跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

又食到一身都係,又唔俾我餵,又食好耐,多數要15-30min,飯都凍晒啦,你地個b會唔會唔肯俾人餵呀??

別墅

我阿B都會爭住想自己餵, 但我會俾另一隻碗俾少少飯佢玩, 其實佢只會餵兩啖然後就會用支匙羹響度督督下咁玩, 所以點都無可能自己餵到成碗飯, 佢一邊玩都會俾我餵佢既, 如果你阿B自己食到成碗, 仲只係用最多30分鐘, 都ok啦, 味由得佢囉.

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

佢一向都食好少,都係小半碗,所以都自己食到,當然天一半地一半啦,相反通粉同烏冬就會食晒,一d都唔會食剩,10-15分鐘就食完,仲快過阿哥

原帖由 V.G 於 09-10-25 19:47 發表
我阿B都會爭住想自己餵, 但我會俾另一隻碗俾少少飯佢玩, 其實佢只會餵兩啖然後就會用支匙羹響度督督下咁玩, 所以點都無可能自己餵到成碗飯, 佢一邊玩都會俾我餵佢既, 如果你阿B自己食到成碗, 仲只係用最多30分鐘, 都 ...

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

原帖由 B媽-Blue 於 09-10-25 20:57 發表
佢一向都食好少,都係小半碗,所以都自己食到,當然天一半地一半啦,相反通粉同烏冬就會食晒,一d都唔會食剩,10-15分鐘就食完,仲快過阿哥

我細好攞命ga, 教左佢用匙"不"野食好耐, 佢係都要用手食, 亞哥坐正佢對面, 日日教佢都係咁, 成個土人咁, 唔知佢幾時先肯用spoon......
最難頂係佢出街又會叫我地俾隻spoon佢"不"野, 係屋企好似要佢行刑咁.

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

我大仔,2歲都未識完全用SPOON,返左學見同學仔佢先學到,阿女好為食,食仔冇難度啦

原帖由 emmypun 於 09-10-26 11:28 發表

我細好攞命ga, 教左佢用匙"不"野食好耐, 佢係都要用手食, 亞哥坐正佢對面, 日日教佢都係咁, 成個土人咁, 唔知佢幾時先肯用spoon......
最難頂係佢出街又會叫我地俾隻spoon佢"不"野, 係屋企好似要佢行刑咁.:badfeel ...

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 畀面勳章

我個女早排又係要自己食一啖都唔俾我餵, 又係食到天一半地一半 share 埋比隻狗食, 又食得慢, 你個女已經好叻15-30 分鐘食晒, 我個女食乜都係一路食一路篤個碗又咬 spoon, 半碗份量大半個鐘先食得晒, 宜家唯有同佢玩我餵佢一啖跟住佢餵自己一啖咁先肯肯地俾我餵, 不過食 yogurt 同香蕉 (切粒狀俾佢練習"不", 就算跌左都冇咁難清理) 都盡量俾佢自己"不"下, 開始有 D 進步.

子爵府

我個仔又係咁,餐餐都要自己黎,夏天就話d嘢冇咁易凍啫,家陣冬天就黎,d飯餸都會好快變凍ga,我反而想知有冇d咩工具可以keep住阿仔碗飯係溫既呢?

禁止訪問

子爵府

我諗我會buy你個方法多d,我都有見到類似ToyRus果隻既碗,但真係太濶,可能凍得更快。

原帖由 mrs.hamster 於 09-10-28 20:44 發表
有呀!我見toy'r'us有得賣好似$2x,個碗係有2層下面係比你放暖水嘅,不過漏唔漏水我就唔知同埋個碗口好大,可能好快會吹凍。

我餵Philip食野用3個碗,一個有蓋保溫,一個"不"定用黎等凍(Philip心急食唔肯等我地吹凍),一個就比Phi ...

首頁

尾頁

跳至