烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

畀面勳章

你地有無買到 ????? 邊到平 d 呢? 請指教 ~

子爵府

原帖由 潘高壽 於 09-10-24 19:53 發表
你地有無買到 ????? 邊到平 d 呢? 請指教 ~
q我以前都衝動想買陶瓷刀, 不過我嫌太貴同埋會跌爛, 上星期喺SOGO見到把設計同陶瓷刀一樣嘅鈦鋼刀, 價錢功用差不多, 但好處唔會跌爛, 重有十年保用.

男爵府

畀面勳章

日本X有陶瓷刀, $8X, 是否好用? 危險嗎?

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

跌爛應該唔會, 刀仔咁危險, 好似無人會唔小心跌刀仔落地下, 無論係咩質料!

我反而覺得會否容易鈍, 鈍左用咩磨利?

侯爵府

畀面勳章

原帖由 晴B媽 於 09-10-24 23:20 發表
跌爛應該唔會, 刀仔咁危險, 好似無人會唔小心跌刀仔落地下, 無論係咩質料!

我反而覺得會否容易鈍, 鈍左用咩磨利?

好似話有磨刀石,可自己磨架嘛 !

複式洋房

我之前有個朋友送比我, 相當好用, 後來我有個朋友新居入伙, 我就係sogo把了一把比佢, 價錢 $6xx (己折扣了), 仲送了個開袋器...... 據我所知, 係日本買會比香港買平d架, 唔知係咪真既呢

男爵府

好媽媽勳章

我見花園街賣$120-$200 (6" and 7"), 質量與百貨公司是否一樣就吾知! 但見示範都OK!
300년이 지나도 당신을 사랑겠습니다.

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 潘高壽 於 09-10-25 09:34 發表
好似話有磨刀石,可自己磨架嘛 !
但好似話要$4XX 好貴喎!

子爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆 8# lsyc 的文章

呢把刀非常好用喎,簡直有削鐵如泥的感覺,買得太遲啦!
你地有冇看tvb最近阿蘇家姐教整'子羌'果集?佢家姐用青綠色手柄,我買左粉紅色柄白色刀身,好靚!老公和仔唔準用,係我私家刀!yahoo auction 買$370.喎,物sogo禁貴?

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

呢排係街邊同商場都見有人賣,好平,昨日葵涌廣場$168,送骨刀同刨,唔知得唔得,唔敢買,有無人買過?

複式洋房

我買個隻係日本牌子叫Kyocera, yahoo個度都係買呢個牌子架 ?? 咁平 ??

原帖由 fawong 於 09-10-26 01:09 發表
你地有冇看tvb最近阿蘇家姐教整'子羌'果集?佢家姐用青綠色手柄,我買左粉紅色柄白色刀身,好靚!老公和仔唔準用,係我私家刀!yahoo auction 買$370.喎,物sogo禁貴?:mo ...

複式洋房

買野去當地國家買係會平d

不過, 為免有咩唔同, 我都係覺得睇示範買會穩陣d, 而且唔知比唔比過境

相對起初初在百貨公司, 已經平好多~
我覺得用咁耐, 都ok啦

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 fawong 於 09-10-26 01:09 發表
你地有冇看tvb最近阿蘇家姐教整'子羌'果集?佢家姐用青綠色手柄,我買左粉紅色柄白色刀身,好靚!老公和仔唔準用,係我私家刀!yahoo auction 買$370.喎,物sogo禁貴?:mo ...
咦...我想問吓有冇用來切生果? 我在其他FORUM見到話左兩個WEEK到把刀就有染色問題!

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

今曰係花園街囉上手切野覺得幾好用,切毛巾都得,6吋賣$120,7吋賣$160,心思思想買,又驚買返屋企又用唔倒.

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 Veronique@chan 於 09-10-26 22:37 發表
今曰係花園街囉上手切野覺得幾好用,切毛巾都得,6吋賣$120,7吋賣$160,心思思想買,又驚買返屋企又用唔倒.
咦。。。昨天7"賣200,今天咁快減就價!?

子爵府

係呀!刀身長14cm,刀身有隻顏色選擇。會唔會妳把長D呢?14cm都夠用攞喎!

原帖由 sfei 於 09-10-26 16:57 發表
我買個隻係日本牌子叫Kyocera, yahoo個度都係買呢個牌子架 ?? 咁平 ??

子爵府

會染色咖!我買左即刻試切甘筍,好紅吓,即刻用漂水漂一陣就白返啦。好似話可以漂的,刀柄都冇脫色。不過下次切甘筍都係用返鋼刀,費事浪費漂水。你驚可以買灰黑色刀身呀,不過我like白色多D。

原帖由 lsyc 於 09-10-26 20:19 發表
咦...我想問吓有冇用來切生果? 我在其他FORUM見到話左兩個WEEK到把刀就有染色問題!

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

呢排係街邊同商場都見有人賣,好平,昨日葵涌廣場$168,送骨刀同刨,唔知得唔得,唔敢買,有無人買過?

荃灣依家都做緊

別墅

Kyocera應該係最貴果隻, 但係就真係日本野囉....

我買果把係大陸貨, $160 刀+陶瓷刨刨...
都ok既...

買咁貴, 我怕俾鐘點工人整爛左會心痛..

伯爵府

大約舊年聖誕, 係一田百貨買了一把, 全白色, HK$799, 又輕又好用....貴少少都值..

上星期, 係葵涌廣場見到, 168仲包3把..(其中一把係切骨刀), 梗係即刻買啦...

貴既同平既都比一比, 當然論質素論刀既線條同手工係HK$799既靚好多, 我用左1年都無咩走樣, 講真, 168個把, 用一年要掉計啊, 落都仲有著數...

總之, 凡係科技野, 正版永遠貴, 比人抄到之後, 就唔值錢了, 貴在R&D...

我話, 唔理黑貓白貓, 總之係捉到老鼠就係好貓....刀也一樣, 切野輕鬆就係好刀, 理得佢係咪正貨! 粗用, 買平d咪用得仲放...

原帖由 trashie 於 09-11-1 00:23 發表
Kyocera應該係最貴果隻, 但係就真係日本野囉....

我買果把係大陸貨, $160 刀+陶瓷刨刨...
都ok既...

買咁貴, 我怕俾鐘點工人整爛左會心痛..

首頁

尾頁

跳至