想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

C6蟲蟲有事,所以, 兩年前,我決定做IVF. 唔做IUI.
一TAKE 過後, 有了囡囡,現在已經歲幾了.

今天,見醫生,開始預備放蛋. [現有6粒蛋蛋在養和]. 今日MDAY 3. 開始塞藥. 下星期三,再見醫生. 希望EVERYTHING FINE ~

各位太太,你們不要放棄. ~

複式洋房

希望我都可以一take啦

民房

good luck!!!

大宅

以你既情況大約幾多錢呢???
再係唔掂真係要儲定錢做ivf啦...

大宅

上一胎ivf ,抽蛋+放蛋 +醫生費. 最少10萬 (不計生bb ). 今次放胎,養和收兩萬幾左右. 當日醫生費預一萬. but 前日見醫生,兩公婆再驗多次血+見醫生. 用左六千幾.
mday2 6千
下星期3 m 後第7天再照 +塞藥(收2k)
下星期3 m 後第11 ,13天再照 (收4k)
放蛋後. 14day 內唔洗見醫生. 直到 bingo.
bingo 後,同上一次, 日日打針 (打足 3個月) +見醫生+照 (共洗兩萬幾) [如果今次順利 bingo. 最少用5-6萬]
我個醫生係養和ivf centre 主任. 所以,照一次都收$900. 醫生費 $1000-1500.
還有,養和每月收stoarge fee $1k.

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

祝你成功!

大宅

hi Agnes, 唔知你仲記唔記得我, 我同你一樣睇同一個doctor, 你呢, 你今次睇dr. leong or dr. doo??
我同你一樣有個囡囡, 佢3個月大, 我同你一樣在養和有雪胎, 我想再生, 我順產架, 如果過幾個月再放會唔會太早呀, 我已有m 了.....祝你成功呀......

原帖由 agnescheng 於 09-10-26 12:20 發表
上一胎ivf ,抽蛋+放蛋 +醫生費. 最少10萬 (不計生bb ). 今次放胎,養和收兩萬幾左右. 當日醫生費預一萬. but 前日見醫生,兩公婆再驗多次血+見醫生. 用左六千幾.
mday2 6千
下星 ...

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

祝安康 + 一切順利

大宅

乜貴得咁緊要....
我都真係驚驚地.....點算呀? 我諗住成件事10萬內架咋。。。。

原帖由 agnescheng 於 09-10-26 12:20 發表
mday2 6千
下星 ...

大宅

i do remember, 你係咪轉睇梁醫生 然後bingo ? 弓喜你. ... 我見番你,都好開心.
你搵邊個醫生. 生 ?
我搵dr.doo 生. 係明德 (臨時緊急開刀生bb) [因為穿水,打左催生針, 都開得五度, 結果 要開刀]

上次我係梁醫生抽蛋, 杜醫生放蛋. 所以...今次係都係杜醫生放蛋.
我囡囡 一歲+4個月了.

原帖由 steplovebb 於 09-10-26 21:24 發表
hi Agnes, 唔知你仲記唔記得我, 我同你一樣睇同一個doctor, 你呢, 你今次睇dr. leong or dr. doo??
我同你一樣有個囡囡, 佢3個月大, 我同你一樣在養和有雪胎, 我想再生, 我順產架, 如果過幾個月再放會唔會太早呀, 我 ...

大宅

畀面勳章

我都一樣準備今個月放雪胎, 預計都要$20,000 左右, 希望可以成功

大宅

因為,我甲狀腺有問題. 所以,同一時間,要睇多另一個醫生. 驗血 +醫生費, 次次都兩千五.
而且,放蛋後,連續3個月打針. [醫生要我打double 份量]所以又貴d.
梁醫生做ivf 無package. 因為,用既藥因人而異. 10萬 ..應該差不多.
原帖由 babyhope 於 09-10-26 21:35 發表
乜貴得咁緊要....
我都真係驚驚地.....點算呀? 我諗住成件事10萬內架咋。。。。

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

嘩, Dr Leung都好貴下, 我第一次睇佢, iui, failed, 轉左仁安, 都係唔得, 最後, 轉瑪麗, 不過私家症都唔平, 用左成$100000, 好在 1 take ok, 我都想快d放雪蛋, 生多一個, 希望ok啦!

原帖由 agnescheng 於 09-10-26 23:43 發表
因為,我甲狀腺有問題. 所以,同一時間,要睇多另一個醫生. 驗血 +醫生費, 次次都兩千五.
而且,放蛋後,連續3個月打針. [醫生要我打double 份量]所以又貴d.
梁醫生做ivf 無package. 因為,用既藥因人而異. 10萬 ..應該 ...

兒女是耶和華所賜的產業.所懷的胎、是他所給的賞賜。
詩 127:3

我的肺腑是你所造的.我在母腹中、你已覆庇我。我要稱謝你、因我受造奇妙可畏.你的作為奇妙.這是我心深知道的。
詩篇139:13-14

男爵府

hi steplovebb,

我個囡差不多3個月大, 都想快d生多個, 你打算幾時放?

我開刀, 我估仲要耐d...

原帖由 steplovebb 於 09-10-26 21:24 發表
我同你一樣有個囡囡, 佢3個月大, 我同你一樣在養和有雪胎, 我想再生, 我順產架, 如果過幾個月再放會唔會太早呀, 我 ...

我的肺腑是你所造的.我在母腹中、你已覆庇我。我要稱謝你、因我受造奇妙可畏.你的作為奇妙.這是我心深知道的。

大宅

我想快d呀, 人地話生完冇幾耐易d有呀, 唔知係唔係呢, 我仲同老公傾緊, 醫生話順產可以快d, 你開刀要等一年呀..

原帖由 sweetcutecat 於 09-10-27 09:10 發表
hi steplovebb,

我個囡差不多3個月大, 都想快d生多個, 你打算幾時放?

我開刀, 我估仲要耐d...

大宅

我係睇梁醫生, 放第二次bingo, 我雪胎都ok多, 一次ivf已有13個雪胎, 分6次, 放左兩次, 仲有4次, 希望唔駛再做打針谷旦啦

你加油呀, 我覺得放鬆心情係好重要, 我有5次放胎經驗, 信我...哈哈

原帖由 agnescheng 於 09-10-26 23:41 發表
i do remember, 你係咪轉睇梁醫生 然後bingo ? 弓喜你. ... 我見番你,都好開心.
你搵邊個醫生. 生 ?
我搵dr.doo 生. 係明德 (臨時緊急開刀生bb) [因為穿水,打左催生針, 都開得五度, 結果 要開刀]

上次我係梁醫 ...

大宅

oh.. 咁我想問..10萬係咪淨係瑪麗咋?

原帖由 sweetcutecat 於 09-10-27 09:08 發表
嘩, Dr Leung都好貴下, 我第一次睇佢, iui, failed, 轉左仁安, 都係唔得, 最後, 轉瑪麗, 不過私家症都唔平, 用左成$100000, 好在 1 take ok, 我都想快d放雪蛋, 生多一個, 希望ok啦!

...

男爵府

Yes, 佢寫出嚟個價錢是基本, 順順利利唔駛咁多, 但藥錢要自己比, 如果打多d針, 又要比多d錢, 計計下都唔小...

原帖由 babyhope 於 09-10-27 20:18 發表
oh.. 咁我想問..10萬係咪淨係瑪麗咋?

大宅

畀面勳章

今日見完醫生, 下星期可以放雪胎, 希望1 take OK

男爵府

請問放雪胎係唔係一定要check到有排卵先放架??
可唔可以講下放胎前要做d咩呀??

首頁

尾頁

跳至