氣、水,咁即是全球性的問題啦,即是就算飲奶粉或第時食固體都有機會食到啦。
我的最愛: 老公, 仔仔, 同來緊既女女, 老豆

子爵府

環保接龍勳章

Yup, I agree!

原帖由 JWCBB 於 09-10-25 11:58 發表
其實真正的事實是, 人類的食物巳經被汚染囉......~ 所以做人奶媽媽, 對食物的要求真係小心選擇, 有d後生的媽媽仲認為大肚都無須戒口, 亞b都無事~

大宅

好媽媽勳章

咩都唔洗食~BB主要既食糧:奶粉有三聚青安~母乳有二惡英
大人就魚有雪茄毒,豬有哮喘豬,雞有酓流感,牛有瘋牛症,菜果有農藥~

大宅

雖然係有機會食到, 但我地都仲可以選擇食D乜囉~
即使bb食固體食物, 我都會選番天然的, 在bb 2AGE前, 都會小心飲食, 即使我依家餵人奶都選食物一樣~ 我覺得呢D真係要習慣~

原帖由 jenniecatcat 於 09-10-25 12:11 發表
既然係來自食物、空氣、水,咁即是全球性的問題啦,即是就算飲奶粉或第時食固體都有機會食到啦。

別墅

就算而家話有事, 唔代表幾十年前既母乳係冇事, 以前冇人走去驗之嘛
以前個年代, 石綿個d咪仲大獲
所以物件既物質都有好同唔好既野架啦
大驚少怪, 咩都唔好食, 唔通連氣都唔好抖咩 =.=

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

呢個research 我都有份參與, 有一次返健康院, 即時pump左幾oz 奶比佢地, 個小姐同我解釋左, 就算我地既人奶內的污染身增多左, 人奶仍然係好過奶粉喎, 叫我唔好停餵.

別墅

原帖由 bastet 於 09-10-26 10:23 發表
呢個research 我都有份參與, 有一次返健康院, 即時pump左幾oz 奶比佢地, 個小姐同我解釋左, 就算我地既人奶內的污染身增多左, 人奶仍然係好過奶粉喎, 叫我唔好停餵. ...

呢個世界就係咁架喇, 就好似臭河中既魚, 依然係生存
所以幾時都係母乳好

大宅

話時話, 我都應該有參加過呢個研究呢

有時, 活在這世代
真的不能擔心太多了...
污染太多
避無可避

大宅

母語協會既facebook post咗呢個topic,擔心既媽咪可以去睇睇。

大慨既意思係,做呢個研究唔係針對人奶,而係針對食物同環境既污染對某處居民既影響,從而作出比較。不過因為人體內既蛋白質以人奶最易取得樣本(唔通割人拂肉落黎研究咩),所以令人有錯覺認為人奶有問題。其實,奶粉都有問題架,只係啲人唔會用佢黎做呢個研究既樣本者。呢個係research objective既問題,其實好多針對比較人奶同奶粉既研究都指出,奶粉既含鉛量比人奶仲高添。

我會繼續餵人奶,全世界被污染已經係不爭既事實,餵人奶我仲可以控制自己既食物盡量揀啲少污染既食物,不過奶粉我係冇得control佢地既raw material同生產線,有幾多污染物加咗入去我都唔知。

複式洋房

那天我99看完電視新聞報告後,即叫我唔好飲魚湯,要bb開始飲奶粉,真心酸!

大宅

Dmahk你要堅持,人奶點都好過奶粉,我成日覺得媽咪冇奶就冇得好講者,有奶既話都要俾最好既俾bb。

其實,我睇完篇報導都決定食少啲三文魚,我媽咪仲叫我轉晒食有機食物,於是我同媽咪講,身體內積存既二惡英係長期性既,即使宜家轉晒食organic food都唔代表冇二惡英,不過飲食上要注意啲囉。同埋我成日覺得,個人開心啲,身體既排泄系統循環系統又會strong啲,咁就少啲毒素積存啦﹗

原帖由 dmahk 於 09-10-27 14:07 發表
那天我99看完電視新聞報告後,即叫我唔好飲魚湯,要bb開始飲奶粉,真心酸!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我亞媽今日都打來問我呢件事
我講食咩都有事啦
唔想放棄~~~

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊