跳至

首頁

尾頁

伯爵府

你們的孩子多大?戒了片沒有? 健康院單張說如果寶寶能夠兩個小時也不用大小便,就是最佳的戒片時機,可惜我的寶寶到現在還不能忍著兩個小時不大小便,但幼稚園面試卻會問,真麻煩!!!

大宅

我的小朋友在上n1個多月後戒了, 對我來說戒片是很難的事! 不過為了他的成長, 便的起心肝幫他戒!

戒片與否會影響面試結果嗎?

原帖由 hkaa 於 09-10-23 22:59 發表
你們的孩子多大?戒了片沒有? 健康院單張說如果寶寶能夠兩個小時也不用大小便,就是最佳的戒片時機,可惜我的寶寶到現在還不能忍著兩個小時不大小便,但幼稚園面試卻會問,真麻煩!!! ...

伯爵府

問也沒所謂吧, 我想不會因未戒片而不收的, 幼稚園很多都會幫到小朋友成功戒片.
我個女歲半時, 朋友介紹我一個方法, 就是在廳擺放小廁所(因放在浴室他會害怕這地方, 打死都不願入去), 然後每隔一至二小時就迫他坐到小廁所上, 他可如常看電視, 玩玩具, 開始兩天他不肯, 會大哭, 但第三天就ok了, 再過幾天把小廁所放回浴室便行了, 不過宜在夏天進行, 冬天怕他凍, 他會更抗拒呢

大宅

乜有最佳戒片時機架? 真係未聽過噃! 但我有街坊d BB唔夠一歲都戒咗, 有兩個朋友仲喺六個月戒咗添, 我諗係咪睇吓你識唔識同有冇恆心戒呢!

另外, 我想問各位媽咪, 我囝囝識大小便去廁所, 但我有個問題, 出街如果無廁所咁點呢, 例如公園或搭長途車, 我都有見過小朋友喺公園wee wee, 但我又唔想咁做, 而且係犯法o既, 如果幫佢著片, 咁咪又倚賴尿片? 你哋係點做
o既呢?

禁止訪問

伯爵府

我信呀, 因我親戚個女七個月就ok了, 有一次來我家玩, 她穿了片, 剛學識坐罷了, 我親眼見她yaya叫, 說bb話, 表示去便便, 佢媽咪仲話唔得閒叫佢痾係片度, 佢仲死都唔肯,係咁喊, 直到去了洗手間才滿意, 攪到我望住自己個一歲女, 好慚愧, 以為佢學習遲緩呢!
初戒片時, 我會每次出街都帶學習褲, 準備佢坐車忍唔到立即穿, 不過未試過咁urgent, 因為每隔兩小時見到洗手間, 佢話唔急都迫佢坐坐, 我聽同事說男孩子出街可帶空樽, 你試試吧

大宅

用空樽? 邊有咁多樽呢? 用完即棄還是換個新的?

原帖由 abinayams 於 09-10-25 23:50 發表
我信呀, 因我親戚個女七個月就ok了, 有一次來我家玩, 她穿了片, 剛學識坐罷了, 我親眼見她yaya叫, 說bb話, 表示去便便, 佢媽咪仲話唔得閒叫佢痾係片度, 佢仲死都唔肯,係咁喊, 直到去了洗手間才滿意, 攪到我望住自己 ...

大宅

係真架, 其中一個街坊係一對老人家, 佢哋話佢哋D仔女同宜家D孫都係大約6個月就唔洗著片, 佢哋可以同時湊三個小朋友, 係好有經驗湊仔O既老人家呢架!

原帖由 kvstephanie 於 09-10-25 23:15 發表

我唔信!

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

我2個小朋友都係係歲半就介左尿片,bb介片有早有遲,剛開始時,每隔1個多鐘頭,我會要佢哋坐bb厠板坐吓,但頭幾日大多會唔成工,多幾日就會ok,通常出街我會同佢哋著定學習褲,一但遇著車程遠或d厠所污穢都唔使煩,但唔知點解我2個小朋友去街著片片,一定唔會係片片度vv,由其係個女,佢可以成6個鐘頭都唔vv,有時都好驚佢咁忍尿法.

大宅

好媽媽勳章

我在煩緊幫細女戒夜片...細女2歲半喇, 應該係時候了

大宅

有人提議我帶膠袋, 膠袋好似容易過膠樽喎, 而且可以買, 膠樽真係好難先有一個!

bb363597,
歲半戒片真係好叻呀!
六個鐘都唔洗vv?
我都有帶學習褲出街, 係預備比佢boo boo, 不過暫時都未試過! 我諗一定好"呢hair"!

原帖由 bb363597 於 09-10-27 00:24 發表
我2個小朋友都係係歲半就介左尿片,bb介片有早有遲,剛開始時,每隔1個多鐘頭,我會要佢哋坐bb厠板坐吓,但頭幾日大多會唔成工,多幾日就會ok,通常出街我會同佢哋著定學習褲,一但遇著車程遠或d厠所污穢都唔使煩,但唔知點解 ...

大宅

我都想問定, 點樣戒夜片呢?

原帖由 Sueita 於 09-10-27 10:01 發表
我在煩緊幫細女戒夜片...細女2歲半喇, 應該係時候了

大宅

好媽媽勳章

定時定候叫佢起身, 同佢去廁所!

大宅

原帖由 Sueita 於 09-10-27 16:05 發表

男爵府

好媽媽勳章

我就同阿女講明係買保險, 起身如果條便乾, 就用多日. 如果臨瞓前飲好多水, 冇去尿尿, 有賴床就有可能會濕. 但最近一醒咗, 傾一陣偈至起身都冇事.

因為用Pampers, 所以順手教埋條便嘅日文添.

大宅

唔明添, 可唔可以解釋多次呀?

原帖由 sensei 於 09-10-28 01:19 發表
我就同阿女講明係買保險, 起身如果條便乾, 就用多日. 如果臨瞓前飲好多水, 冇去尿尿, 有賴床就有可能會濕. 但最近一醒咗, 傾一陣偈至起身都冇事.

因為用Pampers, 所以順手教埋條便嘅日文添. ...

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

你好西利,我都起唔到身~
原帖由 Sueita 於 09-10-27 16:05 發表

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我就帶1個細膠樽啦!你可以去超市搵下D膠樽果汁,個口要D大既,又要細隻既,我通常用完會洗下,再用返既,環保D。
原帖由 joantsang 於 09-10-27 13:23 發表
有人提議我帶膠袋, 膠袋好似容易過膠樽喎, 而且可以買, 膠樽真係好難先有一個!

bb363597,
歲半戒片真係好叻呀!
六個鐘都唔洗vv?
我都有帶學習褲出街, 係預備比佢boo boo, 不過暫時都未試過! 我諗一定好" ...

伯爵府

我也不大明白呀!

原帖由 joantsang 於 09-10-28 13:18 發表
唔明添, 可唔可以解釋多次呀?

大宅

我大女歲半度就戒到日片,2歲唔夠就戒埋夜片,好順利..但到細仔就遲d..一歲八.九個月先成功戒日片..至於夜片..唉!!唔知係埋因為男仔既原因..最近先叫成功戒囉..3歲8個月囉..出街我都係用闊口膠樽比佢vv架..

首頁

尾頁

跳至