夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

各樓主你哋好!未來日子希望是睛天,可能今天天灰灰,心情也灰灰,

這幾天睇左好多唔開心POST,好多C6同第三者的X事,个心好難過,人類点解自私到恐怖面目,還可以開心生活,使其它人在痛苦中,惡報点解要身邊人先受,而佢哋時神未到唔明...

囡囡上星期至今天返學校都喊,个心好痛,囡囡每次喊着,唔寫得媽媽,好掛住媽媽,唔想同媽媽分開.....
我抱着佢,媽媽放工怱返來,唔使喊...最后上車拜拜都是喊着,石頭又再壓住个心...好重帶住返工.....

睇書知道囡囡好似有分離恐懼証,每次同佢分開,佢有情緒化,好而喊唔想分開,我好怕!
在見社工前已同囡囡講爸爸有新姐姐同佢生活,所以爸爸唔返來,不是妳唔聽話,囡囡聰后好平靜,只說不想講爸爸的事,因唔想想他..
但囡囡見社工的結果是正常,好活潑,未見有問題,以上情况都有題出?但未跟進要下次!

今早MSN通知佢爸爸,囡囡有這个情况,報應終來到,可惜由仔女受,惡禍來....
我叫C6接回囡囡,我已冇能力照顧佢,冇一个健全家,冇錢家,照顧囡囡的事由他辨.....我都要靜吓休息吓....唔知佢幾時复???也通知佢已同囡囡講了真相...但囡囡的感覺未講....

灰灰的天何時才散,冇錢的生活加重我的壓力,囡囡情緒在他人面前正常,但她的傷有幾深現在痛有幾多,真冇法知,社區社工,學校社工都見過,他們現時都睇不見什麼....我再可以做咩??抱佢愛佢都有做?我的擔心可時才放下...囡囡想咩???C6会点睇个女???

過山車又出現...我好想停..但揸車唔係我...我要点樣做才揸到車.....

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 爸B勳章

其實問題係要逐一去解決的, 你一下子要顧累太多問題, 只會令自己個腦 "實哂" 好似無哂辦法咁, 如果當前係錢嘅問題, 問下前夫或身邊嘅好友可否幫忙, 有時, 做人係要互相照應, 首先不可睇低自己嘅能力, 尤其係女人嘅能力, 對自己及個女負責任係做人嘅基本.

祝安康

複式洋房

原帖由 美瑩 於 09-10-12 12:01 發表
各樓主你哋好!未來日子希望是睛天,可能今天天灰灰,心情也灰灰,

這幾天睇左好多唔開心POST,好多C6同第三者的X事,个心好難過,人類点解自私到恐怖面目,還可以開心生活,使其它人在痛苦中,惡報点解要身邊人先受 ...

每次看完妳講妳個囡,我都有心痛嘅感覺.但妳不要放棄妳個囡,而家她嘅經歷,可能會影響佢一生,如果你有須要幫忙,你可PM我.加油.

大宅

哎,樓主無論如果都唔可以放棄個女家,根本上最無辜系佢,你系做咩家,經濟真系甘差咩?錢多咪用好啲lo,無錢都有無錢既生活,最緊要系你點睇姐.
仲有,你既情緒好影響你個女家,唔開心多點上來呻啦,千萬唔好將負面既野帶比個女,你首先要做好自己先lo.
好似我個仔甘,從小老豆就唔系身邊陪佢了,又咪過得甘開心,我從來唔會令佢覺得自己生活唔正常,而經濟上小朋友又完全幫唔到手既,自己咪使小啲lo.
不過,好采我有我媽幫手凑仔,我可以好放心甘去搵錢.
找個人幫下你啦,你ex已是旖去式了,別再祈望佢啦,咪盞自己傷多一錢.
祝福你,天天都是晴天.....

民房

Don't Give up your daughter

Life is difficult yet you should not give up your daughter. She has lost her father, she cannot affort to loss you. This is the time she needs you most. You should pull yourself together, look after your daughter well is the most stronge incentive for you to stand up agin. PUT HIM (C6) DOWN! (放低佢!) This is what my son's told me. Just PUT HIM DOWN! Do not think about his good, do not think about his bad. Treat him as a stranger and look forward for a new life for you and your daughter. Be brave! 最難過的都會過去的

別墅

原帖由 gp仔 於 09-10-12 12:57 發表
其實問題係要逐一去解決的, 你一下子要顧累太多問題, 只會令自己個腦 "實哂" 好似無哂辦法咁, 如果當前係錢嘅問題, 問下前夫或身邊嘅好友可否幫忙, 有時, 做人係要互相照應, 首先不可睇低自己嘅能力, 尤其係女人嘅能 ...

你講得對個腦真"實哂",我有問c6就是佢無比錢,一直是我份糧支持生活,現在公司生意唔好,有工返冇糧出,社處幫唔到,生活才煩......

別墅

原帖由 qc1995cheung 於 09-10-12 14:23 發表
每次看完妳講妳個囡,我都有心痛嘅感覺.但妳不要放棄妳個囡,而家她嘅經歷,可能會影響佢一生,如果你有須要幫忙,你可PM我.加油.

我多事因個女而唔開心,好想停....我好努力找辨法幫自己同女,我皮氣現在好差,剛剛囡囡打來,佢又喊住要見我,又好掛住我,我真冇辨法..... 我會pm你,但要遲d,因囡囡明天后天都要默書,放工后好忘,明天有時間pm你......

別墅

原帖由 maymay.choi 於 09-10-12 16:20 發表
哎,樓主無論如果都唔可以放棄個女家,根本上最無辜系佢,你系做咩家,經濟真系甘差咩?錢多咪用好啲lo,無錢都有無錢既生活,最緊要系你點睇姐.
仲有,你既情緒好影響你個女家,唔開心多點上來呻啦,千萬唔好將負面既野帶比個 ...

多謝你!我都知女系最無辜,但我情緒時好時壞,我就唔想影響佢,我未知可以點,經濟是一問題,c6都因這問題而走,長達6年,有几多變冇......收工啦!又一天!真希望明天是美瑩的睛天!!!

大宅

原帖由 美瑩 於 09-10-12 18:21 發表

多謝你!我都知女系最無辜,但我情緒時好時壞,我就唔想影響佢,我未知可以點,經濟是一問題,c6都因這問題而走,長達6年,有几多變冇......收工啦!又一天!真希望明天是美瑩的睛天!!! ...
美瑩.,,加油呀,
我比你大兩年,但我仔仔只得5歲,不過我點都唔放棄阿仔
因為佢係我一手湊大既,我唔傷心無咗個老公,因為佢實在太恐怖,事實無佢在的時候我更開心,只係佢竟然要同我爭阿仔,可能佢諗住我同阿仔要靠佢養,唔忿氣錢照俾但無得話見就見,唉...當初又唔見佢返屋企好好地相處,為個仔就好應改吓d衰性格
我曾經都係靠綜援過渡日子,其實真係唔難捱wor,只要你可以同小朋友一齊就一定開心過卦/諗個衰人,唔值得ga,個衰人咁樣你放心囡囡跟他嗎?你囡囡跟他會開心嗎..?

民房

我地一班都係c6啲受害人, 出去揾29的賤精簡直唔係人, 佢地事發後, 可以照樣的生活, 我地就真系跌左落地獄咁, 但事實上無論我地幾難過都好, 啲c6都會無動於"中" 所以我地更加唔好放棄自己同仔仔女女, 都係果句"放低佢" 各位苦惱中的女士們, 最難過都會過去架, 其實我都後知道個c6有29二個星期咋, .中秋節都係我同阿仔過之馬, 果晚個c6連電話都無打黎啦, 都預左啦, 總之就好好照顧自己同仔女啦 各位加油

大宅

睇完之後, 真係好sad!!
囡囡係無辜既, 大人既野, 對佢既影響有幾大, 現在可能仲未預料得到. 不過, 請唔好放棄囡囡, 正如佢都唔會放棄你一樣.
add oil

別墅

原帖由 happy0602 於 09-10-12 16:43 發表
Life is difficult yet you should not give up your daughter. She has lost her father, she cannot affort to loss you. This is the time she needs you most. You should pull yourself together, look afte ...

我本想囡囡可以有個健全家成長,所以才想比回佢爸爸,唔好跟个情緒化媽媽,我實在好多問題未解決,我要再想過!多謝!

大宅

原帖由 美瑩 於 09-10-12 23:50 發表

我本想囡囡可以有個健全家成長,所以才想比回佢爸爸,唔好跟个情緒化媽媽,我實在好多問題未解決,我要再想過!多謝!

美螢,

千奇唔好放棄囡囡呀 ! 你認為佢跟住c6 會有幸福咩 ? 跟住個咁嘅老豆會學壞嫁, 三思呀 !
情緒化媽媽我都是, 我地的情緒化全是c6 及 狐狸精所賜的, 但我一定唔會放棄對仔, 佢地無辜架,
幾苦的日子, 我相信總會過去, 明天會更好嘛 !

我們一起努力捱過這些苦的日子吧, 姊妹們都支持你, 唔好放棄呀 !

我總唔信無左 c6 在身邊我地不能過活 ~

別墅

原帖由 ms0665 於 09-10-12 18:32 發表
美瑩.,,加油呀,
我比你大兩年,但我仔仔只得5歲,不過我點都唔放棄阿仔
因為佢係我一手湊大既,我唔傷心無咗個老公,因為佢實在太恐怖,事實無佢在的時候我更開心,只係佢竟然要同我爭阿仔,可能佢諗住我同阿仔要靠佢養,唔 ...

你好叻,好多樓主都好叻,為我過唔到,原本已有份工可以渡過一切,C6唔比錢都可以,誰知公司生意一落千里,今个月未出糧,好快要交囡囡校車費,午飯錢,冬季校服一切開支...
我在公司巳8年,所以一定要等佢關門,現無發取綜援,只好靠自己,生活捱!我不怕,只怕自己情緒化,影响囡囡成長,這点最重要!

別墅

原帖由 happy0602 於 09-10-12 20:45 發表
我地一班都係c6啲受害人, 出去揾29的賤精簡直唔係人, 佢地事發後, 可以照樣的生活, 我地就真系跌左落地獄咁, 但事實上無論我地幾難過都好, 啲c6都會無動於"中" 所以我地更加唔好放棄自己同仔仔女女, 都係果句"放低 ...

我早前真系跌左落地獄,好努力上返來,現又比苦海生活打到,未能回氣,事情又再來,太多浪冇力........

複式洋房

原帖由 美瑩 於 2009-10-13 00:20 發表

我早前真系跌左落地獄,好努力上返來,現又比苦海生活打到,未能回氣,事情又再來,太多浪冇力........

努力呀!一定有辦法支持下去,或者找你親友幫住先...
唔好放棄個囡囡呀!

別墅

原帖由 chingching03 於 09-10-12 22:28 發表
睇完之後, 真係好sad!!
囡囡係無辜既, 大人既野, 對佢既影響有幾大, 現在可能仲未預料得到. 不過, 請唔好放棄囡囡, 正如佢都唔會放棄你一樣.
add oil

我知囡囡好跟我,我都好愛佢,但見佢情緒有兩面,我糸擔心佢,才這樣想,我唔想同佢分開....

別墅

原帖由 pooth 於 09-10-13 00:05 發表
千奇唔好放棄囡囡呀 ! 你認為佢跟住c6 會有幸福咩 ? 跟住個咁嘅老豆會學壞嫁, 三思呀 !
情緒化媽媽我都是, 我地的情緒化全是c6 及 狐狸精所賜的, 但我一定唔會放棄對仔, 佢地無辜架,
幾苦的日子, 我相信總 ...

我情緒化唔同你,你唔會打佢哋,我會!我還做到个好媽媽?

別墅

原帖由 bebedog 於 09-10-13 00:26 發表
努力呀!一定有辦法支持下去,或者找你親友幫住先...
唔好放棄個囡囡呀!

我早已找了人幫,連社工都有,,我都会再努力再末來

大宅

好耐無睇這標題,因為忙於睇小學資料, 做媽媽真係好辛苦, "一生兒女責", 長憂99", 睇完你ga 故事,囡囡這樣,又有經濟問題, 真係好心酸, 但係千萬"不要比囡囡跟c6, 跟佢未必有個幸福的家", 又可能遲d 有報應比29飛呢?

是你帶囡囡到這世界, 點解要放棄囡囡, 囡囡無得楝想跟邊個, 但樓主你可以楝唔放棄佢, (我一想到你唔要佢就心酸 ), 我明白錢好重要, 但我梗明白看囡囡成長梗重要, 唔放心跟c6, 問吓自己屋企人幫吓手.

加油樓主

首頁

尾頁

跳至