少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

今日帶佢落park玩吹波波,引左d 細路埋黎,人地摸下把槍仔,.佢好鬼惡係咁叫<唔好,唔好>
真係唔知點教佢share,thx

珍珠宮

原帖由 karenbb 於 09-10-24 00:12 發表
今日帶佢落park玩吹波波,引左d 細路埋黎,人地摸下把槍仔,.佢好鬼惡係咁叫
真係唔知點教佢share,thx

囝囝幾大個?
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

男爵府

hi!囡囡月尾20個月喇,脾氣好大,但有時又好乖,真係唔知點搞,當時我慢慢解釋話借比妹妹玩下啦,一陣比返你喇,佢係完全唔聽,係咁話唔好....
原帖由 SandraLo 於 09-10-24 23:35 發表

囝囝幾大個?

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我囡係獨女, 由細到大, 我都同佢share所有野, 一個麵包撕開兩份食, 一杯飲品兩份飲, 有時俾左包零食佢食, 佢食食下我就問佢比幾啖我食。玩具也一樣, 佢玩玩下我又會問佢借來玩, 玩一陣又比返佢, 佢玩一陣我又問佢拎來玩。

就係咁, 比佢習慣所有野都不會獨享。

珍珠宮

原帖由 karenbb 於 09-10-25 00:09 發表
hi!囡囡月尾20個月喇,脾氣好大,但有時又好乖,真係唔知點搞,當時我慢慢解釋話借比妹妹玩下啦,一陣比返你喇,佢係完全唔聽,係咁話唔好....

20個月的小朋友係未明什麼是分享, 極其量是將手上的物件/玩具交給媽媽或相信的人. 你不用太介意.
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

男爵府

係呀,佢對我同成日見既人好大方嫁,食乜都比你,我只係擔心,依家唔陪養定,大個仲難教,咁應幾多歲至明白呢?如佢當時咁樣,我應做咩反應呢?thx指教!
原帖由 SandraLo 於 09-10-26 22:04 發表

20個月的小朋友係未明什麼是分享, 極其量是將手上的物件/玩具交給媽媽或相信的人. 你不用太介意.

侯爵府

會唔會係驚人地攞左唔俾返佢呢....好似樓上講, 平時已經同佢share你d野, 或者問佢攞佢d玩具玩, 話佢知3分鐘後俾返佢(3分鐘對一個20個月b來講, 已經好長時間), 3分鐘之後真係俾返佢....慢慢建立信任...

珍珠宮

原帖由 karenbb 於 09-10-26 23:38 發表
係呀,佢對我同成日見既人好大方嫁,食乜都比你,我只係擔心,依家唔陪養定,大個仲難教,咁應幾多歲至明白呢?如佢當時咁樣,我應做咩反應呢?thx指教! ...

其實分享呢樣嘢小朋友係好難學到.......
其中一個原因, 係生活上冇乜幾多嘢可以俾小朋友去同人分享.....
小朋友是從模仿中學習, 好的壞的, 好多時是從父母處學回來, 但他有多少機會看到父母(成人) 和別人分享有價值的東西呢? 除食物之外, 我想不到有些什麼是成人會隨便、隨意或隨手可以跟人分享的!

假設小朋友在一個聚會裡收到一包有十粒的糖, 你要求他分些給其他人, 那真的是分享, 自己有得吃, 別人(聚會裡的人)也有, 但如玩具只得一件, 如何可「分享」呢?極其量是一起玩, 4歲以下的小朋友其實未太懂和其他小朋友玩, 須要有成人帶著……
成人一方面要求小朋友要和其他小朋友分享心愛的玩具, 但另一方面, 除食物之外, 成人有和別人(朋友)分享自己喜愛的東西嗎?衣服?首飾?手袋?擺設?用品?就算你有借書或CD給別人, 但當別人沒有還時, 你有不高興和後悔嗎?
要小朋友借出玩具給人玩, 他願意嗎?那人認識的嗎?大人借人地嘢, 都重識得錫住, 若他心愛的玩具被人弄壞了, 你會担心他對人失了信心嗎?若你硬要他借出玩具, 到他想借別人的玩具時, 別人卻不肯借, 如何向他解釋這是別人的選擇, 而不是「公平」與否的問題?抑或在他面前話小朋友不肯借玩具係「唔乖」?

還有, 如他將你過年給他的千元利是給了一半你的菲傭, 說是分享, 或是將你在飯桌上給他的六頭鮑送到工人的口中, 你會稱讚他懂得分享嗎?抑或是要教他分享是帶有條件的?例如錢和有價值的東西是不用和人分享的?

基於以上種種問題, 父母要求小朋友分享/借出心愛的玩具, 我覺得是不必要的, 也不用太緊張, 到他大些, 他想有多一種自己沒有的玩具玩, 自然會懂取出自己的來交換!

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你所講每一言每一句, 簡直令我拍爛手掌.
我哋有時都要易地宜處, 如大人自己都唔能夠做到嘅嘢, 更何況幾歲嘅小朋友呢!

原帖由 SandraLo 於 09-10-28 16:15 發表

其實分享呢樣嘢小朋友係好難學到.......
其中一個原因, 係生活上冇乜幾多嘢可以俾小朋友去同人分享.....
小朋友是從模仿中學習, 好的壞的, 好多時是從父母處學回來, 但他有多少機會看到父母(成人) 和別人分享有價 ...

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

個point是你會唔會將你最最最心愛的物品送給/借給你三唔識七的人?

原帖由 heichunmum 於 09-10-29 00:50 發表
都唔係咖,平日我地買旗,捐錢,將自己或小朋友唔著的衫送俾有需要的人,都係分享,我由細都會叫阿仔去買旗,又俾佢睇下宣明會的節目,講下d人幾慘,你有咁多可以分下俾人,人地連一對鞋都無,點解大人世界無分享?4川地震我地捐錢捐衫,都係分 ...

侯爵府

對呀, 連係呢度傾下湊仔,都係分享...因為大家同為mami, 所以我愛你地, 信你地, 分享自己成功/失敗o既經驗....如果唔喜歡你地, 做咩要花時間打字, 睇下電視唔好? 如果分享單單出自私心, 我會"線"你地, 用d假方法話你知係好方法, 等你地o既小朋友唔及自己o個個都唔錯~

不過愛心有層次, 我愛你地o既層次只係去度網上交流, 未去到一齊食飯, 借錢你洗...但係你唔可以話我唔同你地食飯, 就係無愛心, 就係唔share d 時間俾你地...

小朋友都係, 佢地唔share, 因為唔知人地會唔會俾返件玩具佢, 因為佢愛另一個小朋友o既心唔及愛佢親人, 愛件玩具多過個fd....如果單單因為佢未懂愛, 而唔教佢去愛(分享係愛心o既表現)....我驚有一日, 佢大過左, 會愛任個其他野, 多過愛我(佢愛佢老婆多過愛我無問題, 但愛所有野多過愛我, 就....) ....甚至會因為我為佢買o既保險, 殺左我....

愛心要自小培養, 所以有人會俾小朋友養狗仔, 等佢地花時間(share時間)o係狗仔身上, 學習愛心

不過佢未懂share, 我唔會話佢曵, 只係佢未學識, 我會身教, 同佢share野, 教佢share, 每日, 每小時, 每分鐘....當然, 我希望自己同家人都係好榜樣...

原帖由 heichunmum 於 09-10-29 00:50 發表
都唔係咖,平日我地買旗,捐錢,將自己或小朋友唔著的衫送俾有需要的人,都係分享,我由細都會叫阿仔去買旗,又俾佢睇下宣明會的節目,講下d人幾慘,你有咁多可以分下俾人,人地連一對鞋都無,點解大人世界無分享?4川地震我地捐錢捐衫,都係分 ...

侯爵府

你仔仔好有愛心呀....可見你教得佢好好
原帖由 heichunmum 於 09-10-29 00:52 發表
我仔仔好喜歡同人分享咖,仲分享到將自己鍾意嘅野都俾晒人

侯爵府

嘻嘻, 所以有d人生多個, 等個細o既同大o既share野, 爭下玩具, 咁兩個小朋友都知道世界唔會圍住佢轉, 等佢地明白唔係樣樣野都係佢o既

前日見到個小朋友, 佢好似好鐘意按制, 我地企左o係
"車立"前面, 佢走過黎, 大聲叫 (我bb仲瞓緊), 佢mami立刻叫停佢: "車立"唔係你o架, 唔一定俾你按....我好鐘意佢mami, 因為佢明白個小朋友唸咩, 又會教佢

原帖由 晴B媽 於 09-10-26 00:43 發表
我囡係獨女, 由細到大, 我都同佢share所有野, 一個麵包撕開兩份食, 一杯飲品兩份飲, 有時俾左包零食佢食, 佢食食下我就問佢比幾啖我食。玩具也一樣, 佢玩玩下我又會問佢借來玩, 玩一陣又比返佢, 佢玩一陣我又問佢拎 ...

大宅

我由細到大都係只係好多時會問佢, 如果你係對方, 你會點諗; 細過唔明唔緊要, 每次想佢share時到同佢講, 可能初初細佢未必肯, 但大大下佢會明, 我成日覺得細個唔教, 大個係唔會明, 或者用咗第二種方法去達到佢既目的, 咁就唔係咁好啦 (只是個人意見, 不喜勿插)

侯爵府

我隻b得9個月, 我都會問佢借佢玩緊o既玩具, 佢唔在意, 可能只係因為仲有其他野玩, 又或佢信我會俾返佢...我絕對讚成, 佢唔明, 都要教, 要培養佢, 等佢明白"人"重要過"物"
原帖由 dickielam 於 09-10-29 11:34 發表
我由細到大都係只係好多時會問佢, 如果你係對方, 你會點諗; 細過唔明唔緊要, 每次想佢share時到同佢講, 可能初初細佢未必肯, 但大大下佢會明, 我成日覺得細個唔教, 大個係唔會明, 或者用咗第二種方法去達到佢既目的, ...

珍珠宮

原帖由 pyjess 於 09-10-29 11:06 發表
對呀, 連係呢度傾下湊仔,都係分享...因為大家同為mami, 所以我愛你地, 信你地, 分享自己成功/失敗o既經驗....如果唔喜歡你地, 做咩要花時間打字, 睇下電視唔好? 如果分享單單出自私心, 我會"線"你地, 用d假方法話你 ...

我們仍是可以教較大的小朋友去分享的, 只不過是基於之前所說的原因, 我們不用太担心他們做不到, 即使做不到也不要强迫, 說到底, 要他們明白「和誰可以分享些什麽」和「保護自己免受傷害」二者之間的關係, 並取得平衡, 對他們來說是有難度的.

侯爵府

我就會由細開始教, 就好似教小朋友講野一樣, 唔知佢幾時識, 但係都要教, 希望有一日佢會明白; 但我唔會擔心, 學野, 有人快, 有人慢, 唔識, 咪學到識囉; 亦唔會強迫, 因為我覺得SHARE係愛心O既表現, 我無法迫任何人去愛另一個人
小朋友O既世界好細, 唔係親人就係同學仔, 可以同佢地分享係好事, 亦好少會有咩傷害; 公園見到O既小朋友, 今次唔熟, 小朋友唔俾心愛O既玩具人地玩, 好正常, 見多幾次, 熟左, 又教佢分享, 佢就會分享....其實倒轉黎唸, 我唔想自己個小朋友因為人地掂下佢O的野都唔開心成日, 好唔值得....反而好似樓上個MAMI講, 仔仔會買旗, 會分享自己鐘意O既玩具, 佢仲開心, 人係群體動物, 同人亙動先會開心, 能發揮愛心先會快樂

其實呢個亦係我親身O既感覺, 有兄弟姊妹, 無咩係獨享, 所以唔CARE人地借我D玩具, 整爛哥哥心愛O既玩具, 佢唔開心, 但好快同返我玩, 原諒我...大家都學識左D野...
但係表妹同佢哥哥年齡相差好遠, 佢係天下唯一, 咩人都就佢, 我都就佢, 佢有D霸道, 亦好小氣, 大人就最鐘意整古佢, 攞左佢D野, 整到佢喊....大人整古我咩? 我同佢地玩"馬騮搶鞋", 搶返佢地攞左我O個隻鞋, 同時, 我表妹就喊:嗚~俾返隻鞋表姐呀~

"物"幾時都唔會重要過"人", 我由細就學識, 所以, 鞋, 就算俾佢地掉左, 咪買過, 咪唔著O個對囉
原帖由 SandraLo 於 09-10-29 22:55 發表

我們仍是可以教較大的小朋友去分享的, 只不過是基於之前所說的原因, 我們不用太担心他們做不到, 即使做不到也不要强迫, 說到底, 要他們明白「和誰可以分享些什麽」和「保護自己免受傷害」二者之間的關係, 並取得平 ...

首頁

尾頁

跳至